Társoldalunk:
Hírlevél

Alonsónak könnyebb lett volna a McLarennel visszatérni az F1-be

2021.07.26. 17:00

Fernando Alonso szerint egykori csapata színeiben nem tartott volna számára ilyen sokáig a visszarázódás a kétéves kihagyása után, de örül neki, hogy mostanra visszatértek nála a vezetés közbeni automatizmusok.

A 40. születésnapját a Magyar Nagydíj csütörtökén ünneplő Fernando Alonso kezd egyre jobb formába lendülni visszatérése után. A kétszeres világbajnok a szezon elején őszintén bevallotta, hogy nem képes a legjobbját nyújtani és javulnia kell, mostanra viszont úgy érzi, hogy ismét automatikusan csinál sok olyan dolgot, ami eddig nem volt magától értetődő a számára.

Alonso egyre jobb, és ezt az eredményei is mutatjákForrás: AFP/Adrian Dennis

Alonso 2019-ben és 2020-ban volt távol az F1-től, mielőtt úgy döntött, hogy a korábbi Renault-istálló színeiben visszatér. 2015-től 2018-ig a McLarennél versenyzett, 2019 elején pedig tesztelt is a wokingiaknál, elmondása szerint pedig megkönnyítette volna a visszarázódást, ha az idén korábbi csapatánál kapott volna ülést. „Jól érzem magam, magabiztosabb vagyok az autóban. Az év elején szükségem volt néhány versenyre, hogy mindenhez hozzászokjak, nem csak ami az F1-et, hanem ami a Renault-t is illeti. Szerintem ha egy McLarenbe ültem volna vissza, lerövidíthettem volna az alkalmazkodási időszakot, de a Renault-val ez egy kicsit több munkába telt. Az első néhány versenyen meglehetősen óvatos voltam, nem akartam nagy hibát véteni" – idézi őt a Motorsport Week.

A spanyol versenyző elárulta, tudatosan nem akart kapkodni és inkább magára, mintsem mások véleményére figyelt, aminek az lett az eredménye, hogy mostanra ugyanúgy tud vezetni, mint 2018-as távozása előtt. „Mindenki azt mondta, «várjuk ki, hogy miként teljesít Fernando a különböző kategóriákban való versenyzés után, és a visszatérés az F1-be nem lesz könnyű, mit gondolsz az új generációról?«, és minden ilyesmi. Hiba nélkül akartam teljesíteni a futamokat és lassan akartam felépíteni az önbizalmamat. Most, hogy magabiztosabb vagyok, jobban ismerem az autót, a csapatot, a gumikat, nem kell túl sokat gondolkodnom vezetés közben, hanem támaszkodhatok az ösztöneimre, mert minden automatikusan jön. Ennek örülök."

A silverstone-i sprintfutamon produkált rajtja is azt mutatja, hogy ez már a régi Alonso

Alonso számára nem indult ideálisan az idei év, hiszen februárban kerékpározás közben elütötte egy autó, ami miatt műteni kellett az állkapcsát. A baleset ezek után még jó ideig hátráltatta a spanyolt, mostanra azonban már elmúltak az utóhatások, ő pedig hiába lesz pár nap múlva negyven éves, közel fele ennyinek érzi csak magát. „Jól érzem magam. Az év eleji biciklis balesetem után, az első néhány versenyen a visszatérés jelentette stressz mellett egy kicsit aggódtam az állkapcsom és a vállam miatt, amely szintén megsérült egy kicsit. De most már nagyon fitt vagyok, kétszáz százalékos. A 40 csak egy újabb szám, de 25-nek érzem magam, úgyhogy álljon bármi is az útlevelemben, nem azt érzem, hogy annyi idős vagyok."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK