Társoldalunk:
Hírlevél

Újabb Mercedes-pilóta lesz Russell utódja a Williamsnél?

2021.07.25. 19:52

Sajtóértesülések szerint a Williams akár Nyck de Vriest is leigazolhatja, amennyiben George Russell távozik a csapattól. A Mercedes Formula-E csapatát is felügyelő Toto Wolff elárulta, az istálló mindkét pilótájával elégedett, de nem állna útjukba, ha van esélyük bekerülni az F1 mezőnyébe.

A Forma-1-es átigazolási piac legfőbb kérdése, hogy George Russell átigazol-e a Mercedeshez, ám ha a váltás megtörténik, akkor adódik a kérdés, hogy a grove-iak kit szerződtetnek a brit pilóta helyére. A csapatfőnöki teendőket ellátó Jost Capito szerint hosszú a lista, és sajtóértesülések szerint ezen a Mercedes két Formula E-pilótája Nyck de Vries is rajta van. Toto Wolff elárulta, mind őt, mind csapattársát, Stoffel Vandoorne-t szívesen látná az F1-ben. 

Wolff a Mercedes mindkét Formula E-pilótájával elégedettForrás: Daimler AG/Steve Etherington/Mercedes-Benz Grand Prix Ltd.

„Mindketten megnyerték a legfontosabb utánpótlás-sorozatot – utalt a GP2-re, illetve Forma-2-re a Mercedes Formula E-istállóját is felügyelő üzletember. – Stoffel olyan szituációba került a McLarennél, amelyet nehéz volt kezelni akkoriban. Mindketten megérdemlik, hogy a Forma-1-ben legyenek, és nagyon remélem, hogy megtalálják a visszafelé vezető utat.”

De Vries egy fordulóval a vége előtt vezeti a sorozat 2020–21-es kiírását, de Vandoorne-nak is van már győzelme a szezonban. Nem véletlen, hogy Wolff mindkettejükkel elégedett, de nem mindenáron akarja őket megtartani. „Nagyon örülök, hogy ők a Formula E-pilótáink, nem is kívánhatok másvalakit, de semmilyen versenyzőnek nem állnék az útjába, ha lehetőséget kapna arra, hogy a Forma-1-ben vezessen.”

De Vries az elmúlt hét év egyetlen GP2-es vagy Forma-2-es bajnoka, aki eddig nem kapott lehetőséget a Forma-1-ben. A 2019-es szériát megnyerő pilóta elárulta, elégedett jelenlegi helyzetével. „Én is olvastam a pletykát, ami valószínűleg önöket is éppen annyira meglepte, mint engem – mondta. – Boldog vagyok a Mercedesnél a Formula E-ben, és itt akarok sikereket elérni. Hogy mi történik közép- vagy hosszútávon, azt nem tudom.”

Vandoorne a McLaren színeiben már szerepelt az F1-ben, ahol Capitóval is dolgozott együtt, ezért többen őt is esélyesnek tartják a Williams megüresedő ülésére. Annak ellenére is, hogy a wokingiaknál eltöltött két éve leginkább arról maradt emlékezetes, hogy csapattársa, Fernando Alonso nagyon megverte. Tavaly szóba került a neve, amikor Lewis Hamilton elkapta a koronavírust, de végül Russell helyettesítette a hétszeres világbajnokot a Szahíri Nagydíjon. A belga versenyzőtől megkérdezték, számított-e arra, hogy a Mercedes és Wolff esetleg őt fogja favorizálni.

Állítólag de Vries is rajta van a Williams listájánForrás: NurPhoto via AFP/Xavier Bonilla/NurPhoto/Xavier Bonilla

„Őszintén szólva nem így gondolkodom – jelentette ki az Autosportnak. – Ami a Forma-1-et illeti, már volt egy lehetőségem, hogy a mezőny tagja legyek. A McLarennél voltam, fogalmazzunk úgy, hogy nem a legjobb körülmények között. Számomra ez nem egy olyan dolog, hogy muszáj ott lennem. A dolgok egyre jobban alakulnak [a Williamsnél], de nem ez jár a fejemben.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK