Újabb Mercedes-pilóta lesz Russell utódja a Williamsnél?

Formula E, Nyck de Vries
DE VRIES Nyck (NLD), Mercedes-Benz EQ Formula E Team, Mercedes-Benz EQ Silver Arrow 02, portrait during the ABB Formula E Championship official pre-season test at Circuit Ricardo Tormo in Valencia on November 28, 29 and December 1 in Spain. (Photo by Xavier Bonilla/NurPhoto) (Photo by Xavier Bonilla / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Vágólapra másolva!
Sajtóértesülések szerint a Williams akár Nyck de Vriest is leigazolhatja, amennyiben George Russell távozik a csapattól. A Mercedes Formula-E csapatát is felügyelő Toto Wolff elárulta, az istálló mindkét pilótájával elégedett, de nem állna útjukba, ha van esélyük bekerülni az F1 mezőnyébe.

A Forma-1-es átigazolási piac legfőbb kérdése, hogy George Russell átigazol-e a Mercedeshez, ám ha a váltás megtörténik, akkor adódik a kérdés, hogy a grove-iak kit szerződtetnek a brit pilóta helyére. A csapatfőnöki teendőket ellátó Jost Capito szerint hosszú a lista, és sajtóértesülések szerint ezen a Mercedes két Formula E-pilótája Nyck de Vries is rajta van. Toto Wolff elárulta, mind őt, mind csapattársát, Stoffel Vandoorne-t szívesen látná az F1-ben.

Wolff a Mercedes mindkét Formula E-pilótájával elégedett Forrás: Daimler AG/Steve Etherington/Mercedes-Benz Grand Prix Ltd.

„Mindketten megnyerték a legfontosabb utánpótlás-sorozatot – utalt a GP2-re, illetve Forma-2-re a Mercedes Formula E-istállóját is felügyelő üzletember. – Stoffel olyan szituációba került a McLarennél, amelyet nehéz volt kezelni akkoriban.

De Vries egy fordulóval a vége előtt vezeti a sorozat 2020–21-es kiírását, de Vandoorne-nak is van már győzelme a szezonban. Nem véletlen, hogy Wolff mindkettejükkel elégedett, de nem mindenáron akarja őket megtartani. „Nagyon örülök, hogy ők a Formula E-pilótáink, nem is kívánhatok másvalakit, de semmilyen versenyzőnek nem állnék az útjába, ha lehetőséget kapna arra, hogy a Forma-1-ben vezessen.”

De Vries az elmúlt hét év egyetlen GP2-es vagy Forma-2-es bajnoka, aki eddig nem kapott lehetőséget a Forma-1-ben. A 2019-es szériát megnyerő pilóta elárulta, elégedett jelenlegi helyzetével. „Én is olvastam a pletykát, ami valószínűleg önöket is éppen annyira meglepte, mint engem – mondta. – Boldog vagyok a Mercedesnél a Formula E-ben, és itt akarok sikereket elérni. Hogy mi történik közép- vagy hosszútávon, azt nem tudom.”

Vandoorne a McLaren színeiben már szerepelt az F1-ben, ahol Capitóval is dolgozott együtt,

ezért többen őt is esélyesnek tartják a Williams megüresedő ülésére. Annak ellenére is, hogy a wokingiaknál eltöltött két éve leginkább arról maradt emlékezetes, hogy csapattársa, Fernando Alonso nagyon megverte. Tavaly szóba került a neve, amikor Lewis Hamilton elkapta a koronavírust, de végül Russell helyettesítette a hétszeres világbajnokot a Szahíri Nagydíjon. A belga versenyzőtől megkérdezték, számított-e arra, hogy a Mercedes és Wolff esetleg őt fogja favorizálni.

Állítólag de Vries is rajta van a Williams listáján Forrás: NurPhoto via AFP/Xavier Bonilla/NurPhoto/Xavier Bonilla

„Őszintén szólva nem így gondolkodom – jelentette ki az Autosportnak. – Ami a Forma-1-et illeti, már volt egy lehetőségem, hogy a mezőny tagja legyek. A McLarennél voltam, fogalmazzunk úgy, hogy nem a legjobb körülmények között. Számomra ez nem egy olyan dolog, hogy muszáj ott lennem. A dolgok egyre jobban alakulnak [a Williamsnél], de nem ez jár a fejemben.”