Vágólapra másolva!
A Mercedes és a Red Bull csapatfőnöke továbbra is merőben eltérően értelmezi a múlt vasárnapi Brit Nagydíjon történt balesetet. A statisztikák Max Verstappen mellett szólnak, de ez a silverstone-i esetet nem befolyásolja.

Továbbra is egymás versenyzőjére mutogat a Mercedes és a Red Bull csapatfőnöke Max Verstappen és Lewis Hamilton múlt vasárnapi balesete után. A világbajnoki címért küzdő pilóták a Brit Nagydíj első körében ütköztek össze vitatott körülmények közepette, Verstappen kiesett, Hamilton egy büntetéssel együtt is győzött és csökkentette a hátrányát a pontversenyben.

Verstappen autója alaposan összetört a balesetben Forrás: F1 TV

A történtek után ugyan Hamiltont büntették, de sokan felvetették, hogy Verstappen nem hagyott elég helyet ellenfelének vagy túlságosan agresszív volt a védekezés terén, de Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke szerint nem ez volt a helyzet, és kiemelte, hogy a holland pilóta már sokkal érettebben versenyez, mint néhány évvel ezelőtt tette.

– áll egy blogbejegyzésben, ami a Red Bull weboldalán jelent meg. – Látni kell, hogy Maxnak nincs büntetőpontja a licencében és az elmúlt években nem marasztalták el őt azért, mert a pályán rossz lett volna a helyzetfelismerése. Az agresszív, 17 éves, újonc Max Verstappen, akire Hamilton hivatkozik, már nem az a Max Verstappen, aki akkor volt, amikor megjelent a sportágban.”

„Nyilvánvalóan egyik versenyző sem kompromisszumkész a vezetői stílusa terén, mindketten nagyon képzettek és nagy tapasztalattal rendelkeznek – szögezte le Horner. – Az a helyzet, hogy Hamilton méltó ellenfélre talált, akinek ráadásul versenyképes autója van és egyeztértek azzal, hogy mindkét pilótának tisztelettel kell viseltetnie a másik iránt, de vasárnap Hamilton volt az agresszor.”

Általánosságban az adatok alátámasztják Horner álláspontját, Verstappennek jelenleg valóban nincs büntetőpontja

és bár akadtak merész manőverei, például az imolai vagy a barcelonai futam rajtjánál, ezek ügyében még vizsgálatot sem indítottak a sportfelügyelők. Ezzel szemben Hamilton 2019-ben és 2020-ban is nekiment Alexander Albonnak, idén pedig Max Verstappennek. Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke szerint azonban szó sincs arról, hogy a brit pilóta sportszerűtlen lenne.

Horner kiállt a versenyzője mellett Forrás: Getty Images/2021 Getty Images/Mark Thompson/Red Bull Content Pool

„Lehetett hallani megjegyzéseket a versenyzésével és a balesettel kapcsolatban, de Lewis pont nem az a versenyző, aki bármikor is sportszerűtlenül vezet – szögezte le Wolff. – Szerintem ő sportemberként viselkedik. Nem mondhatjuk, hogy nagy balesetek részese lett volna, ezért is őrizte meg a hidegvérét. Láthattuk, hogy a baleset nem igazán zökkentette ki őt.”