Társoldalunk:
Hírlevél

A Wolff-Horner összecsapás után nem hagyják, hogy zaklassák az F1-es felügyelőket

2021.07.23. 11:37

Toto Wolff és Christian Horner is felkereste a sportfelügyelőket Lewis Hamilton és Max Verstappen ütközése után, ezt az F1 versenyigazgatója eleinte támogatta is, a jövőben viszont megtiltja.

A versenyzők és a csapatvezetők szintjén is feszült küzdelem zajlott a Brit Nagydíjon, miután Lewis Hamilton és Max Verstappen összeütközött, ráadásul a versenyigazgató, Michael Masi leállította a futamot, így még idő is volt arra, hogy Christian Horner és Toto Wolff is érvelni kezdjen azzal kapcsolatban, hogy melyik pilóta vétkes vagy vétlen a baleset miatt.

Wolff és Horner a végsőkig elment, hogy kiálljon a versenyzőjéértForrás: Formula 1 via Getty Images/Dan Istitene - Formula 1

Wolff később személyesen felkereste a balesetet vizsgáló sportfelügyelőket, ezt utána Horner is megtette, de utólag elfogadhatatlannak nevezte, hogy a csapatfőnökök személyesen lobbizhatnak a versenyzőjük érdekében. A Mercedes csapatfőnöke az Autosportnak elmondta, ő azután tett látogatást, hogy Masi ezt javasolta neki.

„Úgy emlékszem, a baleset után szóltak nekem, hogy Christian elég zaklatott beszélgetést folytatott a versenyigazgatóval, ezért én is kapcsolatba léptem vele, ő pedig azt javasolta nekem, hogy keressem fel a sportfelügyelőket és beszéljek közvetlenül velük, ezt is tettem” – idézte fel Wolff az eseményeket.

Horner azt állította, hogy ő azért ment el személyesen, mert a csapatrádión hallotta, hogy ezt Wolff is megtette, később viszont kijelentette, nem hiszi, hogy befolyásolni kellene a sportfelügyelők munkáját. „Tiszta fejjel kell döntéseket hozniuk. Azért látogattam meg őket, mert hallottam, hogy Toto is ott volt és elővezette az álláspontját." Az ember azt akarja, hogy a helyzet sportszerű és kiegyensúlyozott legyen, és nem hiszem, hogy bárkinek is meg kellene engedni, hogy felkeresse a sportfelügyelőket.”

Hasonló esetre tavaly is volt példa, pont Hamilton ment fel a sportfelügyelőkhöz, amikor megszakították az Olasz Nagydíjat, Masi a Brit Nagydíj után kifejezetten támogatta ezt, rámutatott, hogy a versenyek után rendszeresen felhívják a vitás esetekben érintett versenyzőket és a csapatok képviselőit, úgy vélte, hogy a futam megszakítása esetén erre szintén lehetőség van.

Balesettel végződött a kiélezett csataForrás: Daimler AG/Jiri Krenek/Mercedes-Benz Grand Prix Ltd.

Masi viszont – feltehetőleg a Wolff-Horner eset miatt – meggondolhatta magát, mert a továbbiakban csak a versenyigazgató engedélyével lehet megjelenni a sportfelügyelőknél, a spontán látogatásokat nem tolerálják. Amennyiben ezt valaki megsérti, a nemzetközi sportkódex 12.2.1.i pontjának megfelelően büntetést kaphat.

A vonatkozó passzus szerint a verseny résztvevője „a Rendezvény biztonságos és szervezett lebonyolítása érdekében köteles követni a releváns tisztviselők utasításait.” A szabályzat alapján megrovástól a kizárásig terjedhet a kiszabható büntetések köre.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK