A Wolff-Horner összecsapás után nem hagyják, hogy zaklassák az F1-es felügyelőket

Forma-1, Emilia-Romagna Nagydíj, F1 logo, FIA logo, Christian Horner, Red Bull Racing
IMOLA, ITALY - OCTOBER 30: Red Bull Racing Team Principal Christian Horner talks in the Drivers Press Conference during previews ahead of the F1 Grand Prix of Emilia Romagna at Autodromo Enzo e Dino Ferrari on October 30, 2020 in Imola, Italy. (Photo by Mark Sutton - Pool/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Toto Wolff és Christian Horner is felkereste a sportfelügyelőket Lewis Hamilton és Max Verstappen ütközése után, ezt az F1 versenyigazgatója eleinte támogatta is, a jövőben viszont megtiltja.

A versenyzők és a csapatvezetők szintjén is feszült küzdelem zajlott a Brit Nagydíjon, miután Lewis Hamilton és Max Verstappen összeütközött, ráadásul a versenyigazgató, Michael Masi leállította a futamot, így még idő is volt arra, hogy Christian Horner és Toto Wolff is érvelni kezdjen azzal kapcsolatban, hogy melyik pilóta vétkes vagy vétlen a baleset miatt.

Wolff és Horner a végsőkig elment, hogy kiálljon a versenyzőjéért Forrás: Formula 1 via Getty Images/Dan Istitene - Formula 1

Wolff később személyesen felkereste a balesetet vizsgáló sportfelügyelőket, ezt utána Horner is megtette, de utólag elfogadhatatlannak nevezte, hogy a csapatfőnökök személyesen lobbizhatnak a versenyzőjük érdekében. A Mercedes csapatfőnöke az Autosportnak elmondta, ő

azután tett látogatást, hogy Masi ezt javasolta neki.

„Úgy emlékszem, a baleset után szóltak nekem, hogy Christian elég zaklatott beszélgetést folytatott a versenyigazgatóval, ezért én is kapcsolatba léptem vele, ő pedig azt javasolta nekem, hogy keressem fel a sportfelügyelőket és beszéljek közvetlenül velük, ezt is tettem” – idézte fel Wolff az eseményeket.

Horner azt állította, hogy ő azért ment el személyesen, mert a csapatrádión hallotta, hogy ezt Wolff is megtette, később viszont kijelentette, nem hiszi, hogy befolyásolni kellene a sportfelügyelők munkáját. „Tiszta fejjel kell döntéseket hozniuk. Azért látogattam meg őket, mert hallottam, hogy Toto is ott volt és elővezette az álláspontját."

Hasonló esetre tavaly is volt példa, pont Hamilton ment fel a sportfelügyelőkhöz, amikor megszakították az Olasz Nagydíjat, Masi a Brit Nagydíj után kifejezetten támogatta ezt, rámutatott, hogy a versenyek után rendszeresen felhívják a vitás esetekben érintett versenyzőket és a csapatok képviselőit, úgy vélte, hogy a futam megszakítása esetén erre szintén lehetőség van.

Balesettel végződött a kiélezett csata Forrás: Daimler AG/Jiri Krenek/Mercedes-Benz Grand Prix Ltd.

Masi viszont – feltehetőleg a Wolff-Horner eset miatt – meggondolhatta magát, mert a továbbiakban csak a versenyigazgató engedélyével lehet megjelenni a sportfelügyelőknél, a spontán látogatásokat nem tolerálják. Amennyiben ezt valaki megsérti, a nemzetközi sportkódex 12.2.1.i pontjának megfelelően büntetést kaphat.

A vonatkozó passzus szerint a verseny résztvevője „a Rendezvény biztonságos és szervezett lebonyolítása érdekében köteles követni a releváns tisztviselők utasításait.” A szabályzat alapján megrovástól a kizárásig terjedhet a kiszabható büntetések köre.