Russell sem érti, hogyan tud lassú autóval a mezőny elejébe jutni

Forma-1, Brit Nagydíj, péntek, George Russell, Williams
Williams' British driver George Russell gestures after the sprint race qualifying session ahead of the Formula One British Grand Prix at the Silverstone motor racing circuit in Silverstone, central England on July 16, 2021. (Photo by LARS BARON / various sources / AFP)
Vágólapra másolva!
Rendszeresen meglepetéseket okoz az időmérőkön George Russell a mezőny végébe való Williamsszel, a futamokon viszont ezt nem tudja megismételni. A brit tehetség is válaszokat keres.

Az időmérő edzések egyik hősévé vált a mezőny második leggyengébb csapata, a Williams versenyzője, George Russell. A Mercedeshez vágyódó tehetség eddig sohasem kapott ki a mindenkori csapattársától a Williamsnél, a futamokon viszont eddig nem jött össze a pontszerzés a számára. Russell a Brit Nagydíjon is villogott, a Q3-ban a 8. helyet érte el.

Russell rendszeresen sikeres az időmérőkön Forrás: AFP/Lars Baron

A brit pilóta a sprintfutamot a 9. helyen zárta, de egy büntetés miatt végül a 12. helyezett lett és a nagydíjon sem tudott felzárkózni a pontszerzők közé. A verseny után úgy vélte, nem is érdemeltek jobb eredményt, és kijelentette,

nem tudja, hogyan képesek az autó potenciáljához képest folyamatosan előkelő rajthelyeket szerezni.

„Papíron ez még mindig a 9. leggyorsabb autó az összes edzésen, kivéve az időmérőt. A szabadedzéseken és a futamon a 9. leggyorsabbak vagyunk, aztán jön az időmérő és valahogy képesek vagyunk beférni a legjobb 10-12 közé. Vasárnap nagyon nehéz nagyjából 8 gyorsabb autót magunk mögött tartani, szerintem 3-5 tizeddel gyorsabbak nálunk körönként.”

Russell szerint nem csak a köridők tekintetében, hanem például a gumikezelés terén is jobbak az ellenfelek, ezért a verseny közben neki folyamatosan a tükröt kell figyelnie és próbálkoznia, hogy maguk mögött tarthassa a gyorsabb ellenfeleket. Elismerte,

csalódást keltő, hogy a versenyen mindig visszacsúszik, de szerinte nem érdemelnek jobbat a 12. helynél.

„Szerintem rendben van ez az eredmény, talán nem is érdemeltünk meg jobbat. Úgy tűnik, mindig ez a helyzet, vasárnap visszacsúszunk, és nem hiszem, hogy ez azért történik, mert rossz munkát végeztünk, hanem valahogy az időmérőn dolgozunk kiválóan. Egy kissé trükkös ez az egész” – árulta el a brit pilóta.

A sprintfutamon Russell a 9. lett, végül büntetés miatt a 12. pozícióban zárt Forrás: AFP/Lars Baron

A Williams versenyzője tagadta azt is, hogy kifejezetten az időmérőre fókuszálnának, ehelyett pont a versenyre készülnek, és egyelőre azt sem tudja, hogy ők rontanak vasárnap vagy a többiek javulnak. „Egy körön nagy rajtunk a nyomás egy 1-2 tizedes hiba is nagy különbséget okoz, miközben a versenyen kordában lehet tartani a hibákat, ha valaki ritmusba kerül.”

„Nagyon jó munkát kell végeznünk a folyamatokkal, mindent megfelelően el kell találnunk; a gumik működési tartományát és azt, hogy a pályán megfelelő helyen legyünk. Ilyen helyzetekben magabiztos vagyok az autóban, és magunk között, úgy gondolom, nyilvánvalóan jobb munkát végzünk a többségnél.”