Vágólapra másolva!
A labdarúgásból vett hasonlattal illusztrálta Fernando Alonso azt, hogy szerinte az F1-es sportfelügyelők nem lépnek fel elég szigorúan a szabálytalankodókkal szemben, ezért neki is alkalmazkodnia kell.

Változtatott a hozzáállásán Fernando Alonso, a Brit Nagydíj programjában rendezett sprintfutamon látványosan agresszív manőverekkel versenyzett. A kétszeres F1-es világbajnok már a Stájer Nagydíj után is kifogásolta, hogy a pályát elhagyó ellenfeleket nem is vizsgálják, Silverstone-ban pedig elismerte, „idiótának” érezte magát, mert a többieknél „szabálykövetőbb” volt.

Alonso keményen versenyezve tartotta magát Silverstone-ban Forrás: AFP/Adrian Dennis

„Én mindig is tisztán versenyeztem és ez az egész pályafutásom során így is marad – szögezte le. – Szerintem a kevés versenyző egyike vagyok, akiknek egyáltalán nincsenek büntetőpontjai” – tette hozzá, majd elmondta, próbálta felhívni a versenyigazgató, Michael Masi figyelmét az ellenfelek kifogásolható manővereire, és furcsállja, hogy nem kapott válaszokat.

„Nem akarok bemószerolni másokat és minden versenyen nyafogni valamiért, amit mások megtesznek. Az első versenyeken követett stratégiánk semmilyen megoldást nem hozott, úgyhogy arra jutottunk, hogy az lesz a megoldás, ha mi is ugyanazt csináljuk, amit a többiek. Ez az egyetlen dolog, amit tehetünk.”

Alonso erre utalt azzal is, amikor a szombati sprintfutam után azt mondta, továbbra is a „sötét oldalon” áll majd, a helyzetet ahhoz hasonlította, amikor egy labdarúgó mérkőzésen az ellenfél játékosai kézzel érnek a labdához a 16-oson belül, a bíró mégsem fújja be ellenük a másik csapatnak járó büntetőt.

Alonsónak nem tetszik, ahogy Michael Masi irányítja az F1-et Forrás: Xpb / James Moy Photography Ltd

„Próbáltunk sportszerűek lenni és szólni a bírónak, hogy ők a büntetőterületen kézzel is játszanak, a bíró viszont nem csinált semmit, és ezzel rájöttünk, hogy akkor mi is kezezhetünk a 16-oson belül, úgyhogy mi is megtesszük. Bárcsak ne kellene, de úgy tűnik, manapság megengednek dolgokat a Forma-1-ben, úgyhogy mi is lemásoljuk ezt, és nem érezzük kívülállónak magunkat. Ez igazából nem is a sötét oldal, csak ugyanazokkal a szabályokkal játszunk, mint mindenki más is.”