Vágólapra másolva!
A Ferrari csapatát irányító Mattia Binotto elismerte, önerőből nem tudták tartani a lépést Lewis Hamiltonnal, de a Magyar Nagydíjon is igyekeznek majd, hátha történik valami a világbajnoki címért küzdő brit pilóta és Max Verstappen között.

Váratlanul a Ferrari is beleszólhatott a Brit Nagydíj megnyeréséért zajló küzdelembe, miután Charles Leclerc a sprintfutam után a nagydíjon is jól szerepelt, olyannyira, hogy Lewis Hamilton és Max Verstappen balesete után sokáig vezetett, végül nem sokkal a leintés előtt előzte őt meg a Mercedes pilótája.

Leclerc sokáig vezetett a Brit Nagydíjon Forrás: Scuderia Ferrari Press Office/Foto Colombo Images

Leclerc ezzel feljött az egyéni pontverseny 6. helyére 60 ponttal, a Ferrari pedig megközelítette a konstruktőri világbajnokság 3. helyezettjét, a 163 pontos McLarent, ami 15 egységgel előzi meg az olasz istállót. Mattia Binotto, a Ferrari csapatfőnöke a Sky Italia műsorában kijelentette,

a Scuderia a jelenlegi formájával elérheti a konstruktőri világbajnokság 3. helyét.

„Ez a célunk, de arra is törekszünk, hogy minden szempontból fejlődjünk. A 3. hely az általunk elvégzett munka eredménye lehetne, úgyhogy, bár lehet álmodozni, a valós képet kell látnunk. Valaminek történnie kellett az élen, ez így is alakult és örülök, hogy Verstappen jól van. A Mercedesszel nem tudtuk tartani a lépést, Hamilton gyorsabb volt nálunk.”

A Ferrari idei formája hullámzó, Monacóban és Bakuban meglepetésre pole pozíciókat szereztek és a hercegség versenyén Carlos Sainz felállhatott a dobogóra is, máskor, például a Francia Nagydíjon teljesen esélytelenek voltak, de

arra számít, hogy az SF21-es tempója a Hungaroringen ismét versenyképes lesz.

„Az előző néhány verseny jól mutatja a fejlődésünket és a magyarországi pálya is jobban passzol az autónkhoz. Azt viszont nem gondolhatjuk, hogy elmegyünk oda és majd erősebbek leszünk Verstappennél és Hamiltonnál. Azért megyünk, hogy küzdjünk, mert láthattuk, hogy minden verseny meglepetéseket tartogathat.”

Binotto csapata továbbra is nyeretlen idén Forrás: Scuderia Ferrari Press Office/Colombo Images

Binotto nem tagadta, hogy Leclerc-hez hasonlóan ő is csalódott azért, mert nem tudták megnyerni a Brit Nagydíjat, de fejlődésként értékelte, hogy a Paul Ricardon látott szereplésükhöz képest Silverstone-ban ismét eredményesen versenyeztek, még akkor is, ha Sainz a szombati és a vasárnapi futamon sem remekelt.

„Elkeserítő, mert 2 körrel a vége előtt történt, de a franciaországi katasztrófa után ez lényeges eredmény a számunkra – utalt arra, hogy Leclerc nagyon közel járt ahhoz, hogy megnyerje a versenyt. – Ez a legfontosabb. Leclerc egész hétvégén jó volt, miközben Sainz balszerencsés volt a bokszkiállással, de amikor tiszta volt előtte a pálya, ő is nagyon gyors köröket futott.”

Így vadászta le Hamilton a Ferrarit

A Ferrari tündöklésében nagy szerepet játszott az, hogy Hamilton a verseny elején nem tudta megelőzni Leclerc-t, miután összeütközött Verstappennel, 10 másodperces időbüntetést is kapott, utána viszont ledolgozta a hátrányát. Ebben James Allison, a Mercedes technikai főigazgatója szerint több tényező is szerepet játszott.

„Először is, a Ferrarin nem működött olyan jól a kemény keverékű gumi, mint a közepes, és volt egy kis gondjuk az üzemanyaggal is. A verseny első felében többet használtak, ezt be kellett hozniuk a futam második felében, ez felgyorsította azt, ahogy Lewis az etapja során felzárkózott Leclerc mögé” – magyarázta a brit szakember.

Leclerc végül nem bírt Hamiltonnal Forrás: Daimler AG/Jiri Krenek/Mercedes-Benz Grand Prix Ltd.

„Mire Lewis végül utolérte Charles-t, az üzemanyaggal kapcsolatos gondokat a Ferrari többé-kevésbé rendezte, de addigra már elkoptak a gumijai, Lewis abroncsai pedig még mindig elég jó formában voltak, így pár körrel a vége előtt maga mögé tudta utasítani őt, és ennek nagyon-nagyon örültem” – mondta.