Vágólapra másolva!
A Red Bull csapatfőnöke nem ment el szó nélkül amellett, hogy Toto Wolff a Brit Nagydíjon a Lewis Hamilton és Max Verstappen között történt baleset után személyesen lobbizott a sportfelügyelőknél azért, hogy a Mercedes pilótája ne kapjon büntetést.

Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke nemcsak Lewis Hamilton Max Verstappen kieséséhez vezető, szerinte elfogadhatatlan manővere miatt ment neki a Mercedesnek a Brit Nagydíj után, hanem utólag azt is igencsak kifogásolta, hogy Toto Wolff a baleset utáni piros zászlós megszakítás alatt személyesen kereste fel a sportfelügyelőket, hogy kilobbizza, ne büntessék meg a hétszeres világbajnokot. Horner szerint egyáltalán nem lenne szabad hagyni, hogy bárki zavarja a sportelügyelőket a futam alatt, Michael Masi versenyigazgató szerint ezzel azonban semmi gond nincs.

Hornernél kiverte a biztosítékot Wolff cselekedete Forrás: Getty Images/Getty Images / Red Bull Content Pool/Dan Istitene

Az ütközés után a közvetítésbe is bejátszották, ahogyan előbb Horner, majd Jonathan Wheatley, a Red Bull csapatmenedzsere győzködte a felügyelőket arról, hogy kemény büntetést szabjanak ki Hamiltonra, majd erre válaszul Toto Wolff is bejelentkezett, és közölte, hogy küldött egy e-mailt Michael Masinak. A versenyigazgató erre azt válaszolta, hogy verseny közben nem olvas e-maileket, de javasolta Wolffnak, hogy nyugodtan menjen fel a felügyelőkhöz, és mondja el nekik, amit szeretne.

Wolff ezt meg is tette, majd miután a Red Bull csapatfőnöke ezt megtudta, ő is a felügyelői szobába vette az irányt.

„Láttam Totót, aki elment lobbizni a felügyelőkhöz. Hallottam, hogy ezt fogja tenni, ezért én is elmentem, hogy biztosítsam, a mi nézőpontunk is képviselve van. Nem gondolom, hogy helyes dolog, hogy a csapatfőnökök elmehetnek lobbizni a felügyelőkhöz. A felügyelőket el kellene zárni, hogy ne lehessen befolyásolni őket" – nyilatkozta Christian Horner a Racefansnek.

Ezért akartam biztosítani, hogy kiegyensúlyozott véleményt halljanak, ahelyett, hogy nyomást helyeznének rájuk, hogy alantas büntetést adjanak" – szúrt oda a Red Bull csapatfőnöke.

Wolff nem volt rest Hamilton büntetése ellen kampányolni Forrás: Daimler AG/Steve Etherington

Amikor Hornert szembesítették azzal, hogy Wolff a versenyigazgató javaslatára cselekedett, tovább erősködött azon, hogy nem lenne szabad megengedni senkinek a felügyelők zargatását. „Nem hiszem, hogy bele kellene avatkozni a felügyelők munkájába. Tiszta fejjel kell végezniük azt, hogy képesek legyenek meghozni a döntéseket. Én azért látogattam meg őket, mert hallottam, hogy Toto ott van és előadja az esetet.

Wolff azonban nem látott kivetnivalót a tettében, és visszaszúrt a rádióban a Michael Masinak panaszkodó Hornernek. „Azt mondták, hogy volt egy kifakadás Michael irányába a világ összes rossz dolgáról – élcelődött Horner szavain. – Ezután felmentem és elmondtam az álláspontomat. Szerintem ez rendben van. Sokszor voltam már életem során a felügyelőknél."

Wolff természetesen semmi szabályelleneset nem tett, Masi pedig nem is tartja rossz dolognak, ha valaki személyesen mondja el az álláspontját, akár a futam alatt. „Ha van egy vizsgálat a verseny után, akkor meghívjuk a csapat képviselőit és a versenyzőket, hogy jelenjenek meg a felügyelők előtt. Volt az az eset tavaly Monzában, amikor Lewis elment és beszélt a felügyelőkkel, hogy jobban megértse és lássa a teljes képet” – utalt a tavalyi Olasz Nagydíjon történt esetre, amikor Hamilton személyesen tudakolta meg, miért büntették meg, amikor a tilos jelzés ellenére kihajtott a bokszba kerékcserére.

– szögezte le Masi.

Hamilton is felkereste a felügyelőket a tavalyi Olasz Nagydíj közben Forrás: Formula 1 via Getty Images/2020 Formula One World Championship Limited/Mario Renzi

A versenyigazgatónak azzal sincs problémája, hogy a csapatok felváltva panaszkodtak neki, mivel ez szerinte „része a működésüknek", és ami őt illeti, azt mondta, hogy „mindegyikőjüket egyenlően kezelem és próbálom priorizálni a teendőinket". Masi ezután leszögezte, semmilyen módon nem kívánnak belefolyni a Mercedes és a Red Bull közti csatározásokba, és objektívan ítélik meg a történteket.