Társoldalunk:
Hírlevél

Hamilton reméli, megmarad a tisztelet Verstappen és közte

2021.07.21. 09:38

Lewis Hamilton szeretné, ha ő és Max Verstappen ismét úgy tudna versenyezni egymással, hogy megadja a másiknak a pályán a helyet és a kellő tiszteletet. A hétszeres világbajnok szerint a Brit Nagydíjig is csak rajta múlt, hogy nem ütközött össze agresszív riválisával.

Nem csak a közvéleményt osztotta meg Lewis Hamilton és Max Verstappen silverstone-i ütközése, hanem a két érintett véleménye is merőben eltér a balesetről. Míg az 51 G-s becsapódást elszenvedő holland pilóta teljes mértékben a hétszeres világbajnokot tartja felelősnek a történtekért, addig a címvédő szerint kizárólag red bullos riválisának agresszív viselkedése vezetett kettejük összeéréséhez. A Mercedes versenyzője úgy érzi, hogy eddig ő volt az, aki tett azért, hogy ne ütközzenek össze, a jövőbe tekintve pedig abbéli reményét fejezte ki, hogy továbbra is fair módon fognak tudni küzdeni egymással.

Silverstone-ban csak néhány kanyaron át tudtak összeérés nélkül csatázniForrás: Daimler AG/Jiri Krenek

Noha a 10 másodperces büntetéssel nem értett egyet és alapvetően nem tartja magát felelősnek, Hamilton úgy érzi, neki és Verstappennek is van mit tanulnia a Brit Nagydíj első körében történt balesetből. „Szeretném azt gondolni, hogy összességében tanulnunk kell ezekből az élményekből. Ritkán van olyan, hogy egy baleset 100%-ban az egyik pilóta hibája. Mindig megoszlik a felelősség, mert két vagy több versenyző is érintett. Szerintem mindketten tanulhatunk ebből."

Hamilton reméli, hogy bár Verstappen agresszivitása számára nyilvánvaló, a mostani ütközés nem jelenti azt, hogy többet nem fognak tudni úgy csatázni, hogy ne menjenek egymásnak. „Max az egyik legagresszívabb versenyző a mezőnyben – ez persze csak az én személyes véleményem – és remek munkát végez, de szerintem meg kell találnunk a legjobb egyensúlyt a pályán, helyet kell hagynunk és tisztelnünk kell egymást, hogy folytathassuk a versengést és jó versenyeink legyenek anélkül, hogy összeütköznénk."

A Mercedes világbajnoka szerint egyébként a mostani egymásnak feszülésük sem különbözött a korábbiaktól, egyszerűen annyi történt, hogy míg korábban többször (például Imolában és Barcelonában) is ő volt az, aki engedett, most nem tette ezt meg.

Hamilton reméli, hogy a továbbiakban is megmarad közöttük a kölcsönös tiszteletForrás: AFP/Lars Baron

„Szerintem ez egy normális csata volt. Amikor fiatalabb voltam, valószínűleg én is ilyen agresszív voltam. Jó talán annyira nem, mint Max, de fiatalként én is eléggé agresszív voltam. Most, hogy már sokkal idősebb vagyok, tudom, hogy ez egy maraton és nem sprint, ezért szerintem jobban közelítem meg a versenyzésemet. Most viszont csatában vagyunk, és szerintem az idén eddig nagyon agresszív volt. Legtöbbször nekem kellett kihátrálnom és elkerülnöm az ütközést, hogy a verseny későbbi részében is csatázhassunk."

Christian Horner, a Reb Bull csapatfőnöke „kétségbeesettnek" nevezte Hamilton megmozdulását, amivel nyilvánvalóan arra utalt, hogy a hétszeres világbajnok is tudta, ha az első körben nem kapja el a hollandot, később már sokkal nehezebb dolga lesz.

Azt, hogy ezen logika mentén gondolkodott, Hamilton is megerősítette.

„Amint azt a szombati sprintfutamon is láthattuk, amint tiszta lesz előtte a pálya, nagyon gyors. Ezért amikor adódik egy lehetőség, meg kell próbálnom megragadni. Ezt csináljuk mind, ezért versenyzünk. Nagyszerű volt a kigyorsításom a hetes kanyarból és nagyon elégedett voltam a csellel, amely során előbb balra, majd jobbra mentem be a résbe. Szerencsére nem tudta lezárni a belső ívet, sajnos viszont agresszív maradt, úgyhogy összeütköztünk."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK