Vágólapra másolva!
A Red Bull közleményben számolt be a Brit Nagydíjon hatalmas balesetet elszenvedő Max Verstappen állapotáról, az istálló csapatfőnöke pedig jelezte, nem biztos, hogy annyiban hagyják a pilótájukat kilökő Lewis Hamilton szerintük enyhe büntetését.

Miután 51 G erejű becsapódást kellett elviselnie a Lewis Hamiltonnal a vasárnapi Brit Nagydíj első körében történt ütközése után, Max Verstappent elővigyázatosságból kórházba kellett szállítani. A világbajnoki pontversenyben előnyének nagy részét elveszítő holland pilóta a verseny után még innen üzent és nevezte tiszteletlennek, valamint sportszerűtlennek az ünneplő Lewis Hamiltont, az éjszakát azonban már nem kellett kórházban töltenie, a Red Bull közleménye szerint ugyanis este 10 órakor kiengedték, miután zúzódásoktól eltekintve nem találtak nála komolyabb sérülést.

Verstappen mindenkinek megköszönte a kedves üzeneteket és jókívánságokat

Jos Verstappen, Max édesapja a Ziggo Sportnak a baleset után elmondta, hogy fia szédült és a vállát fájlalta az esés után, ezért döntöttek úgy a silverstone-i pálya orvosai, hogy jobb lesz alaposan kivizsgálni, és többek között CT-vizsgálatot is végezni rajta. Ezen mindent rendben találtak, Max Verstappen pedig késő este egy apjával közös fotóval is jelezte, hogy jól van.

Jos Verstappen természetesen szintén nem ment el szó nélkül a Lewis Hamilton 10 másodperces büntetésével végződő baleset mellett, és tolmácsolta fia álláspontját is. „Megnéztem az esetet Max-szal, hogy lássuk, pontosan mi történt – nyilatkozta a Ziggo Sportnak. – Max azt mondta, »elég helyet hagytam neki és fél autóhosszal már előtte voltam, amikor az első kerekével egyszerűen belém jött. Az ember ilyenkor tudja, hogy ő hibázott«.

– tette hozzá Jos.

Aligha fogják szigorítani Hamilton büntetését Forrás: Daimler AG/© LAT Images for Mercedes-Benz Grand Prix Ltd/Lat Images

A Red Bullt olyan szempontból nagyon is meg lehet érteni, hogy Hamilton a 10 másodperces büntetés ellenére is meg tudta nyerni a Brit Nagydíjat és 25 pontot hozott a nullázó Verstappenen, aki amellett, hogy kórházba került, akár egyéb messzire mutató következményeket is kénytelen lehet elszenvedni. Helmut Marko, a Red Bull tanácsadója éppen ezért már a verseny alatt azért kezdett kampányolni, hogy Hamiltont tiltsák el egy futamra, Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke pedig utólag szintén megerősítette, hogy

az istálló nem biztos, hogy annyiban hagyja a szerintük enyhe szankciót, ugyanakkor nem volt túl bizakodó.

„Vannak rendelkezésre álló jogaink, de szerintem sajnos a felügyelők eléggé határozottak a döntésükben. Szerintem értelmetlen lesz továbbvinni a dolgot, de meg fogjuk vizsgálni a lehetőséget és átbeszéljük, de az előzetes véleményem ez."

A sportszabályzat szerint a Red Bullnak nem sok lehetősége van, a futam közben kiosztott büntetésekkel szemben ugyanis csak akkor lehet fellebbezni, ha utólag új bizonyíték bukkan fel. Az istálló csak ilyen esetben kérheti az FIA-t, hogy vizsgálja ki újra az esetet, és ha a szövetség el is fogadja az új bizonyítékot, akkor sem garantált, hogy változtat az eredeti büntetésen.