Vágólapra másolva!
Daniel Ricciardo szerint Lewis Hamilton túl sokat kockáztatott a Max Verstappennel történt ütközés előtt, de nem feltételez szándékosságot. Fernando Alonso úgy véli, egykori csapattársának nem volt hova mennie, Charles Leclerc és Valtteri Bottas pedig szintén versenybalesetnek látta a történteket.

Max Verstappen és Lewis Hamilton silverstone-i balesete mellett gyakorlatilag senki nem tud elmenni szó nélkül, akinek egy kicsi köze is van a Forma-1-hez. A sportfelügyelők végül a hétszeres világbajnokot látták hibásnak, és 10 másodperces időbüntetésben részesítették, a megszólaló kollégák többsége viszont inkább versenybalesetet emlegetett.

Ricciardo szerint Hamiltonnak nagyobb felelőssége volt a balesetben

Két kérdésben megvolt a konszenzus a pilóták körében: a legtöbben kijelentették, hogy a pilótafülkéből nehéz megítélni a helyzetet, valamint leszögezték, a legfontosabb, hogy Verstappen jól van. Daniel Ricciardo kiemelte, hogy ilyen szituációban mindkét fél veszít az aerodinamikai tapadásból, és úgy véli, Hamilton és Verstappen is többet vállalt a kelleténél. Az ausztrál pilóta viszont inkább előbbi mellett tette le a voksát a nagyobb felelősséget illetően.

– válaszolta a Racefans kérdésére. – Egyáltalán nem volt szándékos, de az autók aerodinamikai adottsága miatt az embernek többet kell engednie. Ugyanakkor nyilván nem fogom ebből a székből megítélni, és megmondani, hogy ezt és ezt kellett volna tennie.”

A McLaren versenyzője úgy véli, az eset kicsit hasonlított az egy nappal korábbi incidenshez, amikor George Russell lökte ki Carlos Sainzot, persze annak sokkal kevésbé voltak súlyosak a következményei. Hozzá hasonlóan a Caterham és a Sauber egykori versenyzője, a jelenleg az IndyCarban szereplő Marcus Ericsson is Hamiltont érzi vétkesnek, de a svéd pilóta sem tartja kirívónak, amit tett.

– írta a Twitteren. – Ezen a helyen nehéz az előzés, főleg az első körben, egy üzemanyaggal teli autóval. Ugyanakkor ez egy mentális játszma, és szerintem meg akarta mutatni Maxnak, hogy nem fog meghátrálni. Alig várom a szezon hátralévő részét, jöjjön a dráma!”

Fernando Alonso azonban nem érzi úgy, hogy egykori csapattársának többet kellett volna tennie az összeütközés elkerülése érdekében. A kétszeres F1-es világbajnok úgy véli, a címvédőnek abban a helyzetben nem volt hova mennie.

Alonso megvédte egykori riválisát Forrás: Xpb / James Moy Photography Ltd

„Nagyon szorosnak tűnt, Lewis autójának több mint fele Max mellett volt, és nem tudott eltűnni a belső ívről, ez nem így működik – jelentette ki. – Ez egy szerencsétlen pillanata volt a futamnak, de szerintem semmi szándékosság nem volt benne, vagy olyasmi, amit bármelyik versenyző rosszul csinált volna.”

A mögöttük haladó Charles Leclerc ugyanarra következtetésre jutott, mint Alonso. „Szerintem versenybaleset volt, nehéz bármelyiküket is hibáztatni.

Az eseményeket ugyancsak páholyból néző Valtteri Bottas szintén a semleges álláspontot képviselte. Hamilton csapattársa szerint a csata hasonlított a sprintfutamon látottakhoz, de ő is érezte, hogy „valami történni fog”. Ezzel együtt hozzátette, ilyen esetek előfordulnak, ha egyik fél sem hagyja magát.

Gary Anderson, a Jordan egykori technikai igazgatója a The-Race.com-on ismertette álláspontját a témával kapcsolatban. A veterán szakember úgy érzi, Hamilton mindent jól csinált, azonban azt nem tartja helyénvalónak, hogy ha már őt ítélték hibásnak azért, mert kilökte a pályáról a vetélytársát, akkor megússza egy 10 másodperces büntetéssel.