Társoldalunk:
Hírlevél

Sikeres volt a sprintfutam a pilóták körében, de Hamilton máskor tartaná

2021.07.18. 10:14

A megszólaló versenyzők egyöntetűen pozitívan értékelték a Forma-1 történetének első sprintfutamát, mint ahogyan Ross Brawn, az F1 sportigazgatója szerint a szurkolók is. Lewis Hamilton úgy véli, a formátum megtartásával össze kellene sűríteni a hétvégét.

A Brit Nagydíj hétvégéjének szombati napján rendezték meg a Forma-1 történetének első sprintkvalifikációját, amit Max Verstappen nyert meg, bezsebelve ezzel a 3 pontot és a pole pozíciót. Sokan attól tartottak, hogy a 100 km-es táv unalmas körözgetésbe fullad, ám ez nem így lett, hiszen volt néhány akció a pályán. 

Hamilton megtartaná a sprintfutamot, de vasárnap rendezné - GalériaForrás: AFP/Adrian Dennis

Többek között Lewis Hamilton volt az, aki elkezdte kongatni a vészharangokat, ám a leintés után már lelkesen nyilatkozott az új formátumról. Később annyit tett hozzá, hogy a sprintfutam megtartásával át kellene variálni a hétvége menetrendjét.

Szerintem nagyszerű, hogy kipróbáltunk valami újat – nyilatkozta a Sky Sportsnak. – Nem hiszem, hogy számomra különösebben izgalmas volt a futam az első kör után. Hosszabb szombatokra és vasárnapokra lenne szükség: az első és a második szabadedzést, valamint az időmérőt szombaton, a sprintfutamot és a nagydíjat pedig vasárnap kellene megrendezni.”

Daniel Ricciardo azok között volt, akik adtak esélyt az új formátumnak, de csak akkor, ha a vasárnapi verseny értékéből nem vesz el. Ehhez képest az ausztrál pilóta pont amiatt dicsérte a sprintkvalifikációt, mert hasonló élményt ad, mint a nagydíj.

„Versenyhétvégén a vasárnap a kedvenc napom, mivel ekkor van a futam – mondta. – Szeretem a rajtot és annak intenzitását, illetve a kerék a kerék elleni versenyzést. Ezzel a formátummal lényegében ezt kétszer is megcsinálhatjuk egy hétvégén, szóval számomra ez győzelem.”

Verstappen elsősorban az alacsony üzemanyag-mennyiség miatt élvezte a sprintet, míg Fernando Alonso azt emelte ki, hogy ennek köszönhetően már pénteken is tétre menő csata zajlik a pályán, aminek a szurkolók örülhetnek. Még a formátum egyik legnagyobb ellenzője, Sebastian Vettel is méltatta a látottakat.

Wolff szerint a sprintfutamban túlságosan nagy a véletlenszerűség mértékeForrás: Daimler AG/© Steve Etherington for Mercedes-Benz Grand Prix Ltd./Steve Etherington

Toto Wolff azonban már egy fokkal árnyaltabban fogalmazott. Ugyan a Mercedes csapatfőnöke szerint sincsen bukásra ítélve az új rendszer, de úgy véli, van egy hibája, amit Sergio Pérez példáján keresztül érzékeltetett.

„Összességében ez egy jó kiegészítő, de nem hiszem, hogy minden hétvégén meg kellene rendezni, szerintem túl sok benne a véletlen – szögezte le. – Checo megpördült, majd kiesett, de Sergio Péreznek nem az utolsó helyről kellene indulnia. Szóval nem feltétlenül kedvező, ha az ember a mezőny elején van. Ugyanakkor, ha a következő néhány is olyan lesz, mint a mostani, akkor korlátozott számban, de lesz helye a versenynaptárban.”

Az új lebonyolítással kapcsolatban megszólalt az egyik ötletgazda, Ross Brawn is. Az F1 sportigazgatójának kifejezetten tetszett, ami a pályán zajlott. „Szerintem azt láttuk, hogy a versenyzők tényleg versenyzőként viselkednek, és nem vették lazán ezt az egészet – vélekedett. – Az az első kör teljesen körömlerágós és szenzációs volt, de a futam hátralévő részében is voltak kisebb csaták. Fernando Alonso fantasztikus teljesítményt nyújtott, számomra ő volt a verseny fénypontja. Egy ilyenre minden nap vennék jegyet, szóval nagyon elégedettek vagyunk.”

A brit szakember elmondta, most meg kell várniuk, amíg a hétvége tapasztalatai leülepszenek, hogy aztán a csapatokkal és az FIA-val megvitassák, hogy van-e fejlődési potenciál. Azt viszont leszögezte, hogy idén biztosan nem változtatnak a formátum alapjain, arról majd év végén esik szó, amikor már a másik két sprintfutam is lezajlott. Ugyanakkor ez első reakciók rendkívül biztatóak.

„Végső soron ez a kritikus pont – folytatta. – A szurkolóktól már most rengeteg pozitív visszajelzést kapunk a közösségi médiában, ők imádják. Ugyanakkor lesznek rajongók, akik hozzászólásukban azt fejtik ki, hogy valamit nem értettek vagy nem méltányoltak. Ezeket ugyanúgy figyelembe fogjuk venni.”

Brawn elárulta, az első reakciók pozitívak a szurkolók részérőlForrás: Getty Images/2021 Getty Images/Mark Thompson

A legtöbb kritikát talán az a döntés kapta, hogy a hivatalos statisztikákban annak adják a pole pozíciót, aki a vasárnapi futamon az első rajthelyről indul, vagyis a sorsa nem közvetlenül az időmérőn dől el. A leintés után ezt Verstappen is megemlítette, Brawn pedig kijelentette, hogy felül fogják vizsgálni az elhatározást. Ugyanakkor azt is hozzátette, hogy „a történelmet tisztelni kell, de soha nem tarthat vissza minket”.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK