Társoldalunk:
Hírlevél

Alonsót hidegen hagyja, hogy szabálytalansággal vádolták

2021.07.18. 12:30

Fernando Alonso meglepődött, hogy szabálytalan védekezéssel vádolták a Brit Nagydíj sprintfutamán, amiért ráadásul figyelmeztetést is kapott. Utólag Lando Norris nem talált benne kivetnivalót, Sebastian Vettel pedig feleslegesnek tartotta a manővereket.

A Forma-1 történetének első sprintfutamán talán Fernando Alonso szolgáltatta a legtöbb akciót, aki az első körben hat helyet javított rajtpozícióján, majd pedig védekeznie kellett a nála gyorsabb vetélytársak ellen. A spanyol pilótát végül a két McLaren visszaelőzte, de Sebastian Vettel már nem tudott elmenni mellette, így a 7. helyen ért célba, és ebben a pozícióban várja a nagydíjat. 

A sprintfutamon Norris jelentette, hogy Alonso szabálytalanul védekezik - GalériaForrás: AFP/Adrian Dennis

A kétszeres F1-es világbajnoknak ugyanakkor nem volt tiszta versenye, legalábbis Michael Masi, az FIA versenyigazgatója szerint, aki figyelmeztette, ne váltson többször irányt fékezés közben. Alonso szerint erre korábban sem volt példa, ennek ellenére nem zavarja, hogy ilyen szituációba keveredett.

Meglepődtem, mert egyszer sem mozdultam be fékezés közben, ezt az egyenes elején tettem meg – jelentette ki. – Azonban őszintén szólva nem érdekel, hiszen kilenc futamon keresztül a másik oldalon voltam, és ez az év hátralévő részében is így lesz. Ezúttal viszont a sötét oldalon vagyok.”

Mondandójának második felében valószínűleg leginkább az Osztrák Nagydíjra utalt, amikor többen is a pálya határain kívül előzték meg. Akkor azzal intézte el a történteket, hogy nyugtázta, „ezen a versenyen nincsenek szabályok”.

Alonso vélhetően Lando Norrisnak köszönheti figyelmeztetést, hiszen a brit versenyző volt az, aki a csapatrádión keresztül panaszkodni kezdett a nemsokára 40 éves pilóta mozgására. Azonban utólag már ő is másképp látja a helyzetet.

Nyilván ott volt a cikázás, de amikor csinálta, egyszer sem voltam elég közel ahhoz, hogy veszélyessé váljon – nyilatkozta a Sky Sportsnak. – Szóval nem hiszem, hogy bármi rosszat tett volna. Néhányan azt mondják, hogy igen, de szerintem nem, rendben volt. Egyszerűen ismeri a határokat, ami számára, számomra és minden néző számára izgalmasabbá teszi a csatát.”

Vettel feleslegesnek tartotta Alonso manővereitForrás: Aston Martin

A sprintkvalifikáció végén Sebastian Vettel támadta Alonsót, és bár a négyszeres világbajnok úgy vélekedett, hogy összességében ellenfele jól védekezett, szerinte igenis előfordult, hogy bemozdult fékezés közben. A német pilóta úgy véli, szerinte mindez felesleges volt, mert túlságosan nagy volt a távolság köztük.

Alonso a rajtjának köszönheti, hogy ez a téma egyáltalán felmerülhetett, hiszen a 11. helyről az 5. helyre katapultált. Az Alpine versenyzője már korábban is sokszor mutatott be ehhez hasonlót, de most nem csak az indulás sikerült kiválóan, hiszen Sergio Pérezt és Norrist nem közvetlenül az után előzte meg.

Szerintem az első kör az egyik legjobb volt a sajátjaim közül – mondta. – Tudom, hogy eddig is rengeteg olyan nyitóköröm volt, amit jónak tartottak, főleg abból az időszakból, amikor a Renault-nál versenyeztem, de ez nem csupán a rajttól az első kanyarig tartott, hanem ott volt a 3-as, a 4-es, a 6-os és a 9-es is. Ha a világbajnokságért harcolnék, nem mennék bele az ilyen manőverekbe, mert több veszítenivalóm lenne, mint amennyit nyerhetnék. Ugyanakkor jelenleg olyan helyzetben vagyunk, hogy többet kockáztathatunk, ráadásul a piros oldalfalú abroncsokból is hasznot húztunk.”

Alonso ugyan a 7. helyről kezdheti meg a Brit Nagydíjat, de szerinte nem lesz egyszerű dolga, ha pontot akar szerezni, hiszen Vettel és Pérez mellett Carlos Sainz is valószínűleg jobb tempóra lesz képes, mint ő. „A földön maradunk, mert még mindig egy nagyon hosszú verseny áll előttünk, és gyors autók vannak mögöttünk – szögezte le. – Ott van a Ferrari, valamint Sebastian és Checo, szóval nehéz lesz pontot szerezni.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK