Társoldalunk:
Hírlevél

A Red Bullnál Hamilton eltiltásáért kampányolnak

2021.07.18. 17:34

Lewis Hamilton büntetést kapott a Brit Nagydíjon, amiért előzési kísérlet közben kilökte Max Verstappent. A Red Bull csapatfőnöke egyértelműnek érzi, hogy nem versenybaleset volt, szerinte a rutinos britnek tudnia kellett volna, hogy abban a kanyarban felelőtlenség ilyen manővert megpróbálni. Helmut Marko eltiltást próbál kiharcolni Hamiltonnak.

Az elmúlt évek egyik legfontosabb kupaktanácsa zajlott a Forma-1 sportfelügyelőinél, akiknek arról kellett dönteniük, Lewis Hamilton és Max Verstappen ütközésében hibás volt-e valamelyik fél a Brit Nagydíj 1. körében. A megszokottnál hosszabb folyamat végén a Copse kanyarnál a belső íven támadó címvédőre 10 másodperces büntetést szabtak ki, de Verstappenen ez nem segít, hiszen az ütközésnél kitört a kereke és hatalmas tempóval a gumifalnak csapódott, míg nagy riválisa a 2. helyről folytathatta a versenyt (az ütközés után elment mellette Charles Leclerc).

A Red Bull csapatfőnöke még az ítélet kihirdetése előtt "nagyon egyértelműnek" látta a szituációt. „Lewis a belső íven beszúrta mellé a kerekét a világbajnokság egyik leggyorsabb kanyarjában" – mondta.

Évek óta vezet ezen a pályán, tudja, hogy itt nem szabad ezt csinálni.

„Hála Istennek, ma egy versenyző sem sérült meg súlyosan, vagy nem történt még rosszabb." A versenyirányítással rádiózva azt mondta, a kanyar teljes mértékben a hollandé volt, míg a Channel 4-nek azt, hogy Hamilton "piszkosan" vezetett és "elkeseredetten" támadott az 1. helyért, miután a rajtnál és az első hosszabb egyenesben sem sikerült előznie.

Verstappent láthatóan megviselte az 51 G erejű becsapódás, kellett neki egy kis idő, mire elvánszorgott a roncstól. „Hála Istennek, a saját lábán ment el a helyszínről, ez a legnagyobb eredményünk ma. Megkönnyebbülés látni, hogy önerőből jutott el az orvosi központba, ahol elővigyázatosságból kivizsgálják" – nyilatkozta Horner.

A televíziós szakértők közül többen úgy látták, versenybaleset történt, ezért nem kellett volna büntetést kiosztani, de Damon Hill például Hamiltont tette felelőssé. Természetesen az autóban ülve a címvédő nem így gondolta. „Enyém volt az ív. Rám fordult [Verstappen]!" – mondta a rádióban.

Verstappen a rajtnál Hamilton előtt maradt, de a Copse-ban ellenfele kilökte hátulrólForrás: Getty Images/Getty Images / Red Bull Content Pool/Lars Baron

A Sky Sports tudósítója, Ted Kravitz közben arról számolt be, hogy a bikások tanácsadója, Helmut Marko Hamilton eltiltásáért kezdett kampányolni a bokszutcában.

Nem valószínű, hogy a kezdeményezés sikeres lesz, az ugyanakkor biztos, hogy a Brit Nagydíj után is Verstappen vezeti a tabellát. A Sky német csatornájának Marko úgy fogalmazott Hamiltonról: „A jelenlegi sportkódex alapján nem csinálhatott volna ilyet. Nem tudom, mi a maximálisan kiszabható büntetés, de az ilyen veszélyes és felelőtlen viselkedést eltiltással vagy hasonlóan kellene büntetni."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK