Társoldalunk:
Hírlevél

Az időmérős vereség után Verstappen megoldást vár a sprintfutamra

2021.07.17. 10:08

Az időmérőn kikapott Lewis Hamiltontól, de ez még nem jelenti azt, hogy a vasárnapi versenyen mögüle kell rajtolnia, hiszen a mai időmérős sprintfutamon javíthat Max Verstappen, aki szerint ehhez az kell, hogy rájöjjenek, mi siklott félre pénteken.

Max Verstappen toronymagas esélyesként vágott neki a Brit Nagydíj időmérő edzésének, ám végül úgy is kikapott Lewis Hamiltontól, hogy a címvédő elrontotta az utolsó körét. A világbajnoki pontverseny éllovasa arra panaszkodott, hogy valamiért alulkormányzottá vált az autója a kvalifikációra, aminek okait egyelőre nem tudják. A mai időmérős sprintfutammal kapcsolatban ugyanakkor bizakodó.

Verstappen alulmaradt Hamiltonnal szembenForrás: AFP/Lars Baron

„Természetesen csalódott vagyok, mert szombaton az első helyről akartam rajtolni, de ott van az időmérős sprintfutam, hogy döntsön a vasárnapi verseny rajtrácsáról, úgyhogy meg fogjuk próbálni visszaszerezni az elvesztett helyet" – nyilatkozta Verstappen az időmérő után.

A holland pilóta autóján a szabadedzés és az időmérő között számos beállítás-változtatást hajtottak végre, majd az adott szűk keretek között az időmérő alatt is próbálták vezethetőbbé tenni az autóját, de ez végül nem sikerült. Meg kell vizsgálnunk, hogy mi történt, mert kipróbáltunk néhány dolgot, de nem igazán lett tőle jobb érzés vezetni az időmérő előrehaladtával, az alulkormányzottság pedig lassít. Így is ennyire közel lenni nagyon jó egy olyan pályán, amelyen számítottunk rá, hogy a Mercedes nagyon erős lesz. Tudjuk, hogy jó autónk van a versenyre, ezért továbbra is magabiztos vagyok a hétvége hátralevő részét illetően."

Verstappen szerint ha ki tudják küszöbölni „ezt a furcsa érzetet" az időmérős sprintfutamra, akkor bármire képesek lehetnek. Noha az időmérő kezdetétől fogva a szokottnál valamivel enyhébb, de mégis parc fermé-szabályok vannak érvényben, azaz csak korlátozottan lehet változtatni az autókon, a holland pilóta szerint ez nem jelent akadályt, mivel „a gumikkal kapcsolatos a probléma".

Pérez sem volt elégedettForrás: AFP/Adrian Dennis

Noha nem küzdött hasonló gondokkal, az időmérős sprintfutamra csupán az ötödik rajtkockát megszerző Sergio Pérez sem volt elégedett, miután legjobb körét pályaszélesítés miatt elveszítette, a Q3-ra pedig nála is nem várt változás állt be az autó vezethetőségében. „Szélesre futottam a 15-ös kanyarban és törölték a legjobb körömet, ami sajnálatos, de ezek a szabályok, és szerencsére csak egy helyet veszítettem – értékelt a mexikói pilóta. – A negyedik pozíció egy kicsit jobb lett volna, de ott a sprintverseny, hogy előrébb kerüljünk a vasárnapi rajtrácson, úgyhogy még mindig minden nyitott. Sokat javítottunk a kocsin, ahogy haladt előre a nap, de a Q3 végén nagyon eltérő lett a balansz, és nem tudtam a legtöbbet kihozni az autóból. Már várom a szombatot, izgalmas lesz látni, hogy mi történik az új sprintfutamon és mekkora előrelépésre leszünk képesek."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK