Egy korábbi és egy jelenlegi világbajnoknak sem tetszik valami az F1 újításában

Forma-1, Osztrák Nagydíj, rajt
Red Bull's Dutch driver Max Verstappen (front) leads the pack as drivers take the start of the Formula One Austrian Grand Prix at the Red Bull Ring race track in Spielberg, Austria, on July 4, 2021. (Photo by Joe Klamar / AFP)
Vágólapra másolva!
Sebastian Vettel és Nico Rosberg is kritizálta a Forma-1 soron következő versenyhétvégéjén debütáló újításának egy hozadékát, amivel szerintük belerondítanak a sportág hét évtizede íródó statisztikájába.

A Brit Nagydíj hétvégéjén debütál az időmérős sprintfutam a Forma-1-ben. A szombat délutáni, 100 km-es távú miniverseny a vasárnapi nagydíj rajtsorrendjéről hivatott dönteni, és amellett, hogy az első három helyezettje pontokat kap, a statisztikákban a győztes neve mellé bekerül egy pole pozíció is. Ez azonban többeknek – például a négyszeres világbajnok Sebastian Vettelnek – nem tetszik, hiszen a királykategória több mint 70 éves története során eddig mindig az a versenyző nyerte el a pole pozíciót, aki egy (vagy adott esetben két) körön a leggyorsabbnak bizonyult.

Pole pozíciót eddig csak a stopper ellen harcolva lehetett szerezni Forrás: AFP/Joe Klamar

Miután Silverstone-ban nem a péntek estére előrehozott hagyományos időmérő dönt a vasárnapi verseny rajtrácsáról, Ross Brawn, az F1 sportért felelős igazgatója azzal magyarázta, hogy az időmérős sprintfutam győzteséé lesz statisztikailag is a pole, hogy az FIA-val történt egyeztetés után arra jutottak, hogy „a pole pozíciós az, aki az élről kezdi meg a nagydíjat«.

Ez az elv egyébként korábban azokban az esetekben is érvényesült, amikor az időmérő leggyorsabbja büntetés miatt nem foglalhatta el az első rajtkockát.

Többen azonban nem értenek egyet azzal, hogy valaki tulajdonképpen egy futam megnyerésével statisztikailag is pole pozíciós lehet, ezáltal összezavarva a több mint hetven éve íródó statisztikákat. Közéjük tartozik Sebastian Vettel is, aki a Brit Nagydíj sajtótájékoztatóján mondta el a véleményét.

De nyilvánvalóan attól függ. Ha ez csak egyszeri alkalom, akkor nem okoz nagy kárt. De ha jövőre vagy azután már tíz sprintfutam lesz, akkor egy kicsit furcsává válik. Úgyhogy a pole pozíció [a statisztikákban] annak kellene járjon, aki egy körön a leggyorsabban megy."

Vettel szokása szerint inkább a hagyományokat őrizné Forrás: AFP/Mark Sutton

Vettel szerint egyébként a jó megoldás az lenne, ha egyszerűen bekerülne egy új oszlop a statisztikákba mondjuk "sprint pole" néven, és mostantól azoknak a neve, akik megnyerik az időmérős sprintfutamot, abba kerülne a hagyományos pole pozíciósok névsora helyett. „Ez egy új formátum, ami 50 éve még nem volt, most viszont van" – ecsetelte az Aston Martin versenyzője.

A négyszeres világbajnok véleményét többen is osztják, egyetértett vele például Karun Chandhok, a Sky Sports szakértője, de a 2016-os világbajnok Nico Rosberg is. „Ez nem a helyes döntés. A pole-nak 100%-ban az időmérő leggyorsabb emberének kell járnia, a sprintfutam győztesét pedig nem lenne szabad pole pozíciósként elkönyvelni. Ez teljesen kannibalizálja majd a Forma-1-es statisztikákat" – írta a Twitteren a Mercedes és a Williams korábbi versenyzője.