Bottas nem zárja ki, hogy elhagyja az F1-et, ha távoznia kell a Mercedestől

Forma-1, Valtteri Bottas, Brit Nagydíj 2021, csütörtök
Mercedes' Finnish driver Valtteri Bottas gestures during a press conference ahead of the Formula One British Grand Prix at the Silverstone motor racing circuit in Silverstone, central England on July 15, 2021. (Photo by Mark Sutton / POOL / AFP)
Vágólapra másolva!
Valtteri Bottas úgy véli, változtatnia kell a hozzáállásán, ha jövőre egy kisebb csapathoz igazol. A finn pilótának ez az elsődleges célja, ha a Mercedesnél jövőre már nem tartanak igényt a szolgálataira, de nem zárta ki, hogy ez esetben szakágat vált és ralizni kezd.

Az utóbbi hetek, hónapok hírei és pletykái alapján valószínűbbnek tűnik, hogy ez lesz Valtteri Bottas utolsó éve, amit a Mercedesnél tölt, mint ennek az ellenkezője. Többen ugyanis már tudni vélik, hogy George Russell érkezik a helyére, és bár sokáig az is benne volt a levegőben, hogy ezt már a most következő Brit Nagydíj hétvégéjén bejelentik, mindezt a brit pilóta cáfolta meg.

Bottas tudja, hogy más csapatban eltérő hozzáállásra lenne szükség Forrás: AFP/Mark Sutton

Mindezek ellenére lehetséges, hogy Bottas 2022-től már egy jóval kevésbé versenyképes autóban fog ülni, és az esetek túlnyomó többségében a mezőny közepén vagy végén fog küzdeni a vetélytársaival. A finn pilóta tisztában van vele, hogy mindez a jelenlegitől teljesen eltérő hozzáállást igényel.

– válaszolta az erre vonatkozó kérdésre a Brit Nagydíj sajtótájékoztatóján. – Ez teljesen új fejezete lenne a pályafutásomnak, és az ember eltérő mentális megközelítést alkalmazna. Valószínűleg nem harcolna a győzelmekért és a világbajnoki címért, legalábbis az elején. Szóval ez egy új projekt lenne, másfelől viszont nagyon érdekes is lehet.”

Nagyjából az egész F1-es közvélemény készpénznek veszi, hogy Bottas akkor is a mezőny tagja lesz jövőre, ha a Mercedestől távozni kényszerül. Minderre azok a híresztelések is okot adnak, amelyek szerint a Williams és az Alfa Romeo jelöltjei között is szerepel a neve. A 31 éves versenyző megerősítette, hogy neki is ez a célja, bár elsősorban a címvédőnél igyekszik bebiztosítani a helyét.

„Nem szeretek így gondolkodni, mindig pozitív próbálok maradni – felelte arra a kérdésre, hogy megfontolná-e az F1-ből történő visszavonulást, ha a Mercedes nem tart igényt a szolgálataira. – Tudom, mit akarok, azt, hogy a csapatnál maradjak, ez a legjobb esély számomra, hogy jövőre futamokat nyerjek és küzdhessek a címért. Ha ez valamilyen oknál fogva nem valósul meg, akkor természetesen más lehetőségek után nézek a Forma-1-ben, hiszen imádom és élvezem az F1-et.

Bottasról köztudott, hogy kedveli a ralizást, az elmúlt három évben rendre részt vett a hazájában rendezett WRC-fordulón, és kivétel nélkül az első tízben végzett. Éppen ezért a kilencszeres F1-es futamgyőztes azt sem zárja ki, hogy szakágat vált, de ezt ő maga sem tartja valószínűnek.

Bottas a ralizást is kedveli Forrás: Sara Oinas/Sara Oinas

„A ralit kifejezetten élvezem, és mindig jó móka volt, amikor raliautóban ültem – magyarázta. – Rendre mosolyogtam, szóval remek volt, de rendszeresen csinálni elég trükkös lenne. A [ralis] srácok rendkívül versenyképesek, hiszen egész életükben ezzel foglalkoztak. Soha ne mondd, hogy soha, de jelenleg teljes mértékben a Forma-1-re koncentrálok, mindenekelőtt erre a hétvégére.”