Visszatér egy régi hagyomány, így díjazzák az F1-es sprint legjobbjait

Forma-1, Osztrák Nagydíj, időmérő, Max Verstappen, Red Bull
SPIELBERG, AUSTRIA - JULY 03: Pole position qualifier Max Verstappen of Netherlands and Red Bull Racing celebrates in parc ferme during qualifying ahead of the F1 Grand Prix of Austria at Red Bull Ring on July 03, 2021 in Spielberg, Austria. (Photo by Mark Thompson/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Szombaton új műsorszám mutatkozik be az F1-es Brit Nagydíj programjában: a sprintkvalifikáció lényegében egy rövid verseny lesz, dobogós díjátadás helyett viszont különleges ceremóniával zárul.

A Brit Nagydíj szombati napján 17:30-tól egy új kezdeményezés jegyében ún. sprintkvalifikációt tartanak, ennek lényege, hogy a péntek koraestére áthelyezett időmérő edzés eredményeit figyelembe véve rövid sprintfutamon alakuljon ki a vasárnap 16 órakor rajtoló nagydíj rajtsorrendje.

A sprintfutam után nem lesz dobogós díjátadás Forrás: Getty Images/2021 Getty Images/Mark Thompson

A futam első helyezettje kapja meg hivatalosan a pole pozíció titulusát és 3 bónuszpontot, a 2. és 3. helyezett is 1-1 ponttal gazdagodik, a dobogóra viszont a helyezettek nem állhatnak fel, mert az F1 jogtulajdonosa kínosan ügyel arra, hogy a szombati futam ne csökkentse a nagydíj presztízsét.

Ennek köszönhetően

nem lesz pezsgőlocsolás és nagy ünneplés sem,

visszahoznak viszont egy régi hagyományt, ami az autósport hőskorának egyik elmaradhatatlan kelléke volt. A helyezettek egyedi, korszerű megjelenésű koszorút kapnak majd, ami az F1-ben az 1980-as évekig (pontosan az 1985-ös Dél-afrikai Nagydíjig) használt babérkoszorúk megidézése.

Egy korábbi összeállításunkban felidéztük, hogy a babérkoszorúk a szponzorok nyomására tűntek el a sportágból, mivel a díjátadások alkalmával túl nagy felületet takartak el a versenyzők ruházatán, így nem lehetett eléggé látni a hirdetők cégéreit. Ennek is köszönhetően alakult ki a manapság is alkalmazott dobogós, trófeás, pezsgős díjátadás.

Niki Lauda nyakában is babérkoszorú látható az 1977-es Német Nagydíj megnyerése után Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit/Dpa

„Az F1 Sprint egy vadonatúj és izgalmas formátum, fontosnak éreztük, hogy kitaláljunk egy olyan, futam utáni ceremóniát, ami ugyanilyen különleges – nyilatkozta Alex Molina, a Forma-1 rendezvényigazgatója. – Ez a pillanat tiszteleg a sportág hét évtizedes története előtt, és ötvöződik egy korszerű csavarral, amilyen a sprintfutam is.”