Társoldalunk:
Hírlevél

Visszatér egy régi hagyomány, így díjazzák az F1-es sprint legjobbjait

2021.07.14. 15:03

Szombaton új műsorszám mutatkozik be az F1-es Brit Nagydíj programjában: a sprintkvalifikáció lényegében egy rövid verseny lesz, dobogós díjátadás helyett viszont különleges ceremóniával zárul.

A Brit Nagydíj szombati napján 17:30-tól egy új kezdeményezés jegyében ún. sprintkvalifikációt tartanak, ennek lényege, hogy a péntek koraestére áthelyezett időmérő edzés eredményeit figyelembe véve rövid sprintfutamon alakuljon ki a vasárnap 16 órakor rajtoló nagydíj rajtsorrendje.

A sprintfutam után nem lesz dobogós díjátadásForrás: Getty Images/2021 Getty Images/Mark Thompson

A futam első helyezettje kapja meg hivatalosan a pole pozíció titulusát és 3 bónuszpontot, a 2. és 3. helyezett is 1-1 ponttal gazdagodik, a dobogóra viszont a helyezettek nem állhatnak fel, mert az F1 jogtulajdonosa kínosan ügyel arra, hogy a szombati futam ne csökkentse a nagydíj presztízsét.

Ennek köszönhetően nem lesz pezsgőlocsolás és nagy ünneplés sem, visszahoznak viszont egy régi hagyományt, ami az autósport hőskorának egyik elmaradhatatlan kelléke volt. A helyezettek egyedi, korszerű megjelenésű koszorút kapnak majd, ami az F1-ben az 1980-as évekig (pontosan az 1985-ös Dél-afrikai Nagydíjig) használt babérkoszorúk megidézése.

Egy korábbi összeállításunkban felidéztük, hogy a babérkoszorúk a szponzorok nyomására tűntek el a sportágból, mivel a díjátadások alkalmával túl nagy felületet takartak el a versenyzők ruházatán, így nem lehetett eléggé látni a hirdetők cégéreit. Ennek is köszönhetően alakult ki a manapság is alkalmazott dobogós, trófeás, pezsgős díjátadás.

Niki Lauda nyakában is babérkoszorú látható az 1977-es Német Nagydíj megnyerése utánForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit/Dpa

„Az F1 Sprint egy vadonatúj és izgalmas formátum, fontosnak éreztük, hogy kitaláljunk egy olyan, futam utáni ceremóniát, ami ugyanilyen különleges – nyilatkozta Alex Molina, a Forma-1 rendezvényigazgatója. – Ez a pillanat tiszteleg a sportág hét évtizedes története előtt, és ötvöződik egy korszerű csavarral, amilyen a sprintfutam is.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK