Vágólapra másolva!
Különleges lehetőséget kapnak a hétvégén az F1-es élpilóták, hiszen a sprintfutam legjobb helyeiért és a leggyorsabb versenykörért is bónuszpont jár. Az éllovas Max Verstappen mindegyiket bezsebelné.

Akármi történik, a jelenlegi 32 pontos előnyének köszönhetően Max Verstappen az F1-es egyéni világbajnokság éllovasaként hagyja majd el a hétvégén zajló Brit Nagydíj helyszínét, de a pontverseny állását nagyban befolyásolhatják a szombati és a vasárnapi események.

Verstappen listavezetőként érkezik Silverstone-ba Forrás: Getty Images/EPA-EFE/Christian Bruna

Normális esetben 25 pont jár a nagydíj győztesének és egy bónuszpontot adnak a leggyorsabb körért, ha az adott pilóta egyébként pontszerző helyen ér célba, Silverstone-ban viszont a szombati nap során ún. sprintkvalifikációt rendeznek, amelynek első három helyéért szintén pontok járnak. Ez azt jelenti, hogy a hétvégén 29 pont is szerezhető, a nagydíjgyőzelemért járó 25 helyett.

Az egyelőre kérdéses, hogy a versenyzők milyen hozzáállással kezelik majd a sprintfutamot,

mert az első három helyezett kap csak pontot 3-2-1 arányban, viszont sokkal többet lehet veszíteni a nagydíjon, ha a sprintfutamon valaki visszaesik a mezőnyben. Verstappen viszont nem foglalkozik ezzel, a lehető legtöbb ponttal szeretne távozni.

„Természetesen azt remélem, hogy 29 ponttal zárom majd a versenyt – nyilatkozta a Sky Sports News műsorában. – Bízom benne, hogy autóversenyző szemszögbő is hazatér majd [a trófea]” – használta a szófordulatot, amit a brit futballszurkolók is emlegettek az Euro 2020 döntője előtt.

Felmerült, hogy amennyiben Verstappen nagy mértékben tovább tudja növelni a jelenleg is számottevő pontelőnyét, akkor lényegében le is fut az idei F1-es világbajnokság,

de Christian Horner csapatfőnök és a holland pilóta is leszögezte, hogy még a szezon felénél sem járunk (az majd a Hungaroringen esedékes), még egyáltalán nincs vége a küzdelemnek.

Verstappen és a Red Bull is remekül szerepel Forrás: Getty Images/2021 Getty Images/Clive Rose

„Eddig remek munkát végzünk, de Silverstone az egyik olyan pálya, ahol [a Mercedes] mindig is nagyon jó volt, viszont korábban küszködtünk Franciaországban is, de úgy gondolom, most nagyon versenyképesek voltunk ott” – utalt arra, hogy végül megnyerte a versenyt egy olyan pályán, amit előre mindenki Hamiltonnak adott volna.

Ezzel Horner is egyetértett, rámutatott, hogy Silverstone „nagyon is Lewis [Hamilton] hazai pályája, nagyon drukkolnak majd neki, és az évek során mindig tarolt ezen a pályán.” Hozzátette, a Brit Nagydíj igazi megmérettetés lesz a Red Bullnak, de úgy érzi, Verstappen „élete formájában” szerepel, és az autójuk is remekül teljesít.

Verstappen pályafutása során először vezeti az F1-es pontversenyt, megjegyezte, hogy természetesen imádta volna, ha már hat évvel ezelőtt, a bemutatkozása alkalmával világbajnoki címre esélyes autót kap, „de az ilyen dolgokat nem lehet erőltetni, az embernek szerencsésnek is kell lennie, hogy ilyen helyzetbe kerüljön és nagyon boldog vagyok, hogy pillanatnyilag úgy tűnik, versenyképes autónk van.”