Vágólapra másolva!
Az Indianapolis Motor Speedway tulajdonosa felvette a kapcsolatot az F1 jogtulajdonosával, de Roger Penske szerint a közeljövőben nem várható, hogy a világbajnokság visszatér a legendás pályára.

Az F1 folyamatosan keresi a lehetőségeket, hogy fokozza az ismertségét az Egyesült Államokban és a legendás Indianapolis Motor Speedway tulajdonosa, Roger Penske is elmondta, hogy szívesen fogadná a világbajnokság mezőnyét, azonban az amerikai üzletember szerint úgy tűnik, erre még várni kell.

Utoljára 2007-ben járt az F1 Indianapolisban Forrás: Getty Images/2007 Getty Images/Paul Gilham

Az F1 2000 és 2007 között versenyzett Indianapolisban, a nagydíj eleinte nagy népszerűségnek örvendett, de az érdeklődés fokozatosan mérséklődött és nem tett jót a híres, 2005-ös gumibotrány sem, amely miatt összesen hat autó rajtolt el a futamon. Kritikák érték a nyomvonalat is, mivel az aszfaltcsíkot lényegében az oválpálya belsejébe szorították be.

A világbajnokság mezőnye 2012 óta a texasi Circuit of the Americas pályán szerepel az USA-ban, jövőre Miamiban is lesz verseny és Zak Brown, a McLaren Racing ügyvezetője felvetette, hogy Indianapolisba is vissza lehetne térni, de a pálya tulajdonosa, Roger Penske az Indianapolis Star című lapnak elmondta, „belátható időn belül” nem számít az F1 fellépésére.

„Ha lehetőségünk lenne [akkor szeretnénk], de egyelőre nem folytattunk komoly tárgyalásokat. Személyesen beszéltem [Stefano Domenicalival] és szeretnénk összehozni, de szerintem a gazdasági szempontok döntik majd ezt el. A feltételeknek adottnak kell lenniük. Stabilnak kell maradnunk, utána lehet befektetni egy ilyen rendezésbe. Nem az a lényeg, hogy legyen egy szponzor, hanem az, hogy ez miként illeszkedik az egész csomagba.”

A lap szerint Penske a „csomag” alatt azt érti, hogy világszerte jelentőségteljes rendezvényeket szeretne Indianapolisban látni, ebből következően várható, hogy az Intercontinental GT Challenge és a GT World Challenge America futamai a közeljövőben megszűnnek a pályán, viszont az F1 helyett egy másik, jelentős sorozatot Indianapolisba csábítana.

Penske nem akarja bármi áron visszacsábítani az F1-et Forrás: Joe Skibinski | IndyCar/Joe Skibinski

A pálya legnagyobb attrakció között az egykori F1-es pálya módosított nyomvonalán zajló IndyCar GMR Grand Prix, az Indianapolis 500 kvalifikációja és maga a verseny, valamint a NASCAR-futam szerepel, de Penske szeretné az IMSA mezőnyét is elcsábítani, ezzel Sebring és Daytona mellett újabb rangos helyszín csatlakozna a sportautó-bajnokság versenynaptárába.