Társoldalunk:
Hírlevél

A Red Bull elárulta, miért jobb Pérez a leváltott fiataloknál

2021.07.11. 19:01

Christian Horner és Max Verstappen is méltatta a holland pilóta előző két csapattársát, Pierre Gaslyt és Alex Albont, de a csapatfőnök szerint Sergio Pérez beváltja a hozzá fűzött reményeket.

A 2013-as szezon óta először a Red Bull vezeti a konstruktőri világbajnokságot, ebben az egyéni pontversenyben élen álló Max Verstappen mellett Sergio Péreznek is nagy szerepe van. A mexikói pilóta az idei évtől versenyez a Red Bull színeiben, miután a mai Aston Martintól elküldték, és úgy tűnt, idén egyáltalán nem kap állást a Forma-1-ben.

Pérez egyelőre megállja a helyét Verstappen oldalánForrás: Getty Images/2021 Getty Images/Getty Images

A Red Bull bizalmat szavazott neki, miután Daniel Ricciardo távozása óta a juniorprogramból nem tudtak megfelelő csapattársat delegálni Verstappen mellé. Danyiil Kvjatot pont a holland fiatal miatt fokozták le, Pierre Gasly és Alexander Albon nem tudott felnőni a feladathoz, Pérez viszont a hullámzó teljesítménye ellenére hozza azt, amit elvárnak tőle.

Szerintem egyszerűen megadja nekünk [az eddig hiányzó] tapasztalatot. Tíz évnyi rutinja van, párját ritkítja, ahogy a versenyen képes a gumikat kezelni – nyilatkozta Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke a Beyond the Grid podcastban. – Egészen más lett a versenyzői felállásunk dinamikája. Pierre és Alex is rendkívül tehetséges versenyző volt, de az időzítés nem passzolt. Nagyon megviselték őket az elvárások és a nyomás, amire a mi környezetünkben rájuk nehezedett.”

Verstappen a Sky Sportsnak elmondta, úgy érzi, Pérez előtt is erős csapattársai voltak és manapság is jól esik neki, ha látja, kollégái is sikereket érnek el, különösen Gaslyt méltatta, aki másodvirágzását éli, mióta visszakerült az Alpha Taurihoz, és az első öt hely mindegyikét elérte már egyszer, beleértve a tavalyi Olasz Nagydíj megnyerését is.

Daniel is nagyon jó volt, persze akkor még fiatalabb és tapasztalatlanabb voltam – emlékezett vissza a közös évekre. – Nehéz erről beszélni, mert Pierre-rel és Alexszel is remek kapcsolatot ápoltam, ők is nagyszerű versenyzők. [Gasly] nagyon jól megy az Alpha Taurinál, jó érzés látni, amikor az időmérőkön odaér az 5-6. helyre és nagyszerű eredményeket hoz, például a tavalyi győzelmet is. Nagyon örülök neki.”

Pérez nyert Bakuban, de óriási szerencséje volt, mert Hamilton ritka nagyot hibázottForrás: Getty Images/2021 Getty Images/Clive Rose

Horner a korábbi pilóták méltatásától függetlenül úgy vélte, jól döntöttek Pérez leigazolásával, ami egy korszak végét is jelenti, mivel a 2008-as szezon óta először fordult elő, hogy nem a saját tehetségkutató programjuk egyik növendékét választották. A brit szakember viszont rámutatott, már legalább két alkalom volt, amikor Pérez tapasztalata megtérült a csapatnak.

Bátor lépés volt, hogy Sergio révén a juniorprogramon kívülről válogattunk – mondta. – Mark Webber óta először választottunk olyan versenyzőt, aki nem volt Red Bull junior. Elnézve, hogy milyen jól beilleszkedett és hozza az eredményeket, különösen a tavalyi, bahreini győzelme óta, nagyon nehezen emésztette volna meg, ha nem maradhat a Forma-1-ben.”

„Úgy gondolom, lendületbe hoz minket, a Mercedes elleni csatában, és ez kezd kifizetődni. A Francia Nagydíjon láthatta ezt, és Azerbajdzsánban is, ahol megszerezte az első győzelmét [a Red Bullnál]. Sergio nélkül Lewis [Hamilton] valószínűleg megnyerte volna azt a versenyt, úgyhogy abszolút hozza az eredményeket.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK