Verstappen brutálisan őszinte, és ezt várja el a Red Bulltól is

Forma-1, Max Verstappen, Christian Horner, Francia Nagydíj 2021, futam
LE CASTELLET, FRANCE - JUNE 20: Race winner Max Verstappen of Netherlands and Red Bull Racing celebrates with Red Bull Racing Team Principal Christian Horner in parc ferme during the F1 Grand Prix of France at Circuit Paul Ricard on June 20, 2021 in Le Castellet, France. (Photo by Nicolas Tucat - Pool/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Max Verstappen elárulta, ő mindig is őszintén megmondja a véleményét a csapatnak, de ez fordított irányban is működik, és azt is el tudja fogadni, ha mások szerint valamit ő csinált rosszul. A holland pilóta tudta, hogy csak egy jó autóra van szüksége a világbajnoki küzdelemhez, amit élvez, és a maga részéről nem akar piszkos trükkökhöz folyamodni.

Max Verstappen karrierje fordulóponthoz érkezett, ugyanis a holland pilóta először harcolhat a világbajnoki címért. Már pályafutása hajnalán sokan azt gondolták, hogy a Red Bull versenyzője pár év múlva felér a csúcsra, de végül erre csak a hetedik F1-es szezonjában mutatkozik reális esély.

Verstappen őszinte és olykor kemény a csapattal, de ezt fordított irányban is elfogadja Forrás: AFP/Getty Images/Nicolas Tucat

Az elmúlt években mind a pilóta, mind a csapat fejlődése is érzékelhető volt, amiben a tehetség és a szakértelem mellett vélhetően az egymáshoz való őszinteségnek is van szerepe. Verstappen elárulta, mi a helyzet nála és az energiaitalosoknál ezen a téren.

– jelentette ki a Guardiannak adott interjújában. – Én így kommunikálok a csapattal. Azt mondom nekik, hogy velem is bánhatnak ugyanígy, ha f***fej vagyok, akkor megmondhatják. Ha elb***om, akkor elb***om, ha jól csinálom, akkor jól csinálom.”

Verstappen kétségtelenül szabad szájú pilóta, nem feltétlenül csak a saját csapatával szemben, hiszen többször is előfordult már, hogy valamelyik kollégájának is megmondta a magáét. Ami a Red Bullon belüli kommunikációt illeti, elárulta, adott esetben neki is tűrnie kell a kemény szavakat.

„Nem lehetek mindig udvarias és kedves, én nem így működöm – magyarázta. – Szigorúnak kell lennünk egymással, főleg a nehezebb időszakokban, vagy amikor nem vagyunk elégedettek bizonyos dolgokkal. Mindkét irányban működik, ők megmondják nekem, én pedig nekik.

Verstappent sokan arrogánsnak tartják, bár az utóbbi években kétségtelenül ezen a téren is fejlődött. Ugyanakkor a követlen környezetében dolgozók szemében teljesen más kép él róla. „Nagyon jó gyerek, amit az emberek kívülről talán nem látnak, de itt mindenki kedveli őt” – mondta az egyik csapattag.

Verstappen korábban is tudta, hogy csak egy versenyképes autó kell neki, amit az idei évre meg is kapott Forrás: AFP/Joe Klamar

Verstappen 2016-ban igazolt a Red Bullhoz, de az első két évben a futamgyőzelmek és a dobogók mellett rengeteget hibázott. 2018 második fele óta viszont ez alig történik meg, viszont egészen az idei szezonig az autója nem volt alkalmas arra, hogy rendre ott legyen az élen. A holland pilóta azonban ekkor sem kételkedett magában.

„Tudtam, hogy ha olyan autót kapok, amely képes harcolni a világbajnoki címért, akkor én ott leszek, és ez most bebizonyosodik – jelentette ki. – Ez egy természetes dolog, tudom, mit kell csinálnom ahhoz, hogy a pályán gyors legyek. Sok dolgot nem kell túlgondolnom, vagy idegeskednem rajtuk.”

Az immáron tizenötszörös futamgyőztes gyorsasága nyilvánvaló, természetesen főnöke is csak dicsérni tudja.

„Amikor az ember beteszi őt az autóba, akkor tudja, hogy 110 százalékot fog adni, ezért annyira izgalmas nézni őt – ecsetelte Christian Horner. – Az elmúlt kettő vagy három szezonban elképesztő szinten teljesített.” A brit szakember azonban nem csupán ezt az időszakot emelte ki, hanem a 2016-os Spanyol Nagydíjat is, amikor Verstappen már az első közös versenyükön diadalmaskodott. „Ez volt a legszürreálisabb – emlékezett vissza. – A hétvége előtt még csak [abban] az autóban sem ült soha. Csak bedobtuk a mélyvízbe és bumm, ott is volt az első győzelem. Őrült, egyben tündérmesébe illő volt.”

Verstappen a 2018-as idény óta nem esett ki önhibájából, sőt, az egy évvel későbbi USA Nagydíj óta csupán egyszer, a tavalyi isztambuli versenyen fordult elő, hogy meglátta a kockás zászlót, de nem állt dobogóra. Ami pedig az idei évet illeti, a bakui kiesést leszámítva nem végzett a másodiknál rosszabb pozícióban. Verstappen tudja, hogy egy rontásnak is súlyos következményei lehetnek.

„A kiesések vagy a hibák nem férnek bele, mert sok pontba kerülhetnek és elmehet rajtuk a bajnokság, ezzel tisztában vagyok.

Ahogyan a holland versenyző is utalt rá, az elmúlt évek a hétszeres világbajnokról szóltak, idén viszont pont ő az, aki megtörheti a brit pilóta egyeduralmát. Az első kilenc futam több mint felén test a test ellen is összecsaptak, Imolában és Spanyolországban pedig Verstappen rendkívül agresszívan előzte meg riválisát a rajtnál.

Verstappen keményen, de nem sportszerűtlenül akar küzdeni Forrás: AFP/Nicolas Tucat

„Ha ott van a rés, akkor egyértelműen bemegyek, egyszerűen ilyen a stílusom. Ugyanakkor, ha az ember részese a bajnoki küzdelemnek, akkor minden egyes futamon gondolnia kell a pontokra. Ez egyfajta egyensúly.”

Verstappen hozzátette, a rivalizálás ellenére nagyon jól megértik egymást Hamiltonnal. A holland pilóta nem is akar a sportszerűség határát súroló vagy azt átlépő trükkökhöz folyamodni. „Élvezem a Lewis elleni versenyzést, mindig meghagyjuk egymásnak a helyet,

Ami a hosszabb távú jövőt illeti, Verstappen esetében egyelőre még messze van a visszavonulás, hiszen alighanem minimum egy évtizedet még el fog tölteni a Forma-1 mezőnyében. A Red Bull pilótája jelenleg nem is tudja, mihez kezdene a sportág nélkül. „Amikor kicsi voltam, akkor az F1 volt a célom, és ez eddig elég jól alakul, nem panaszkodhatok. Ezt csináltam egész életemben, és nem tudom elképzelni, hogy bármi mással foglalkozzak.”