Vágólapra másolva!
Pierre Gasly nem zárja ki, hogy jövőre ismét lehetőséget kap a Red Bullnál, de elárulta, más istállók is érdeklődnek iránta. Jelenlegi főnöke marasztalná, míg Nico Rosberg szerint nem biztos, hogy jó ötlet lenne visszaültetni Max Verstappen mellé.

Pierre Gasly a tavalyi szezonban és az idei első kilenc futamon is ott volt a legjobb teljesítményt nyújtó pilóták között. A legemlékezetesebb momentum az Olasz Nagydíjon aratott győzelme, de azon kívül is akadtak bravúros eredményei, elég csak az Azeri Nagydíjon szerzett dobogójára gondolni.

Gasly előtt több lehetőség is áll a jövőjét illetően Forrás: Getty Images/2021 Getty Images/Peter Fox

A francia versenyző idén hétszer is az első hat pozíció valamelyikéről indulhatott, mindezt egy Alpha Tauri volánja mögött vitte véghez, így ismét felmerül a kérdés, hogy a Red Bull nem akar-e adni neki egy második esélyt a 2019-es kudarc után. Gasly erre nem tud válaszolni, de azzal tisztában van, hogy sorsa elsősorban a bikások kezében van.

– idézi az F1 hivatalos honlapja. – Fogunk erről beszélni Helmut Markóval és a Red Bull-lal. Nem tudom, hogy Helmut azt akarja, hogy visszatérjek a Red Bullhoz, maradjak az Alpha Taurinál, vagy hagyják, hogy más istállóhoz igazoljak.”

Amennyiben a 25 éves pilóta ismét a Red Bullhoz igazol, akkor Sergio Pérez helyére érkezik. A mexikói pilóta 3-4 futamon keresztül jó teljesítményt nyújtott, ám az Osztrák Nagydíjon több incidensbe is belekeveredett, és csupán a 6. helyen ért célba, ami Marko tetszését sem nyerte el. Ezzel együtt Gasly számára nem csupán az energiaitalos márka két istállója jelent opciót.

„Igen, egyértelműen van érdeklődés más csapatok részéről – válaszolta az erre vonatkozó kérdésre. – A legjobbamat nyújtom az Alpha Taurinál, hogy megmutassam a bennem rejlő potenciált, és úgy gondolom, [jelenleg] remekül teljesítünk. Remélem, idén elérjük az alakulat legjobb eredményét, amióta csatlakozott a Forma-1-hez. Ez a személyes célom, és igen, utána meglátjuk, mik a legjobb lehetőségek számunkra.

A csapat ezen a néven csupán a második szezonját kezdte meg a Forma-1-ben, de ha a Toro Rosso eredményeit is ideszámoljuk, akkor a konstruktőri 6. pozíció a rekord. A csúcsdöntés – elsősorban Gasly teljesítményének köszönhetően – elérhető közelségben van, hiszen az Alpha Tauri 48 ponttal a tabella 5. helyét foglalja el, 4 egységgel megelőzve az Aston Martint. Nem véletlen, hogy a faenzaiak csapatfőnöke, Franz Tost a továbbiakban is szívesen látná a csapatnál a francia versenyzőt.

Főnöke marasztalná Gaslyt Forrás: Getty Images/Getty Images / Red Bull Content Pool/Peter Fox

„Jelenleg ő a mezőny egyik legjobb pilótája, ez egyértelmű – nyilatkozta az Auto Hebdónak. – Soha nem áll le a tanulással. Mindig azt mondtam, hogy egy versenyzőnek jót tesz, ha sokáig marad egy csapatnál, a legsikeresebbek is ezt teszik.

Azonban az osztrák szakember is kiemelte, hogy a jövőről nem ők határoznak. „Meg kell várnunk a Red Bull döntését, hogy melyik pilóta, melyik csapathoz kerüljön – mondta. – Azonban csak a szezon harmadán vagyunk túl, ezen a ponton időpocsékolás ilyen dolgokon aggódni.”

Ami a további opciókat illeti, Gasly kijelentése ellenére nem tűnik valószínűnek, hogy 2022-ben bármely más csapatnál folytatja pályafutását. Korábban ugyan hírbe hozták az Alpine-nal, de az enstone-iak nemrég hosszabbítottak szerződést Esteban Oconnal, míg Fernando Alonso jövőre szintén az istálló tagja marad. A többi középcsapatnál hasonló a helyzet, egyedül a Mercedesnél és a mezőny hátsó régiójában van még szabad ülés. Előbbi nem reális, utóbbi pedig nem valószínű, hogy vonzza az egyszeres futamgyőztest.

Rosberg: Nem biztos, hogy jó ötlet a visszatérés

Gasly lényegében egész F1-es pályafutása alatt minimum elfogadható szinten szerepelt, az egyetlen kivétel a 2019-es év első fele volt. A francia versenyzőt ekkor ültették be a Red Bullba Max Verstappen mellé, és egyáltalán nem hozta az elvárt teljesítményt, így a nyári szünetben le is fokozták. Ebből kiindulva Nico Rosberg nem tartja feltétlenül jó ötletnek, hogy a felek másodszor is megpróbálkozzanak az együttműködéssel.

– magyarázta a német Sky-nak. – Többé nem Verstappen ül ugyanolyan autóban, és talán ez volt a probléma. Nem tudta feldolgozni, hogy ennyire erős csapattársa van. Ez a problémája a Red Bullnak, és valószínűleg ezért nem döntöttek még. Igen, az Alpha Taurinál szállítja az eredményeket, de nem biztos, hogy a Red Bullnál is képes lenne ugyanerre.”