Vágólapra másolva!
Lewis Hamilton nem számít nagy izgalmakra a Forma-1 történetének első időmérős futamán, amit a Brit Nagydíj hétvégéjének szombati napján rendeznek meg. Pierre Gasly nyitottan áll az új formátumhoz.

Az biztos, hogy a jövő héten következő Brit Nagydíj hétvégéje az egyik legkülönlegesebb lesz az F1-ben, sőt, bizonyos szempontból a legkülönlegesebb. Ekkor rendeznek ugyanis először sprintversenyt, vagy hivatalos nevén időmérős futamot, aminek során a mezőny tagjai körülbelül 100 km-t tesznek meg. Mindez pedig nem csupán a viadal napját, vagyis a szombatot borítja fel, hanem a pénteket is, hiszen a kvalifikációt egy nappal korábban fogják megtartani.

Hamilton nem vár nagy izgalmakat az első sprintfutamtól Forrás: Getty Images/2021 Getty Images/Mark Thompson

Az érintettek véleménye megoszlik az új formátumról, amit egyébként Monzában és egy tengerentúli helyszínen próbálnak még ki az idei szezonban. A legtöbben nem utasítják el a rendszert, de Sebastian Vettelnek például odáig ment, hogy ha nem lenne muszáj, nem indulna el a sprintfutamokon. Lewis Hamilton korábban dicsérte az F1 menedzsmentjének nyitottságát az újításokra, de most

kijelentette, nem vár sokat a silverstone-i hétvége szombati napjának fő attrakciójától.

„Nem különösebben – válaszolta arra a kérdésre, hogy számít-e izgalmakra az első időmérős futamon. – Valószínűleg vonatozás fog kialakulni. Remélhetőleg lesz néhány előzés, de vélhetően nem lesz túlságosan izgalmas.”

A sprintversenyhez köthető egyik legfurcsább szabály, hogy a statisztikákban nem azé a pilótáé lesz a pole pozíció, aki a kvalifikáción a legjobbnak bizonyult, hanem azé, aki megnyeri a sprintversenyt. Hamilton azonban ezzel kapcsolatban nem akart állást foglalni. „Nincs igazán véleményem erről, majd meglátjuk – mondta. – Nincs értelme már azelőtt ítélkezni, hogy kipróbáltuk volna.”

Az F1 vezetése rendre hangsúlyozza, hogy az új formátum csupán egy próba, éppen ezért Pierre Gasly nyitottan áll a sprintfutamokhoz. Sőt, az Alpha Tauri pilótája leszögezte, még az első alkalom után sem szabad ítéletet hirdetni.

– vélekedett. – Ha lesz benne pozitívum és az emberek szeretni fogják, akkor miért ne tarthatnánk meg a későbbiekben? Úgy gondolom, három hétvége után kell megvizsgálnunk, hogy mik a hozadékai, illetve valóban izgalmasabbá teszi-e [a versengést]. Úgy vélem, ekkorra kapjuk meg a teljes képet.”

Gasly nyitottan áll az újításhoz Forrás: AFP/Joe Klamar

A francia versenyző annyit azért hozzátett, hogy ha az utolsó kérdésre igen a válasz, akkor nincs okuk eldobni a rendszert, viszont ha nem válik be, akkor maradniuk kell a megszokott menetrendnél. Elárulta, a maga részéről azt is nagyon élvezi, ha az időmérőt szombaton tartják, és a hétvége során mindössze egy versenyt rendeznek.