Vágólapra másolva!
Andreas Seidl elárulta, Daniel Ricciardo és a McLaren sem számított arra, hogy az ausztrál pilótának még a szezon kilencedik futamára sem sikerül összeszoknia autójával, ám szerinte ez előbb-utóbb meg fog történni. A wokingiak csapatfőnöke úgy véli, Lando Norris versenyzőként és emberként is sokat fejődött az elmúlt években.

Daniel Ricciardo és a McLaren házassága nem úgy indult, ahogyan arra a legtöbben számítottak. Az ausztrál pilóta az első négy futamon még elfogadható teljesítményt nyújtott csapattársával, Lando Norrisszal szemben, hiszen az időmérőkön háromszor, a futamokon egyszer megverte őt (igaz, az imolai kvalifikáción a brit pilóta volt a gyorsabb, csak a legjobb körét elvették).

Ricciardo és a McLaren sem számított ennyire nehéz kezdésre Forrás: Getty Images/2021 Getty Images/Bryn Lennon

Azóta viszont a 32 éves versenyző nemhogy legyőzni, hanem jóformán megszorongatni sem tudta a másik McLarent, ráadásul az ötből egy alkalommal jutott el a Q3-ig, pontot pedig csak három futamon szerzett. Ennek következtében 101–40 az állás Norris javára, vagyis Ricciardo kevesebb mint 40 százalékát szerezte meg csapattársa pontjainak. Az ausztrál versenyzőn érződik, hogy még nem szokott össze eléggé az autóval, amióta csapatot váltott. Andreas Seidl elismerte, egyik fél sem számított ennyire lassú beilleszkedésre.

– nyilatkozta versenyzőjéről a McLaren csapatfőnöke a német RTL-nek. – Csalódott, ahogyan mi is, mert azt hittük, gyorsabb lesz [az átállás]. [Ugyanakkor] meg vagyok győződve arról, hogy egy ponton minden össze fog állni nála.”

Nagyon úgy néz ki, hogy ez utóbbi Norris esetében megtörtént, hiszen kilenc futam után a bajnoki táblázat 4. helyén áll, többek között Valtteri Bottast is megelőzve. Idén már háromszor dobogóra állhatott, az Osztrák Nagydíj időmérőjén pedig az utolsó méterekig volt esélye a pole pozíció megszerzésére, végül Max Verstappen mellől indulhatott az első rajtsorból.

Egykörös tempóját főnöke is kiemelte, mint ahogyan arra is rámutatott, hogy hasonlóan a tavalyi idényéhez, idén is sikerült jól láthatóan előrelépnie az előző szezonhoz képest. Sőt, Seidl szavai alapján ez még mindig nem a csúcs, hiszen „alapvetően úgy gondolom, hogy harmadik évében az ember nem kész versenyző”. A német szakember hozzátette, Norris nem csupán ebből a szempontból fejlődött.

„Nagyszerű, ahogyan a versenyekhez hozzááll – méltatta a brit pilótát. – Még akkor sem jön zavarba, ha az első kör nem sikerül. Megvárta a kínálkozó lehetőségeket, majd megragadta azokat, mindezt hihetetlen nyugalommal és lenyűgöző elszántsággal. Emellett pedig szinte nem hibázik. Szintén remek látni, hogy a személyisége mennyit fejlődött.

Bemutatkozásának évében Norris az F1 bohócának szerepét öltötte magára, és bár sportszakmailag már akkor sem vallott szégyent, a szurkolók számára leginkább a vicces pillanatairól maradt emlékezetes. Humoros oldalát mára sem vesztette el, ezt a kvalifikációt követően is megmutatta, amikor a narancssárgába öltözött holland drukkereket McLaren-rajongóknak „hitte”. Seidl szerint azonban emellett rendkívül éretten viselkedik.

„Úgy vélem, harmadik évére megtalálta a mindannyiunk által imádott brit humor, a realista hozzáállás és a professzionalizmus elegyét – magyarázta. – Jó látni, hogy milyen nagy szurkolói bázissal rendelkezik, és ez a csapat számára is remek.”

Főnöke szerint Norris emberként is sokat fejlődött Forrás: Formula 1 via Getty Images/2021 Formula One World Championship Limited/Dan Istitene

A 45 éves csapatfőnök hangsúlyozta, fontos, hogy Norris folytassa a tanulást, és a szezon mind a 23 futamán jól szerepeljen, ne csak az eddigi 9-en. Ami pedig a távolabbi jövőt illeti, a 21 éves versenyző elkötelezte magát a McLaren mellett, ami szerinte és Seidl szerint sem bizonyult nehéz döntésnek.

– mondta a német szakember. – Nagyon boldog nálunk, szóval könnyű és logikus döntés volt, hogy korán meghosszabbítottuk a szerződését.”