Két út körvonalazódik Bottas számára, ha elküldi őt a Mercedes

Forma-1, Osztrák Nagydíj, Valtteri Bottas, Mercedes
SPIELBERG, AUSTRIA - JULY 04: Second placed Valtteri Bottas of Finland and Mercedes GP celebrates on the podium during the F1 Grand Prix of Austria at Red Bull Ring on July 04, 2021 in Spielberg, Austria. (Photo by Christian Bruna - Pool/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Idén is kérdéses, hogy Valtteri Bottas a Mercedes versenyzője maradhat-e, két bennfentes újságíró szerint két csapatnál kopogtathat a finn pilóta, hogy folytathassa F1-es pályafutását.

Ahogy a 2018-as szezon óta mindig, úgy idén is kérdéses, hogy a Mercedes megtartja-e Valtteri Bottast a következő évre is. A 2017 elején szerződtetett finn pilóta eddig kiállta a próbát és Lewis Hamilton csapattársaként újabb lehetőségeket kapott a bizonyításra, de idén nem szerepel jól és a Mercedesnél a feltörekvő George Russell is türelmetlenül várja, hogy előléptessék.

Bottas a Mercedesnél nem tudott kilépni Hamilton árnyékából Forrás: Getty Images/EPA-EFE/Christian Bruna

Bottas a múlt hétvégén megrendezett Osztrák Nagydíjon azt mondta, még nem tárgyalt a Mercedesszel a folytatásról és nem tudja, hogy más csapatokkal egyeztettek-e már a menedzserei, de leszögezte, hogy mindenképpen a Forma-1-ben szeretné folytatni a pályafutását, akkor is, ha a Mercedestől távoznia kell.

Tavaly a váratlanul nagy pilótakeringő következtében több csapat is lekötötte a helyeit a következő évekre,

a Red Bullnál csak formaság, hogy meghosszabbítsák Sergio Pérez szerződését, az Alpine-nál Fernando Alonso és Esteban Ocon is marad, a McLarennél szintén számolhatnak Lando Norrisszal és Daniel Ricciardóval, az Aston Martinnál Sebastian Vettellel és Lance Strollal, az Alpha Tauri szintén Pierre Gaslyval és Cunoda Jukival áll majd fel, a Haas pedig gyaníthatóan nem opció Bottas számára.

Két csapat marad, és két bennfentes újságíró szerint mindkettőnél felmerült Bottas neve a következő szezontól. Joe Saward a blogján arról írt, hogy a Williamsnél felmerült a finn pilóta visszaszerzésének gondolata, így akár az is lehetséges, hogy Russell és Bottas egyszerűen helyet cserél. Ezt a lehetőséget a Mercedes online sajtóbeszélgetésén is felvetették, de

Bottas konkrétumokról nem beszélt.

„Megkérdezték a Williams új technikai igazgatóját, FX Demaisont arról, hogy milyen versenyzői felállást szeretne a következő évre és név nélkül, de tulajdonképpen tökéletes személyleírást adott Valtteri Bottasra, aki tapasztalt versenyző, nyert versenyeket és küzdött bajnoki címekért” – írta Saward, bár Bottas eddig még nem volt az F1-es világbajnoki cím közelében sem.

A Williams jelenleg a mezőny egyik leggyengébb csapata, de az új tulajdonossal előrelépést terveznek Forrás: Getty Images/2021 Getty Images/Bryn Lennon

„Érdekes felidézni, hogy Demaison korábban a Volkswagen Motorsportnál volt, és amikor 2011-ben arra készültek, hogy belépnek a rali-világbajnokságba, leigazolták Carlos Sainzot, aki már öt éve távol volt a WRC-től, hogy készítse fel a VW Polo WRC-t. Ez bevált, mert a csapat 2013 és 2016 között zsinórban négy világbajnoki címet nyert.”

Saward egy másik bejegyzésben arról írt, hogy bár még nem jelentették be, Nicholas Latifi a Williams pilótája marad és úgy tudja, hogy az Alfa Romeo is megállapodott a Sauberrel az együttműködés folytatásáról, de „nem vagyok biztos abban, hogy a vállalatnak a jövőben is megmarad a joga, hogy versenyzőt delegáljon.”

Ez rossz hír lehet Antonio Giovinazzinak, aki ugyan idén meggyőzőbb teljesítményt nyújt Kimi Räikkönennél, de így sem jó a megítélése az F1-ben. Egy másik veterán szakíró, Dieter Rencken szerint pont az Alfa Romeo lehet Bottas következő állomása, de nem Giovinazzi, hanem a korosodó és egyre kevésbé versenyképes Räikkönen helyén.

„Úgy hallom, hogy Kimi egyik utódjelöltje talán Valtteri Bottas lehet, feltéve, hogy [Räikkönen] jövőre nem folytatja – mondta Rencken a RN365 F1 podcastban. – Tudom, hogy ez talán túlságosan is kilóg a képből ahhoz, hogy igaz legyen, de több jel is utal arra, hogy Valtteri ott köthet ki. Nagyon jól beszél, összeszedett és remekül prezentálható.”

Versenyzőcsere jöhet az Alfa Romeónál Forrás: AFP/Joe Klamar

„Feltételezve, hogy az Alfa Romeo folytatja a Sauber-csapattal, és azt hiszem, hogy hamarosan meghosszabbítják a szerződést, szükségük lesz egy márkanagykövetre. Valtteri be tudná tölteni ezt a szerepet.”