A Mercedes elárulta, mi tette tönkre Hamilton versenyét Ausztriában

Forma-1, Osztrák Nagydíj, Lewis Hamilton, Valtteri Bottas, Mercedes
SPIELBERG, AUSTRIA - JULY 04: Lewis Hamilton of Great Britain driving the (44) Mercedes AMG Petronas F1 Team Mercedes W12 leads Valtteri Bottas of Finland driving the (77) Mercedes AMG Petronas F1 Team Mercedes W12 during the F1 Grand Prix of Austria at Red Bull Ring on July 04, 2021 in Spielberg, Austria. (Photo by Clive Mason - Formula 1/Formula 1 via Getty Images)
Vágólapra másolva!
Egy fontos légterelő tört le Lewis Hamilton autójáról az Osztrák Nagydíj során, a csapat gyorsan rájött, hogy elveszítik a dobogót, de Valtteri Bottast mégis csak később engedték előre.

Nem alakult jól a múlt vasárnap megrendezett Osztrák Nagydíj a világbajnoki címvédő Lewis Hamilton számára, aki átmenetileg feljött a 2. helyre, majd a rajthelyével megegyező, 4. helyre csúszott vissza egy ritka műszaki hiba miatt.

Hamilton és Bottas az Osztrák Nagydíjon Forrás: Formula 1 via Getty Images/2021 Formula One World Championship Limited/Clive Mason - Formula 1

Az már a közvetítésből is kiderült, hogy Hamilton sérült autóval megy, és Andrew Shovlin, a Mercedes vezető versenymérnöke elárulta, nagyon visszavetette a Mercedes teljesítményét a légterelő hiánya.

„Egy szárnyvéglap sérült meg, ami az egyik hátsó tengelycsonkon van. Ez elég bonyolult aerodinamikai elem, ami borzasztó nagy teljesítményt generál az autón, ez egy nagyon érzékeny terület. Mérjük a nyomásértékeket, ez alapján ki tudjuk számolni a teljesítményt.”

„A becsléseink szerint 30-40 pontnyi leszorítóerőt [vesztettünk], ez körülbelül 6-7 tizedmányosperc körönként, úgyhogy elég jelentős, de még ennél is nagyobb baj volt, hogy ez a hátsó tengelynél merült fel, így az autó hátulja csúszkálni kezdett, túlmelegedtek a gumik, így erősödött a gumikopás is, ami végül is Lewis 2. helyébe került. Úgy döntöttünk, hogy kihívjuk őt egy újabb gumiszettért, hogy eljusson a verseny végéig.”

Hamiltont a 2. helyen haladva érte el a gond, a mögötte közelítő Valtteri Bottast először arra utasították, hogy ne támadja Hamiltont, majd a brit pilótát állították félre a csapattárs útjából. Kívülről úgy tűnt, hogy az utolsó pillanatig védték Hamilton 2. helyét, de Shovlin szerint már korán megvolt a döntés a helycseréről.

A bekarikázott területen volt gond Forrás: Mercedes-AMG F1 YouTube

„Amikor azonosítottuk a teljesítménnyel kapcsolatos problémát Lewis autóján, megnéztük, hogy milyen köröket fut, és elég nyilvánvalóvá vált, lehetetlennek találja majd azt, hogy a hátulról érkező Lando Norris ellen kell védekeznie. Aggódtunk, hogy Valtteri a csata közepén szintén sebezhető lesz, és tulajdonképpen arra vártunk, hogy Lando elég közel kerüljön és fenyegetést jelentsen Valtterire. Ez váltotta ki a döntésünket, hogy megcseréljük a sorrendjüket.”

„Ahogy láthatta is, Lewis elengedte Valtterit és végül Lando is meg tudta előzni Lewist, de ahogy említettem, amikor megértettük, hogy mekkora a sérülés, elég gyorsan arra jutottunk, hogy tulajdonképpen lehetetlen megtartani a 3. helyet.”