Társoldalunk:
Hírlevél

A Mercedes elárulta, mi tette tönkre Hamilton versenyét Ausztriában

2021.07.08. 06:10

Egy fontos légterelő tört le Lewis Hamilton autójáról az Osztrák Nagydíj során, a csapat gyorsan rájött, hogy elveszítik a dobogót, de Valtteri Bottast mégis csak később engedték előre.

Nem alakult jól a múlt vasárnap megrendezett Osztrák Nagydíj a világbajnoki címvédő Lewis Hamilton számára, aki átmenetileg feljött a 2. helyre, majd a rajthelyével megegyező, 4. helyre csúszott vissza egy ritka műszaki hiba miatt.

Hamilton és Bottas az Osztrák NagydíjonForrás: Formula 1 via Getty Images/2021 Formula One World Championship Limited/Clive Mason - Formula 1

Az már a közvetítésből is kiderült, hogy Hamilton sérült autóval megy, és Andrew Shovlin, a Mercedes vezető versenymérnöke elárulta, nagyon visszavetette a Mercedes teljesítményét a légterelő hiánya.  

„Egy szárnyvéglap sérült meg, ami az egyik hátsó tengelycsonkon van. Ez elég bonyolult aerodinamikai elem, ami borzasztó nagy teljesítményt generál az autón, ez egy nagyon érzékeny terület. Mérjük a nyomásértékeket, ez alapján ki tudjuk számolni a teljesítményt.”

„A becsléseink szerint 30-40 pontnyi leszorítóerőt [vesztettünk], ez körülbelül 6-7 tizedmányosperc körönként, úgyhogy elég jelentős, de még ennél is nagyobb baj volt, hogy ez a hátsó tengelynél merült fel, így az autó hátulja csúszkálni kezdett, túlmelegedtek a gumik, így erősödött a gumikopás is, ami végül is Lewis 2. helyébe került. Úgy döntöttünk, hogy kihívjuk őt egy újabb gumiszettért, hogy eljusson a verseny végéig.”

Hamiltont a 2. helyen haladva érte el a gond, a mögötte közelítő Valtteri Bottast először arra utasították, hogy ne támadja Hamiltont, majd a brit pilótát állították félre a csapattárs útjából. Kívülről úgy tűnt, hogy az utolsó pillanatig védték Hamilton 2. helyét, de Shovlin szerint már korán megvolt a döntés a helycseréről.

A bekarikázott területen volt gondForrás: Mercedes-AMG F1 YouTube

„Amikor azonosítottuk a teljesítménnyel kapcsolatos problémát Lewis autóján, megnéztük, hogy milyen köröket fut, és elég nyilvánvalóvá vált, lehetetlennek találja majd azt, hogy a hátulról érkező Lando Norris ellen kell védekeznie. Aggódtunk, hogy Valtteri a csata közepén szintén sebezhető lesz, és tulajdonképpen arra vártunk, hogy Lando elég közel kerüljön és fenyegetést jelentsen Valtterire. Ez váltotta ki a döntésünket, hogy megcseréljük a sorrendjüket.”

„Ahogy láthatta is, Lewis elengedte Valtterit és végül Lando is meg tudta előzni Lewist, de ahogy említettem, amikor megértettük, hogy mekkora a sérülés, elég gyorsan arra jutottunk, hogy tulajdonképpen lehetetlen megtartani a 3. helyet.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK