Társoldalunk:
Hírlevél

Räikkönennek és csapattársának a jobb autó sem elég Russell legyőzéséhez?

2021.07.07. 11:28

Nem vet túl jó fényt Kimi Räikkönenre és Antonio Giovinazzira az, amit az Alfa Romeo vezető versenymérnöke mondott. A jelek szerint a svájci istálló kettősének a jobb versenyautó sem elég ahhoz, hogy elkapja a gyengébb technikában ülő George Russellt.

Frédéric Vasseur, az Alfa Romeo csapatfőnöke korábban arról beszélt, hogy az összes istálló közül ők érték el a legnagyobb előrelépést a tavalyi szezonról az ideire, ez azonban az eredményeikben nem mutatkozik meg. A hinvili gárda jelenleg a nyolcadik a konstruktőri pontversenyben, de kilenc nagydíj alatt csupán két pontot szerzett, így a nulla pontos Williams és Haas sincs tőle messze.

Különösen a George Russell-lel a pontszerző helyeket az elmúlt két versenyen ostromló, de végül pont nélkül maradó grove-iak előzhetik meg őket könnyedén, ha egyszer sikerül beverekedniük magukat a legjobb tízbe, ami Xevi Pujolar, a csapat vezető versenymérnöke szerint egyértelműen a Mercedeshez tartó brit pilóta érdeme.

Az Alfa Romeónak sokkal jobb az idei autója, de továbbra is gyengék az eredményeiForrás: AFP/Joe Klamar

Az Osztrák Nagydíjon a Williams hosszú évek óta először jutott be a Q3-ba (Russellnek a csapat színeiben ez volt az első jelenése az időmérő harmadik szakaszában), miközben a két Alfa Romeo a 15., illetve a 16. időt autózta (Räikkönen már a Q1-ben kiesett). Ezután a versenyen Giovinazzit már az első körös kerékcsere visszavetette, Räikkönen pedig a futam nagy részében Russell mögött volt, mielőtt az utolsó körben a Williamst támadva nekiment Sebastian Vettelnek.

Pujolar szerint ugyanakkor az ő autójuk jobb, mint a Williamsé, csak a grove-iaknak vagy egy Russellük.

„Gyors az egyenesekben, ezt megerősíthetem. Nehéz követni és az egyenesben megelőzni – mondta a Williams idei versenygépéről. – De úgy gondolom, hogy nekünk jobb versenyautónk van. Azt kell mondanom, hogy Russell különösen az időmérőkön végez nagyon jó munkát. Keményebben kell dolgoznunk és hoznunk ugyanazt a teljesítményt vagy jobbat. De összességében a versenyen jobbak voltunk a tempó tekintetében."

A mérnök úgy véli, hogy amennyiben mindent ki tudnak hozni az autójukból, nemcsak a Williamsszel vehetik fel a versenyt. „Ez egy különleges pálya volt, és Silverstone sem lesz könnyű. De azt láthattuk az elmúlt két hétvégén, hogy fel tudjuk venni velük a versenyt – utalt a két ausztriai futamra. – Nemcsak Russell-lel, hanem az Alpine-nal, Aston Martinnal és még az egyik Alpha Taurival is. Minden nagyon szoros."

Russell a Williamsnél jobb autóban ülő pilótákkal is felvette a versenyt AusztriábanForrás: Williams Racing

A korábban Räikkönennel is dolgozó, jelenleg a Williams ügyvezető igazgatójaként tevékenykedő Jost Capito szintén dicsérte Russellt, aki szerinte hozza azt, amit a tavalyi mercedeses kitérő és Valtteri Bottas legyőzése után vártak tőle. „Nagyok voltak az elvásárok vele szemben, különösen a tavalyi év után, és szerintem teljes mértékben megfelel ezeknek" – nyilatkozta a brit pilóta főnöke.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK