Räikkönennek és csapattársának a jobb autó sem elég Russell legyőzéséhez?

Forma-1, Kimi Räikkönen, Alfa Romeo, Osztrák Nagydíj 2021, péntek
SPIELBERG, AUSTRIA - JULY 02: Kimi Raikkonen of Finland driving the (7) Alfa Romeo Racing C41 during practice ahead of the F1 Grand Prix of Austria at Red Bull Ring on July 02, 2021 in Spielberg, Austria. (Photo by Bryn Lennon/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Nem vet túl jó fényt Kimi Räikkönenre és Antonio Giovinazzira az, amit az Alfa Romeo vezető versenymérnöke mondott. A jelek szerint a svájci istálló kettősének a jobb versenyautó sem elég ahhoz, hogy elkapja a gyengébb technikában ülő George Russellt.

Frédéric Vasseur, az Alfa Romeo csapatfőnöke korábban arról beszélt, hogy az összes istálló közül ők érték el a legnagyobb előrelépést a tavalyi szezonról az ideire, ez azonban az eredményeikben nem mutatkozik meg. A hinvili gárda jelenleg a nyolcadik a konstruktőri pontversenyben, de kilenc nagydíj alatt csupán két pontot szerzett, így a nulla pontos Williams és Haas sincs tőle messze.

Különösen a George Russell-lel a pontszerző helyeket az elmúlt két versenyen ostromló, de végül pont nélkül maradó grove-iak előzhetik meg őket könnyedén, ha egyszer sikerül beverekedniük magukat a legjobb tízbe, ami Xevi Pujolar, a csapat vezető versenymérnöke szerint egyértelműen a Mercedeshez tartó brit pilóta érdeme.

Az Alfa Romeónak sokkal jobb az idei autója, de továbbra is gyengék az eredményei Forrás: AFP/Joe Klamar

Az Osztrák Nagydíjon a Williams hosszú évek óta először jutott be a Q3-ba (Russellnek a csapat színeiben ez volt az első jelenése az időmérő harmadik szakaszában), miközben a két Alfa Romeo a 15., illetve a 16. időt autózta (Räikkönen már a Q1-ben kiesett). Ezután a versenyen Giovinazzit már az első körös kerékcsere visszavetette, Räikkönen pedig a futam nagy részében Russell mögött volt, mielőtt az utolsó körben a Williamst támadva nekiment Sebastian Vettelnek.

Pujolar szerint ugyanakkor az ő autójuk jobb, mint a Williamsé, csak a grove-iaknak vagy egy Russellük.

„Gyors az egyenesekben, ezt megerősíthetem. Nehéz követni és az egyenesben megelőzni – mondta a Williams idei versenygépéről. – De úgy gondolom, hogy nekünk jobb versenyautónk van. Azt kell mondanom, hogy Russell különösen az időmérőkön végez nagyon jó munkát. Keményebben kell dolgoznunk és hoznunk ugyanazt a teljesítményt vagy jobbat. De összességében a versenyen jobbak voltunk a tempó tekintetében."

A mérnök úgy véli, hogy amennyiben mindent ki tudnak hozni az autójukból, nemcsak a Williamsszel vehetik fel a versenyt.

„Ez egy különleges pálya volt, és Silverstone sem lesz könnyű. De azt láthattuk az elmúlt két hétvégén, hogy fel tudjuk venni velük a versenyt – utalt a két ausztriai futamra. – Nemcsak Russell-lel, hanem az Alpine-nal, Aston Martinnal és még az egyik Alpha Taurival is. Minden nagyon szoros."

Russell a Williamsnél jobb autóban ülő pilótákkal is felvette a versenyt Ausztriában Forrás: Williams Racing

A korábban Räikkönennel is dolgozó, jelenleg a Williams ügyvezető igazgatójaként tevékenykedő Jost Capito szintén dicsérte Russellt, aki szerinte hozza azt, amit a tavalyi mercedeses kitérő és Valtteri Bottas legyőzése után vártak tőle. „Nagyok voltak az elvásárok vele szemben, különösen a tavalyi év után, és szerintem teljes mértékben megfelel ezeknek" – nyilatkozta a brit pilóta főnöke.