Társoldalunk:
Hírlevél

A Red Bull főnöke attól tart, a fociból az F1-be is átterjedhet a színészkedés

2021.07.06. 12:04

Többen is bírálják az F1 sportfelügyelőit azért, mert büntették a védekező pilótákat, miután ellenfeleik lecsúsztak a pályáról az Osztrák Nagydíj során. Christian Horner szerint erre akár rá is játszhatnak majd a versenyzők.

Három büntetést is kiosztottak az Osztrák Nagydíj sportfelügyelői olyan esetek miatt, amelyek során az egyik versenyző védekezés közben nem hagyott elég helyet az ellenfelének, aki emiatt leszorult a pályáról. Először Lando Norrist büntették meg Sergio Pérez ellen, majd Pérezt azért, mert kétszer is elbánt Charles Leclerc-rel.

Pérez és Norris esete az Osztrák NagydíjonForrás: AFP/Andrej Isakovic

A verseny után a Red Bull és a McLaren vezetői is kifogásolták a döntést, szerintük egyszerű versenybalesetek történtek, és Christian Horner szerint felmerülhet az is, hogy a versenyzők a jövőben rájátszanak majd az ilyen helyzetekre, és megpróbálják elérni, hogy büntessék meg az ellenfelet, akit nem tudnak megelőzni.

Nem akarjuk, hogy felmerüljön a labdarúgásban ismert színészkedés itteni megfelelője. Ezt el kell kerülnünk – szögezte le a brit szakember. – Ez rendkívül nehéz ügy, rengeteget beszélünk erről, és a versenyigazgatónak is nehéz dolga van, de úgy érzem, hogy ezek az esetek közelebb álltak a versenybalesetekhez, mint olyanokhoz, amelyek büntetést érdemelnek.”

A verseny után a korábbi F1-es futamgyőztes és Indy 500-győztes Juan Pablo Montoya is kifogásolta az eljárást a Motorsport TV műsorában, nem értette, hogy mi volt az a szempont, ami miatt büntetést kellett adni a védekező versenyzőknek. „Szerintem ez őrület. Ha rajtam múlna, én azt mondanám, hogy aki kívül volt, annak semmi keresnivalója ott, ezt már a gokartban is tanítják.”

„Nagyon nehéz lesz ezt betartatni amíg meg nem változtatják a mentalitást a gokartpályákon és a juniorkategóriákban. Minden gyerek úgy nő fel, hogy azt mondják nekik, ha valaki kívülről próbál előzni, azt szorítsa ki a rohadt pályáról. Ezt így kell csinálni! Viszont, akkor mire számítunk? Miért kapja fel valaki a vizet, ha kívülről próbálkozik?”

A kolumbiai versenyző szerint a versenyzőket vagy hagyni kell küzdeni, vagy meg kell határozni nekik, hogy milyen feltételek mellett kell elengedniük az ellenfelek. „Ez viszont ismét megítélés kérdése és így mindenki elégedetlenkedni fog, és az egyik azt mondja, hogy szerinte már a másik mellé ért, a másik meg ezt tagadja majd.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK