Társoldalunk:
Hírlevél

A Red Bull attól tartott, Verstappentől ismét egy defekt veheti el a győzelmet

2021.07.05. 19:33

A Red Bull attól félt, hogy az Azeri Nagydíjon látott defekt ismét egy győzelemtől foszthatja meg Max Verstappent, és az autójáról levett gumit látva nem is volt alaptalan a félelme.

Max Verstappen tükörsima és igen fölényes győzelmet aratott az Osztrák Nagydíjon, miközben pályafutása során először szerzett mesterhármast (pole pozíció, leggyorsabb kör és futamgyőzelem), és gyakorlatilag csak a balszerencse tudta volna tőle elvenni az első helyért járó 25 pontot. A Red Bullnál is tudták ezt, és igyekeztek mindenre felkészülni, valójában ugyanis ezért hívták ki a hollandot egy extra kiállásra.

A Red Bullnál felsejlettek a bakui kiesés rémképeiForrás: Getty Images/2021 Getty Images/Clive Rose

Amikor Verstappen 10 körrel a vége előtt másodszor is a bokszba hajtott, többekben felmerülhetett, hogy a Red Bull csak a már így is a holland pilóta neve mellett szereplő leggyorsabb kört és az azért járó extra pontot akarja bebiztosítani a frissebb gumin futott még gyorsabb körrel, Christian Horner csapatfőnök azonban utólag elmondta, nem ez volt a céljuk, hanem a Bakuban Verstappentől már egy győzelmet elvevő defektet akarták megelőzni, és volt is okuk ettől tartani.

„Azok után, ami Azerbajdzsánban történt, ha van 25 másodperc előnyünk és időnk egy ingyen kerékcserére, miért vállaljunk kockázatot?” – tette fel a kérdést Horner a futam után.Láttuk, hogy volt egy apró vágás a gumin. Nem volt jelentős, de ahhoz elég volt, hogy felkeltse a figyelmünket, úgyhogy az egyetlen kockázatot maga a kiállás jelentette. A srácok viszont fenomenálisan, két másodperc alatti idővel hajtották végre. Gyorsan útjára engedték a kocsit, Max pedig remek munkát végzett és megjavította a saját korábbi leggyorsabb körét. Ez az egész csökkentette a kockázatot a verseny végéig tartó szakaszban, úgyhogy körültekintő dolog volt meglépni."

Verstappen végig tudott vigyázni az autóra és a gumikraForrás: Formula 1 via Getty Images/2021 Formula One World Championship Limited/Clive Mason - Formula 1

Verstappen a verseny utáni sajtótájékoztatón elmondta, hogy nem igazán volt semmilyen drámai esemény a futama alatt, de azért így is óvatosnak kellett lennie, és például az egymással csatázó lekörözötteknél odafigyelt rá, hogy nehogy belekeveredjen valamibe. „Természetesen nagyon jó verseny volt, mindkét gumin jó volt a tempónk, végig menedzseltük, úgyhogy nagyon elégedett vagyok. Az autó is fejlődött a legutóbbi verseny óta, tanultunk néhány dolgot, amelyekkel tovább tarthatjuk életben a gumikat a versenyen, és szerintem ez most megmutatkozott. Összességében nagyon boldog vagyok – nyilatkozta, majd kérdésre elmondta, az idén most volt a legjobb versenyen az autója. – Igen, szerintem igen. Azt gondoltam, hogy a múlt héten volt az, de most egyértelműen annál is jobb volt."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK