Társoldalunk:
Hírlevél

Verstappen többé nem akar úgy pole-t szerezni, ahogy Ausztriában tette

2021.07.03. 16:30

Max Verstappen révén idei negyedik rajtelsőségét ünnepelheti a Red Bull az Osztrák Nagydíjon, de a holland pilóta nem volt felhőtlenül boldog a történtek láttán.

A múlt hétvégén rendezett Stájer Nagydíj után a szintén a Red Bull Ringen zajló Osztrák Nagydíjon is Max Verstappen rajtolhat az élről, miután a Q3-ban az első próbálkozása során a leggyorsabb kört futotta. Később az is belefért neki, hogy a második etap alkalmával nem tudott gyorsulni, mert a meglepően jó tempót autózó Lando Norris csak megközelíteni tudta őt.

Verstappen újabb pole-t szerzett - GalériaForrás: Formula 1 via Getty Images/2021 Formula One World Championship Limited/Clive Mason - Formula 1

Verstappennek minden oka meglenne az örömre, de a rádióüzenete és a nyilatkozata alapján nem teljesen elégedett az időmérő menetével, kifogásolta, hogy az utolsó etapra a mezőnyben elsőként küldték ki őt, így nem kapott szélárnyékot. Elmaradt a korábbi legjobb eredményétől, és közölte, soha többé nem akar ilyen helyzetbe kerülni.

Úgy gondolom, a Q3 elég rosszul sikerült – mondta mosollyal az arcán. – Persze, örülök, hogy az 1. helyezett lettem, de azzal nem, ahogy megszereztük. Ezt át kell tekintenünk, de így is nagyszerű, hogy kétszer is pole pozíciót szereztünk itt. Remélhetőleg, holnap be is fejezhetjük a munkát” – utalt egy esetleges újabb győzelemre.

A holland pilóta nagy lehetőséget kap, hogy tovább növelje az előnyét a világbajnoki pontversenyben, mert ellenfele, a 18 pontos hátrányban lévő Lewis Hamilton csak a 4. helyet szerezte meg Verstappen, Norris és a másik Red Bullt vezető Sergio Pérez mögött. Ettől függetlenül a holland versenyzőt a holnapi futam eseményei foglalkoztatták inkább.

„Lágyabb gumikeverékeket kapunk a múlt héthez képest, úgyhogy a versenyen nehéz lesz ezeket kezelni. Próbálunk a saját versenyünkre összpontosítani, és nyilvánvalóan igyekszünk megnyerni, de ez sohasem megy simán. Meglátjuk, mi lesz” – foglalta össze Verstappen, aki a múlt héten magabiztosan, egy bokszkiállással nyerte meg a Stájer Nagydíjat.

Pérez (háttal) ott lehet hátvédként Verstappen mögött - GalériaForrás: Getty Images/EPA-EFE/Christian Bruna

Csapattársa, Sergio Pérez nagyot lépett előre, a Q2-ben is közepes keverékű gumikkal jutott be a fináléba, ezzel Verstappenéhez és a Mercedes-pilótákéhoz hasonló taktikát követhet.

„Egészen eddig eléggé megerőltető hétvégénk volt, sokáig lekötött minket, hogy eltaláljuk az autó balanszát. Minden téren kísérleteztünk az autóval és minden egyes etap során apró előrelépéseket tettünk. Nem jött könnyen az eredmény, nagyon keményen dolgoztunk, keményebben, ahogy kívülről hinnék” – mondta a mexikói versenyző.

„Végül is, jó kört futottam és jó rajthelyet szereztem a holnapi versenyre, mert szerintem a versenyen jobb lesz az autónk, mint az időmérőn volt” – jelentette ki.

Csak szabad utat akartak adni Verstappennek

Az időmérő után Christian Hornert, a Red Bull csapatfőnökét is megkérdezték arról, hogy mit szól Verstappen frusztrációjához, mire ő elmondta, hogy miért nem volt szélárnyéka a hollandnak az utolsó mért körében. „Szerintem úgy érezte, hogy több volt az autóban ma. Volt egy kis elfékezése az első körében, ezért a másodikra szabad pályát akartunk neki adni, ez pedig azt eredményezte, hogy a sor elejére került. – nyilatkozta Horner a Sky Sportsnak. – Amikor pedig ez a helyzet, neki kell lyukat vágni a levegőben, amitől Landónak volt egy kis szélárnyéka mögötte. Ezért volt egy kicsit frusztrált a végén. De akárhogy is, fenomenális teljesítmény volt, és hogy Checo is elöl, a Mercedesek előtt végzett, az pedig remek eredmény a csapatnak is."

Nem akarták, hogy Verstappent zavarja a forgalom - GalériaForrás: Getty Images/EPA-EFE/Christian Bruna

Verstappen az paddockban készülő interjúkra már egy kicsit lehiggadt, és úgy értékelte a látottakat. „A Q1 és Q2 nagyon kényelmes volt, a Q3 már nem, de akárhogy is, a pole-ban vagyunk, ami nagy elégedettséggel tölt el, különösen itt, a múlt hét után. Az autót nagyon jó vezetni, ami nagyon fontos a holnap szempontjából, hiszen lágyabbak a keverékek, amikre nagyon kell majd vigyázni. Jó érzéseim vannak a versennyel kapcsolatban."

A holland ezután viccesen megjegyezte, hogy vélhetően a neveltetéséhez van köze annak, hogy még a pole pozíció megszerzése után is képes elégedetlenkedni.

„Lando elképesztő kört ment, nekem pedig nagyon rossz Q3-am volt. Szerintem ezért volt ilyen kicsi a különbség, de akárhogy is, ez rendben van. Nem vagyok elégedett magammal, de meg kell próbálnom boldognak lenni, különben zsémbesnek fogok tűnni. Persze elsők vagyunk, de ettől függetlenül tökéletes szeretnék lenni, a mai nap pedig nem volt az. Valószínűleg ennek ahhoz van köze, ahogy apám mellett felnőttem. Soha semmi nem volt tökéletes" – elmélkedett a holland, majd egyetértett azzal, hogy jó dolog, hogy a korábbiakkal ellentétben az idén nem tökéletes teljesítménnyel is pole-ban tud lenni.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK