Társoldalunk:
Hírlevél

Súlyos balesete óta először beszélt felesége Zanardi állapotáról

2021.07.02. 14:05

A bő egy éve életveszélyes balesetet szenvedő Alex Zanardi felesége elárulta, férje gyógyulása jelenleg is tart, és bár kommunikál, beszélni még nem képes. Daniela Zanardi nem tudja, hogy az egykori F1-es pilóta mikor térhet haza.

Bő egy éve, 2020. június 19-én Alex Zanardi egy parakerékpár-versenyen vett részt, amikor áttért a szemközti sávba és ütközött egy teherautóval. A Jordan, a Minardi, a Lotus és a Williams egykori pilótáját életveszélyes sérülésekkel szállították kórházba, és az orvosok akkoriban nem tudták megmondani, hogy felépülhet-e. 

Zanardi a képen láthatóhoz hasonló versenyen szenvedett balesetetForrás: AFP/Tiziana Fabi

Utoljára még tavaly decemberben érkezett hír az időközben másik kórházba szállított Zanardi állapotáról, amiből kiderült, hogy kézjelekkel képes a kommunikációra. Nem sokkal a baleset évfordulója után a BMW motorsportrészlegének hivatalos honlapján jelent meg egy interjú feleségével, Danielával. Az olasz exversenyző korábban a német márka nagyköveteként is tevékenykedett.

Egy évvel a baleset után Alex állapota alapvetően stabil – kezdte. – Jelenleg egy speciális klinikán van, ahol egy rehabilitációs programon vesz részt. Többféle kezelést kap orvosok, neuropszichológusok, fizio- és beszédterapeuták felügyelete alatt, akik próbálják elősegíteni a gyógyulását.”

Ahogyan az ilyenkor lenni szokott, a rajongóktól kezdve a pályatársakig rengetegen biztosították a családot arról, hogy a legjobbakat kívánják Zanardinak. Felesége elárulta, minden ilyenért rendkívül hálás, ám megvan az oka, hogy miért csak most szólalt meg.

Rengeteg jókívánságot kaptunk a gyógyulását illetően, és szeretném megragadni az alkalmat, hogy Alex nevében hatalmas köszönetet mondjak minden egyes üzenetért. Az orvosokkal történő konzultáció után úgy tűnt, eljött a megfelelő időpont, hogy kisebb betekintést nyújtsunk Alex gyógyulásának folyamatába ezzel az interjúval. Szeretném elmondani mindenkinek, aki gondol Alexre és imádkozik érte, hogy harcol, ahogyan mindig is tette” – utalt arra, hogy Zanardinak egy 2001-es Champ Car-baleset miatt mindkét lábát amputálni kellett, azóta viszont négyszer is paralimpiai bajnoki címet szerzett.

Daniela Zanardi meghatónak nevezte a támogatást, amit kaptak, az orvosi személyzetnek pedig külön köszönetet mondott. Elárulta, férje továbbra is a felépülésen dolgozik, ám egyelőre csak a nonverbális kapcsolattartásra képes.

Zanardi kommunikál, de még mindig nem tud beszélniForrás: NurPhoto via AFP/Andrea Ronchini/NurPhoto/Andrea Ronchini, Ronchini

„Nagyon összetett folyamatról van szó, amiben több idegsebészeti beavatkozásra is szükség volt, és jó néhány visszaesés is előfordult – magyarázta. – Alex stabil állapotban van, ami azt jelenti, hogy az agyát és a testét érintő tréningeken egyaránt képes részt venni. Tud velünk kommunikálni, de még mindig képtelen beszélni. A hosszú, kómában töltött időt követően a hangszálaknak vissza kell nyerniük a rugalmasságukat, ez pedig csak gyakorláson és terápián keresztül lehetséges. A karja és a keze még mindig nagyon erős, így intenzíven edz a felszerelésén.”

Az 54 éves expilóta felesége nem tudott válaszolni arra a kérdésre, hogy mi várható a következő hetekben, hónapokban. „Ez nyilván egy újabb hatalmas kihívás. Nagyon hosszú utazásról van szó, és jelen pillanatban nem lehet megjósolni, hogy mikor tud hazamenni. Minden energiánkat Alex felépülésébe fektetjük, ezért úgy döntöttünk, hogy ezt az interjút arra használjuk, hogy tájékoztassuk a nyilvánosságot arról, hogy hol tart a gyógyulásban, és megválaszoljunk néhány gyakori kérdést.” Hozzátette, férje állapotáról ennél többet nem szeretne mondani.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK