Súlyos balesete óta először beszélt felesége Zanardi állapotáról

Forma-1, Alex Zanardi
Former racing driver and paracyclist, Italian Alex Zanardi takes part in the 23rd Marathon of Rome on April 2, 2017. Reports on 21 June 2020 state four-time paralympic champion and former Formula One driver Alex Zanardi was involved in a serious road accident on 19 June 2020 in the province of Siena while taking part in a race on his handbike during one of the stages of the relay of Obiettivo tricolore. Zinardi underwent a brain surgery after suffering a severe cranial trauma and is in serious condition. (Photo by Andrea Ronchini/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
A bő egy éve életveszélyes balesetet szenvedő Alex Zanardi felesége elárulta, férje gyógyulása jelenleg is tart, és bár kommunikál, beszélni még nem képes. Daniela Zanardi nem tudja, hogy az egykori F1-es pilóta mikor térhet haza.

Bő egy éve, 2020. június 19-én Alex Zanardi egy parakerékpár-versenyen vett részt, amikor áttért a szemközti sávba és ütközött egy teherautóval. A Jordan, a Minardi, a Lotus és a Williams egykori pilótáját életveszélyes sérülésekkel szállították kórházba, és az orvosok akkoriban nem tudták megmondani, hogy felépülhet-e.

Zanardi a képen láthatóhoz hasonló versenyen szenvedett balesetet Forrás: AFP/Tiziana Fabi

Utoljára még tavaly decemberben érkezett hír az időközben másik kórházba szállított Zanardi állapotáról, amiből kiderült, hogy kézjelekkel képes a kommunikációra. Nem sokkal a baleset évfordulója után a BMW motorsportrészlegének hivatalos honlapján jelent meg egy interjú feleségével, Danielával. Az olasz exversenyző korábban a német márka nagyköveteként is tevékenykedett.

– kezdte. – Jelenleg egy speciális klinikán van, ahol egy rehabilitációs programon vesz részt. Többféle kezelést kap orvosok, neuropszichológusok, fizio- és beszédterapeuták felügyelete alatt, akik próbálják elősegíteni a gyógyulását.”

Ahogyan az ilyenkor lenni szokott, a rajongóktól kezdve a pályatársakig rengetegen biztosították a családot arról, hogy a legjobbakat kívánják Zanardinak. Felesége elárulta, minden ilyenért rendkívül hálás, ám megvan az oka, hogy miért csak most szólalt meg.

Az orvosokkal történő konzultáció után úgy tűnt, eljött a megfelelő időpont, hogy kisebb betekintést nyújtsunk Alex gyógyulásának folyamatába ezzel az interjúval. Szeretném elmondani mindenkinek, aki gondol Alexre és imádkozik érte, hogy harcol, ahogyan mindig is tette” – utalt arra, hogy Zanardinak egy 2001-es Champ Car-baleset miatt mindkét lábát amputálni kellett, azóta viszont négyszer is paralimpiai bajnoki címet szerzett.

Daniela Zanardi meghatónak nevezte a támogatást, amit kaptak, az orvosi személyzetnek pedig külön köszönetet mondott. Elárulta, férje továbbra is a felépülésen dolgozik, ám egyelőre csak a nonverbális kapcsolattartásra képes.

Zanardi kommunikál, de még mindig nem tud beszélni Forrás: NurPhoto via AFP/Andrea Ronchini/NurPhoto/Andrea Ronchini, Ronchini

„Nagyon összetett folyamatról van szó, amiben több idegsebészeti beavatkozásra is szükség volt, és jó néhány visszaesés is előfordult – magyarázta. – Alex stabil állapotban van, ami azt jelenti, hogy az agyát és a testét érintő tréningeken egyaránt képes részt venni. Tud velünk kommunikálni, de még mindig képtelen beszélni. A hosszú, kómában töltött időt követően a hangszálaknak vissza kell nyerniük a rugalmasságukat, ez pedig csak gyakorláson és terápián keresztül lehetséges.

Az 54 éves expilóta felesége nem tudott válaszolni arra a kérdésre, hogy mi várható a következő hetekben, hónapokban. „Ez nyilván egy újabb hatalmas kihívás. Nagyon hosszú utazásról van szó, és jelen pillanatban nem lehet megjósolni, hogy mikor tud hazamenni. Minden energiánkat Alex felépülésébe fektetjük, ezért úgy döntöttünk, hogy ezt az interjút arra használjuk, hogy tájékoztassuk a nyilvánosságot arról, hogy hol tart a gyógyulásban, és megválaszoljunk néhány gyakori kérdést.” Hozzátette, férje állapotáról ennél többet nem szeretne mondani.