Társoldalunk:
Hírlevél

Bizonytalanná teheti az F1-es erősorrendet a Pirelli új fejlesztése

2021.07.02. 10:40

Lewis Hamilton úgy véli, a Pirelli módosított szerkezetű gumijai nem borítják fel komolyan az erőviszonyokat, de nem zárja ki, hogy néhány autóra nagyobb hatással legyenek, mint a többire. Valtteri Bottas és Max Verstappen nem bocsátkozott jóslatokba, mondván előbb ki akarják próbálni az új abroncsokat.

Miután az Azeri Nagydíjon Lance Stroll és Max Verstappen is defektet kapott, a Pirelli úgy döntött, hogy változtat a hátsó gumik szerkezetén. Az olasz gyártónak erre lehetősége van, ugyanis ha a módosítások a biztonság javítását célozzák, akkor szezon közben is végre lehet hajtani azokat. 

Többek között Verstappen bakui balesete miatt volt szükség a módosításraForrás: Getty Images/2021 Getty Images/Clive Rose

Ennek következtében a mezőny tagjai a Brit Nagydíjon már ezeket az abroncsokat fogják használni, amennyiben elégedettek lesznek az új verzióval. Ez az Osztrák Nagydíj első két szabadedzésén fog kiderülni, hiszen a pilóták akkor próbálhatják ki a nagyobb terhelést kibíró változatot.

Fogalmunk sincs, hogy milyen lesz irányítani az autót, és milyen lesz a tapadás mértéke az új gumikkal – idézi a Racefans Valtteri Bottas csütörtöki nyilatkozatát. – Ez az, amit holnap ki fogunk próbálni. Bármi, amit ezenkívül mondanék, csupán találgatás és spekuláció lenne, de szerintem holnap [többet] fogunk tudni.”

Csapattársa, a világbajnoki címért harcoló Lewis Hamilton ennél több konkrétummal állt elő. A brit pilóta és a Mercedes jelenleg a pontok és az autók teljesítményének szempontjából is elmarad, így ez a változtatás akár lehetőséget is adhatna nekik a felzárkózásra. A 36 éves versenyző azonban nem gondolja, hogy az új abroncsok nagymértékben befolyásolnák az erőviszonyokat.

A legtöbb esetben nincs nagy különbség, amikor a Pirelli új abroncsokat hoz – jelentette ki. – Amennyire tudom, ez a módosítás csak a megbízhatóságot érinti. Nem hiszem, hogy mindez sok mindenen változtatna, de az is lehet, hogy néhányakra jobban fog hatni, mint a többiekre, ki tudja.”

Hamilton úgy véli, a módosított hátsó gumik nem lesznek nagy hatással az erőviszonyokraForrás: NurPhoto via Getty Images/Andrea Diodato/NurPhoto/Andrea Diodato

A Stájer Nagydíjon úgy tűnt, hogy a Red Bull jobban kezeli az abroncsokat a Mercedesnél, így bármilyen változtatás potenciális veszélyt jelentene az energiaitalosok előnyére ezen a területen. Verstappen azonban Bottashoz hasonlóan nem akart belemenni találgatásokba.

„Azt sem tudom, hogy pontosan min változtatnak. Ismerem a [gumik] szerkezetét, de előbb ki kell próbálnunk ahhoz, hogy lássuk a hatását, hiszen máskülönben szinte lehetetlen bármit is mondani.”

A pilóták két szettet kapnak a Pirelli módosított C4-es gumijaiból a pénteki szabadedzésekre. Ha elégedettek lesznek az eredménnyel, akkor a Brit Nagydíjtól kezdve már éles körülmények között fogják használni az új típusú keverékeket. A silverstone-i hétvégére egyébként a legkeményebb kínálat áll majd a csapatok rendelkezésére.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK