Társoldalunk:
Hírlevél

A Mercedes javult, de a Red Bull szombati gyorsulására számítanak

2021.07.02. 17:05

A két Mercedes zárta az élen az Osztrák Nagydíj második szabadedzését, Toto Wolff óvatosan optimista, de Lewis Hamiltonhoz és Valtteri Bottashoz hasonlóan arra számít, hogy az ellenfél is megerősödik a második edzésnapon.

Néhány nappal a Stájer Nagydíjon elszenvedett vereség után a Mercedes ugyanazon a pályán, a Red Bull Ringen, de már az Osztrák Nagydíj keretein belül próbálkozhat a visszavágással. A második szabadedzés alapján jó úton járnak, hiszen Lewis Hamilton és Valtteri Bottas is legyőzte Max Verstappent, ennek ellenére óvatosak a várakozásaikkal kapcsolatban.

Hamilton volt a leggyorsabb pénteken - GalériaForrás: AFP/Joe Klamar

„Azt már tudom, hogy van még tartalékuk, de mi is tettünk ma apró előrelépéseket. Úgy gondolom, hogy még mindig 0,15-0,2 másodperces előnyben vannak – mondta Hamilton a Red Bullról. – Egy kicsit mi is javultunk, de biztosan nem annyit, hogy ezt behozzuk. Egy körön elég jónak tűnt az autó, de szerintem holnapra ők is feltekerik a motort.”
Mintha nekik is lenne egy időmérős üzemmódjuk, ami nekünk volt régen. Nem értem, hogy mitől gyorsulnak fel az [időmérő] végére, keményen kell dolgoznunk, hogy ezt behozzuk.”

Hamilton elmondta, az első szabadedzésen különböző beállításokat próbálgatott, ezért nem érezte jól magát az autóban, a második edzésre inkább visszatért azokhoz a paraméterekhez, amelyek hasonlítottak a múlt hétvégén használtakra, és sokkal jobbnak tűnt a helyzete. „Alapvetően elégedett vagyok az autó állapotával, nem kell rajta sokat változtatni, mert ami nem romlott el, azt nem kell megjavítani, és amikor megpróbálunk belőle többet kifacsarni, akkor rosszabb lesz.”

Meglepetést keltett a héten, hogy Toto Wolff szerint saját akaratából Hamilton is dolgozott a Mercedes szimulátorában, de elmondta, az ottani tapasztalatokat használták kiindulási alapnak, viszont ez nem vált be, és a későbbiekben eltávolodtak a kísérleti beállításoktól.

A várható erőviszonyokkal kapcsolatban elmondta, ha a Red Bull szombaton is elöl lesz, arra számít, hogy ott is maradnak. „Igyekezni fogunk, hogy a hátrányunk a lehető legkisebb legyen, egész este dolgozhatunk az autó finomításán, és szeretném azt gondolni, hogy a hosszú etapunk rendben volt” – összegzett.

Bottas is gyorsabb volt Verstappennél - GalériaForrás: AFP/Joe Klamar

Csapattársa, Valtteri Bottas 0,2 másodpercen belül volt Hamiltonhoz, emlékeztetett arra, hogy a második osztrák hétvégén várható a különbségek csökkenése, de inkább a beállítások finomítása, és nem az óriási előrelépések révén. Az autó rendben volt, jobbnak tűnt a múlt hétvégéhez képest, remélhetőleg építhetünk erre.”

„Ez még csak szabadedzés, sohasem tudni, hogy mások milyen programot futnak, de a mi autónk jobb érzetet ad, mint a múlt hétvégén tette, de kétségtelen, hogy a [Red Bull] még mindig erős és az egyenesekben még mindig elhúznak tőlünk, ami kissé gyengeségünk. Majd az időmérőn meglátjuk, mi a helyzet, amikor mindenki feltekeri a motorját.”

Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke a Sky Sports műsorában azt mondta, „óvatosan optimista” a pénteki helyzetkép alapján. „Arra számítok, hogy [a Red Bull] motorjától holnap többet lehet várni, de mi is gyorsultunk néhány kanyarban, és ez örömteli. Mi egy kicsit feljebb tekertük a motort és korábban több hiba is volt a körökben, a maiak viszont elég jól sikerültek.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK