A Red Bullnak lett igaza, a Mercedes mégis fejleszti az idei autót

Forma-1, Max Verstappen, Red Bull, Lewis Hamilton, Mercedes, Francia Nagydíj
Red Bull's Dutch driver Max Verstappen drives ahead of Mercedes' British driver Lewis Hamilton during the French Formula One Grand Prix at the Circuit Paul-Ricard in Le Castellet, southern France, on June 20, 2021. (Photo by CHRISTOPHE SIMON / AFP)
Vágólapra másolva!
Christian Horner nem hitt Toto Wolffnak, és a leköszönő technikai igazgató elismerte, a Mercedes valóban nem áll le teljesen az idei W12-es fejlesztésével.

Hitetlenkedve fogadta Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke, hogy a Mercedes állítólag teljesen felhagyna az idei F1-es autó fejlesztésével, és James Allison, a gárda leköszönő technikai igazgatója elismerte, hogy valójában nem erre készülnek.

A fejlesztési verseny is döntő lehet a Mercedes és a Red Bull között Forrás: AFP/Christophe Simon

A Stájer Nagydíj után Toto Wolff egyértelműen igennel felelt, amikor arról kérdezték, hogy leállnak-e a W12-es fejlesztésével a 2022-es autó előkészületei miatt, de Allison próbálta szépíteni az elhangzottakat az F1 egyik hivatalos podcastja, az F1 Nation műsorában.

„Toto arra utalt, hogy a jövő évi szabályok nagyszabású és idegtépő [feladatot] jelentenek, óriási odafigyelést követelnek meg, ezért a gyár fókuszában az áll, hogy teljesítményre leljünk a jövő évre – nyilatkozta Allison, aki a technikai igazgató posztjáról leköszön, de a Mercedes CTO-ja marad.

„Ez azonban nem jelenti azt, hogy nincsenek dolgok a táplálékláncban azelőttről, hogy ez az átállás megtörtént. Ráadásul, mi csak az egyik gyár vagyunk a [motorgyár] mellett, úgyhogy lehet, hogy tőlük is jön valami” – mondta, de nem világos, hogy ezzel mire célzott, mert hivatalosan nem lehet változtatni az erőforrás specifikációján.

A hétszeres világbajnok Lewis Hamilton vasárnap további fejlesztéseket sürgetett, de elismerte, az „elképesztően intelligens, erős és csodálatos” mérnökök jobban tudják, hogy miként kell megtervezni az idei és a 2022-es feladatokat.

Wolff szerint már nem fejlesztenek, de Allison elmondta, ettől még jöhetnek újdonságok Forrás: Getty Images/2021 Getty Images/Mark Thompson

„Nem fogom megkérdőjelezni a csapat logikáját, és hogy miként tervezik a folyamataikat – mondta. Imádnánk, ha jönnének még [újítások], de jelenleg szerintem nincs ilyesmi bekészítve. Néhány területen le vagyunk maradva. Közel voltunk egymáshoz a szezon elején, és ha a Red Bullnak és nekünk is ugyanolyan lenne a teljesítményünk, mint az első négy versenyen, akkor talán egy kicsit izgalmasabb lenne, de nagyon léptek előre.”