Társoldalunk:
Hírlevél

Wolff: Nyafogás helyett tisztességre lenne szükség az F1-ben

2021.06.27. 10:31

Toto Wolff nevetségesnek tartja a McLaren sportigazgatójának Valtteri Bottas pénteki megpördülésére adott reakcióját. A Mercedes csapatfőnöke, bár szigorúnak találja, de megérti, hogy pilótáját három rajthelyes büntetéssel sújtották.

Valtteri Bottas nemhogy a hétvége, de az elmúlt évek egyik, ha nem a legbizarrabb incidensét produkálta, amikor a Stájer Nagydíj második szabadedzése alatt a bokszutcában, az egyik kerékcseréje után pördült meg. A 31 éves versenyző utána elmondta, hogy csupán az elindulás sebességén szerettek volna javítani, és úgy lépett rá a gázra, hogy a váltó második fokozatban volt. Hozzátette, nem gondolja, hogy ezért megbüntetik, de ebben nem lett igaza, mivel a sportfelügyelők veszélyesnek találták a manővert, ezért az időmérőn megszerzett 2. hely helyett csupán az 5. pozícióból rajtolhat a futamon.

A Mercedes csapatfőnöke szerint a McLarennél túlreagálták Bottas megpördülését

Miután Bottas megpördült és a McLaren szerelői irányba állították, Paul James, a wokingiak csapatmenedzsere azonnal rádiózott Michael Masi versenyigazgatónak, és kijelentette, hogy „ez teljesen nevetséges, elüthette volna a srácokat vagy a bokszfalat”. Toto Wolff túlzónak és nevetségesnek tartja ezeket a szavakat.

Rendkívül szórakoztató, hogy néhány sportigazgató milyen gyorsan rádiózik Masinak, és katasztrofális forgatókönyvekkel hozakodik elő – idézi a Racefans a Mercedes csapatfőnökének szombati nyilatkozatát. – Jó, hogy ezek a beszélgetések hallhatóvá váltak, és így mindannyian nevethetünk.”

Az osztrák üzletember tehát versenyzőjéhez hasonlóan bírálta a McLarent, hiszen Bottas úgy fogalmazott, hogy az ellenfelek mindig panaszkodnak, amikor erre lehetőség adódik, hogy kibabráljanak a másikkal. Wolff ugyanakkor bizonyos szempontból megérti az ítéletet.

A másik oldalról nézve Valtteri megpördült a bokszutcában, és sérülést okozhatott volna valakinek – folytatta. – Egy ilyennek még akkor is komoly következménye lehet, ha sétatempóban történik, mint tegnap. Szóval a büntetést is megértem.”

A 49 éves üzletember ugyanakkor igazságtalannak tartja, hogy pont Bottas járt pórul. Kijelentette, a finn pilóta ritkán követ el ilyen jellegű hibákat, emellett pedig őszintén beszámolt a történtekről, amit szerinte mások nem tettek volna meg.

Wolff úgy véli, mások nem lettek volna annyira őszinték, mint BottasForrás: Getty Images/2021 Getty Images/Bryn Lennon

„Szigorúnak találom, főleg olyasvalakivel szemben, mint Valtteri, aki soha nem hibázik – szögezte le. – A magyarázata pedig nagyon őszinte és egyenes volt. Bárki más azzal állt volna elő, hogy »nem tudom, mi történt, az aszfaltra festett szponzorlogó csúszott, úgyhogy ezen változtatni kellene, mert ötletem sincs, mi történhetett«. Ő odaállt és azt mondta, hogy »próbáltam optimalizálni a rajtomat és elvesztettem a kontrollt«.”

Wolff hozzátette, a paddockban szükség van arra a tisztességre, mint ami Bottasban megvan. Beleértve azokat is, „akik nagyon gyorsan megnyomják a gombot, és mindenkivel kapcsolatban siránkoznak, illetve nyafognak”.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK