Társoldalunk:
Hírlevél

Nem úszta meg a büntetést a Bottast feltartó Cunoda

2021.06.26. 19:07

Nem úszta meg a büntetést a Valtteri Bottast a Stájer Nagydíj időmérőjén feltartó Cunoda Juki, ami miatt a japán versenyző kiszorult a legjobb tízből.

Első ránézésre is egyértelműen feltartotta a Stájer Nagydíj időmérő edzésének harmadik szakaszában a gyorskörön levő Valtteri Bottast Cunoda Juki, az Alpha Tauri újonca, végül pedig a sportfelügyelők is így gondolták, ezért megbüntették a japánt.

A finn pilóta a négyes kanyar előtt érte utol vetélytársát, aki ahogy észrevette a Mercedest, félreállt az útból, mindezt azonban már túl későn tette. Cunoda azzal védekezett, hogy a csapat nem szólt neki, a pálya jellegzetessége miatt pedig a tükörben nem vette észre az őt ezután idiótának nevező Bottast.

Odalett Cunoda 8. rajthelye - Galéria!Forrás: AFP/Andrej Isakovic

Cunoda beállította eddigi legjobb időmérős eredményét, miután az utóbbi három versenyből másodszor jutott be a Q3-ba, ott viszont egy pillanatnyi figyelmetlenség három rajthelybe került neki. A japán pilóta úgy nyilatkozott, hogy a csapata nem figyelmeztette őt Bottas közeledtére, amikor pedig meglátta a Mercedest, azért balra húzódott a jobbos kanyar előtt, hogy „elkerüljön egy nagy csattanást."

Cunoda csapatrádiójából kiderül, hogy miután befejezte a gyorskörét, mérnöke csak a különböző beállításokról, illetve arról tájékoztatta, hogy levezető körön van és csapattársa mennyivel van előtte. Miután megtörtént a feltartás, a japán szólt is a mérnökének, hogy figyelmeztetnie kellett volna őt Bottasra.

A felügyelők az ilyenkor szokásos indoklást adták ki, amelyben elismerték, hogy a csapat nem szólt Cunodának, ugyanakkor hangsúlyozták, hogy minden pilótának saját felelőssége, hogy félreálljon a gyorskörön érkező vetélytársa elől. „A csapatnak segítenie kellett volna a pilótát, de a kommunikáció hiánya nem kifogás a versenyzőnek" – áll a közleményben.

A Red Bull Ring szintkülönbségei miatt nem mindehol látni jól a hátulról érkezőtForrás: AFP/Andrej Isakovic

„Van egy kis bukkanó a négyes kanyar előtt, és már csak a féktávon láttam meg őt a tükörben – nyilatkozta Cunoda az esetről a Sky Sportsnak. – A csapat és én egyaránt hibáztunk. Ha pedig irányt váltok már a féktávon, és Valtteri is jobbról próbál megelőzni, abból nagy baleset is lehetett volna. Nem volt hová mennem, ezért mentem tovább egyenesen”

Cunoda szerint ezzel együtt volt köztük elég hely és nem tette tönkre Bottas körét (később nem is ezzel az idejével kvalifikált a finn, hiszen később javított), a felügyelők azonban nem így látták. A büntetéssel a nyolcadikról a 11. helyre esett vissza, amivel Fernando Alonso, Lance Stroll és George Russell is nyert egy helyet.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK