Társoldalunk:
Hírlevél

Hamilton: Erőből nem tudjuk megelőzni a Red Bullt

2021.06.26. 16:38

A Mercedes pilótái elégedettek voltak a Stájer Nagydíj időmérőjén elért eredményekkel, még akkor is, ha Max Verstappené lett a pole pozíció. Nem tartják magukat esélyesnek, de támadni akarják a Red Bullt.

Max Verstappen és Lewis Hamilton rajtolhat az első sorból a Stájer Nagydíjon, miután a 2. helyezett Valtteri Bottas a pénteki megpördülése miatt három rajthelyes büntetést kap, és Sergio Pérez mögül az 5. helyről indulhat majd. A harmadik szabadedzésen még Hamilton volt a leggyorsabb, utána viszont Verstappen volt az esélyesebb, meg is szerezte a pole pozíciót.

Hamiltonnak nem volt ellenszere a Red Bull tempójára - GalériaForrás: AFP/Andrej Isakovic

„Max [Verstappen] egész hétvégén nagyon gyors volt, mi abszolút mindent beleadtunk. Nem ez volt a legjobb edzésünk, de így is az első sorban vagyunk, persze a büntetés után. Holnap küzdelemre készülünk a versenyen – kezdte értékelését a hétszeres világbajnok Hamilton a leintés után.

„Az egész hétvégén 0,25 másodperccel gyorsabbak nálunk, az időmérőn kicsit közelebb kerültünk, de a versenytempó terén tegnap eléggé előttünk voltak. Érdekes lesz látni, hogy mit tudunk kihozni ebből. Nem hiszem, hogy a nyers tempónk elég jó ahhoz, hogy megelőzzük őket. Ez biztos.”

Az időmérő nyárias időjárás közepette zajlott, vasárnap viszont van esély arra, hogy zivatarok alakuljanak ki a pálya térségében, Hamilton célzott arra, hogy ez lehetőséget teremthet a Red Bull ellen.

A büntetése után hátrébb csúszó Bottas is arra számít, hogy bár nehéz dolga lesz „mindenképpen” támadni akarja a Red Bull versenyzőit. „Kár a büntetésért, mert ez azt jelenti, hogy holnap az 5. helyről rajtolhatok, szerettem volna a 2. kockából indulni. A második és a harmadik szabadedzéshez képest jól ment az időmérő, korábban küszködtem egy kissé, de amikor rátaláltunk a helyes irányra a beállításokkal, az autó sokkal jobban viselkedett. Jól éreztem magam benne.”

Bottas egyébként élesen bírálta az őt egyból bemószeroló McLarent a pénteki büntetése miatt, és elmondta, hogy személy szerint „elég keménynek” tartja a szankciót, és „soha nem gondolta”, hogy ezért büntetést fog kapni. „Amikor lehetőség adódik, akkor más csapatok panaszkodnak, hogy ez veszélyes és a többi, hogy megbüntessenek. Ez így megy. Ebben a sportban mindenki megpróbál kicse...ni veled.”

Bottast lendületbe hozta, hogy szombattól Hamilton beállításait használja - GalériaForrás: AFP/Andrej Isakovic

„Az első etap során a Q3-ban forgalomba kerültem Cunoda [Juki] miatt, vesztettem néhány tizedet, talán még ennél is többet kihozhattam volna az edzésből – összegzett. – Azt nyilván tudtuk, hogy büntetést kapok, ezért úgy döntöttünk, hogy a közepes keverékű gumi a legjobb esélyem, remélhetőleg legalább a lágyakon indulókhoz képest előnyben lehetek.”

Hamilton megbánta, hogy sietett

Már menet közben is feltűnő volt, hogy utolsó Q3-as gyorsköre előtt Lewis Hamilton a harmadik szektorban előzgette a riválisait, hogy tiszta legyen előtte a pálya. Utólag a hétszeres világbajnok elismerte, hogy hiba volt ezt tennie. „Tudtam, hogy mindenki le fog lassítani és aggódtam, hogy nem fogom tudni eléggé felmelegíteni a gumikat, de rámentem a koszos ívre és összekoszolam az abroncsokat. Ezután rossz volt a kigyorsításom az utolsó kanyarból és az első kanyarra már egy, a harmadikra pedig már két tizedes hátrányban voltam. Ekkor már tudtam, hogy nincs esélyem. Próbáltam túlvezetni az autót, hogy visszanyerjem az elvesztett időt, de nem vált be.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK