Költözik az Orosz Nagydíj, Szocsi jövőre búcsúzik

Forma-1, Orosz Nagydíj, Sebastian Vettel, Ferrari
Ferrari's German driver Sebastian Vettel steers his car during the Formula One Russian Grand Prix at the Sochi Autodrom Circuit in Sochi on September 27, 2020. (Photo by Kirill KUDRYAVTSEV / POOL / AFP)
Vágólapra másolva!
Hamarosan új helyszínen rendezik meg a Forma-1-es Orosz Nagydíjat, amely kilenc fellépés után elhagyja Szocsit.

Az Orosz Nagydíj 2014-ben mutatkozott be a Forma-1-ben az az évi téli olimpiának otthon adó Szocsiban, azóta pedig minden évben a több ízben is igen unalmas versenynek otthont adó komplexum látja vendégül a mezőnyt, de már csak 2022-ig, 2043-tól ugyanis új helyszínen rendezik meg a versenyt.

Az Igora Drive madártávlatból

Az Orosz Nagydíj új helyszíne 2023-tól a nemrég épült, Szentpétervár melletti Igora Drive-versenypálya lesz, amelyet már korábban is szóba hoztak az F1-es futam rendezésével, miután tavaly megszerezte az ehhez szükséges FIA-licencet. A futam költözését Stefano Domenicali, az F1 elnök-vezérigazgatója erősítette meg.

Le vagyok nyűgözve Szentpétervártól, és úgy gondolom, hogy az Orosz Nagydíj az Igora Drive-on elképesztő esemény lesz" – tekintett előre az olasz.

Egy kör utcai autóval az Igora Drive-on

Közleményében az F1 azt ígérte, hogy a következő hónapokban fognak részleteket közölni a szentpétervári futamról, és várják, hogy az idén és jövőre még visszatérjenek az egyébként 2025 végéig szerződéssel rendelkező Szocsiba.

A Hermann Tilke cége által tervezett, Szentpétervártól 50 km-re fekvő, 4 kilométer hosszú és 15 kanyarból álló Igora Drive tavaly már komoly nemzetközi sorozatnak adott volna otthont, de a német túraautó-bajnokság (DTM) tavaly májusi futamát a koronavírus-járvány miatt végül törölni kellett.