Társoldalunk:
Hírlevél

A Red Bull csapatfőnöke többet várt a Mercedestől

2021.06.26. 17:20

A vártnál kisebb ellenállásba ütközött a Red Bull a Stájer Nagydíj időmérő edzésén a csapatfőnök Christian Horner szerint, amihez a napsütéses időnek is lehetett köze. 

Viszonylag simán szerezte meg az első rajtkockát a Stájer Nagydíjra Max Verstappen, aki ezzel a Red Bull hazai pályán elért első pole pozícióját is szállította egyben. Valtteri Bottas büntetése pedig azt jelenti, hogy a küszködő Sergio Pérez helyezése miatt sem lehet elégedetlen a csapat, amelynek főnöke kissé nagyobb ellenállásra számított a riválistól.

A Red Bull először nyert időmérőt a Red Bull Ringen - Galéria!Forrás: AFP/Andrej Isakovic

„Ez volt itt az első pole-unk, fantasztikus időmérő volt a csapattól és Maxtól, hogy két olyan kört is ment, ami elegendő volt az első helyhez, miközben ilyen szoros a helyzet. Ez nagyszerű teljesítmény volt" – értékelt Christian Horner a Sky Sportsnak.

A csapatfőnök elmondta, hogy az aszfalt hőmérsékletének emelkedése (az időmérő kezdetekor 55 fok) is a kezükre játszott, míg a Mercedest hátrányosabban érinthette.Azt gondoltuk, hogy egy kicsit több tartalék van bennük, de felmentek a hőmérsékletek és ez hatással volt az autókra. Olyan kicsik a különbségek a két csapat között, szerintem nekünk csak sikerült olyan tartományba kerülni, ahol különösen Max volt nagyon boldog."

Horner egy kicsit aggódott amiatt, hogy Hamilton három új lágy szettel vághatott neki a Q3-nak, de elmondta, hogy ők eleve nem akarták ezt a taktikát követni, mivel nagyon kapkodni kell a kivezető körökön, ami miatt nem tudják megfelelően előkészíteni a gumikat. Hamiltonnal a harmadik köre előtt egyébként ez történt. „Mi is megvizsgáltuk ezt az opciót, de nagy nyomást helyez az emberre a kivezető körön és nem lehet a tervezett módon végrehajtani azokat. Mi más utat követtünk, Max pedig remek ritmusba került. Nem mellesleg Sergio is remek munkát végzett a bekoptatott gumin. A pole és Sergio a második sorban remek eredmény a számunkra."

Pérez messze volt Verstappentől, de Bottas büntetése után végül 4. lett - Galéria!Forrás: AFP/Andrej Isakovic

Pérez végig szenvedett, a Q1-ben két lágy szettet is el kellett használnia, majd a Q2-ben eleve meg sem próbálkozott közepes keveréken továbbjutni, „Annyira messze voltunk a Q1-ben, hogy el kellett használnunk egy második szettet. Az autó szinte sehol sem volt, apró változtatásokat kellett végrehajtanunk és elveszítettünk egy szettet – nyilatkozta a mexikói, akinek egy új szettje maradt a harmadik szakaszra, de azon végül nem tudott jó kört összerakni. – A Q3-as köröm használt gumin elég jó volt, de az új gumin már nagyon bonyolulttá vált a helyzet. Kezdetben túl hidegek voltak az abroncsok, elég sok időt veszítettem az egyes kanyarban.

Máskülönben szerintem a második hely elérhető lett volna, tekintve a kis különbségeket, de sajnos nem sikerült összeraknunk. A futam viszont hosszú lesz holnap, lesznek lehetőségeink."  

Pérez egyébként azt mondta, „soha nem is volt tervben", hogy közepes gumin próbálnak meg továbbjutni a Q2-ből, mert ők azt tartják a jobb taktikának, ha lágy gumin kezdhetik a versenyt.

Ami Verstappent illeti, a holland pilótának érthető módon nem igazán volt mire panaszkodnia az idei harmadik rajtelsősége után. „Nagyon jól megy eddig a hétvégénk, az autó kezesnek bizonyult az időmérőn. Nem könnyű megbirkózni ezzel a pályával, különösen az utolsó két kanyarral, hogy tiszta legyen a kör, de az első Q3-as kör végül is elég jónak bizonyult. Szuperjó dolog a hazai versenyünkön pole pozícióban lenni, jó érzés a Red Bull autóját az 1. helyen látni."

Verstappen mindennel elégedett - Galéria!Forrás: AFP/Andrej Isakovic

„Ránézésre az ember azt gondolhatja, hogy nincs is sok kanyar, de valójában azok elég nehezek, még az 1-es is, vagy a 3-as előtti féktáv az emelkedőn és a 4-es előtt a lejtőn. Rövid ez a pálya, de hihetetlenül nehéz rajta jó kört futni, de az első Q3-as kör nem volt rossz. Sohasem tökéletes, de elég jó."

Verstappen kérdésre elmondta, noha kívülről könnyűnek tűnhetett számára az időmérő, valójában nem volt az. „Sosincs könnyű dolgunk – mosolygott. – Néha azt kívánom, hogy bárcsak az lenne, de ez jót tesz a versenyzésnek. Biztos vagyok abban, hogy holnap megint nagyon szoros lesz a küzdelem, remélhetőleg olyan izgalmas is, mint Franciaországban volt."

A holland pilóta később a Sky Sportsnak elmondta, számára teljesen mindegy, hogy esős vagy száraz verseny lesz, azt pedig „nehéz megmondani", hogy ők vagy a Mercedes rendelkezik-e jobb versenytempóval.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK