Társoldalunk:
Hírlevél

Bottas túl korainak tartja, hogy beálljon Hamilton mögé

2021.06.25. 14:07

Valtteri Bottas elárulta, a Mercedesnél még fel sem merült, hogy alárendelje magát Lewis Hamilton világbajnoki küzdelmének. A finn pilóta tisztában van vele, hogy eredmények nélkül nehéz lesz megtartania az ülését, de hozzátette, a csapatnál tudják, milyen értékes segítséget nyújtott az elmúlt években.

Valtteri Bottas korántsem úgy kezdte a világbajnokságot, ahogyan azt tervezte. Az eddigi hét futamból csupán négyszer szerzett pontot, de azokon a versenyeken rendre Max Verstappen és Lewis Hamilton mögött végzett. Ennek következtében a szezon körülbelül harmadánál 72, illetve 60 pont a lemaradása a két éllovastól. 

Bottas most még biztosan nem áll be Hamilton mögé - GalériaForrás: Daimler AG/LAT Images/Mercedes-Benz Grand Prix Ltd

 A 31 éves pilóta már korábban belátta, hogy a mostani kiírásban már nincs esélye a végső győzelemre, csapattársa viszont rendkívül kiélezett küzdelmet vív Verstappennel. Ennek tudatában pedig felmerül a kérdés, hogy ha úgy adódik, akkor be kell-e állnia Hamilton mögé, ám Bottas kijelentette, erről egyelőre nincs szó.

Semmit nem beszéltünk még erről, szerintem túl korán van [ehhez] – idézi a RacingNews365.com. – Mindenkinek észben kell tartania, hogy még 16 verseny van hátra, ami rengeteg, szóval ez még nem került szóba.”

Tavaly és tavalyelőtt Bottasnak nem kellett segítenie Hamiltont, hiszen ő volt a legközelebb a brit versenyzőhöz. Korábban viszont előfordult, hogy fel kellett áldoznia magát az ő érdekében, a leglátványosabb eset a 2018-as Orosz Nagydíjon történt, amikor vezető helyen állva el kellett engednie csapattársát.

A borzasztóan szoros pontversenyt akár az ilyen apróságok is eldönthetik, így érdekes kérdés, hogy a Mercedes mikor fog csapaton belüli sorrendet felállítani. A Red Bull ebből a szempontból könnyebb helyzetben van, hiszen Sergio Pérez kimondva-kimondatlanul másodikszámú pilótának érkezett. A mexikói versenyző a Francia Nagydíjon annak rendje és módja szerint el is engedte Verstappent, bár akkor stratégiai szempontból sem lett volna értelme a feltartásnak.

Bottas tudja, eredmények nélkül nehéz lesz megtartania ülését - GalériaForrás: Getty Images/2021 Getty Images/Clive Rose

Ami Bottast illeti, a finn pilótának egyre inkább inog a helye a Mercedesnél, hiszen jövőre sokak szerint George Russell veheti át az ülését. A kilencszeres futamgyőztes elmondta, tisztában van vele, hogy pozíciójának megtartásához szükség van a jó teljesítményre, ugyanakkor azt is leszögezte, a csapatnál tudják, hogy korábban mennyi segítséget nyújtott.

Számomra ez nem új szituáció, hiszen minden évben abban a helyzetben vagyok, hogy arra várok, hogy a következő évre tisztázódjon a jövőm – magyarázta. – Most megint ez a helyzet. Mindenki ismeri a sportág működését: ha az ember eredményes, lesz ülése. Ha viszont nem, és a csapat úgy érzi, le kell cserélni a pilótát, akkor le fogják cserélni. Ez ennyire egyszerű ebben a sportágban. Az istállónál tudják, mire vagyok képes, tisztában vannak azzal, hogy az elmúlt években mennyire értékes voltam a bajnokság megnyerése szempontjából.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK