Vágólapra másolva!
A versenyzők kedvelik a helyszínt, de az Abu-dzabi Nagydíj nyomvonalát nem, ráadásul a szurkolók is egyre többet panaszkodnak az unalmas szezonzáró miatt. A helyi promóter lép, és átalakítja a pályát.

Néhány nappal ezelőtt beszámoltunk arról, hogy a nyáron átépítik a szezonzárót rendező Abu-dzabi Nagydíj helyszínét azzal a céllal, hogy izgalmasabbak legyenek a versenyek. A pálya 2009 óta fogadja a mezőnyt, azóta nem alakították át, ez időszerűvé vált, mert a pályán szinte lehetetlen előzni, akkor is, ha a világbajnoki cím sorsa múlik rajta.

A kiszivárgott információkat megerősítve kiderült, hogy három fő területet érint az átépítés: a hajtűkanyar előtt eltávolítják a sikánt és kiszélesítik a nyomvonalat, így akár több ideális ív is kialakulhat, ami előzési lehetőségeket teremt. A második hátsó egyenes végén szintén eltűnik a kanyargós szakasz, és egy tempós, döntött kanyar lép a helyébe.

Ez már önmagában érdekes, mert a pálya eddig szinte teljesen sík volt, most viszont a zandvoorti pálya után ismét kialakul egy olyan nyomvonal, ami döntött kanyart is tartalmaz. Végül, a hotel felé haladva szintén kiszélesítik a kanyarokat, így gyorsabbak lehetnek és a pilóták is könnyebben ritmusba kerülhetnek.

„Eddig hihetetlen szezonunk van, és várjuk már, hogy új megérkezzünk az új nyomvonalra, ami megadja majd a lehetőséget a pilótáknak, hogy felpörgessék a műsort” – nyilatkozta Stefano Domenicali, a Forma-1 elnök-vezérigazgatója.

Azt egyelőre nem tudni, hogy Abu-Dzabiban mekkora lesz a közönség, azt viszont már igen, hogy a jövő hétvégi Osztrák Nagydíj várhatóan teltházas lesz, a Brit Nagydíj felkerült a kísérleti tömegrendezvények listájára, így ott is nagy érdeklődés várható, valamint minden jegyet eladtak az austini USA Nagydíjra is.

A Francia Nagydíjat feldobták a szurkolók Forrás: Formula 1 via Getty Images/2021 Formula One World Championship Limited/Bryn Lennon

„Reméljük, már az első osztrák versenyen is nagy közönség lesz, egy héttel később pedig teltház – mondta Domenicali. – Ha betartjuk az összes ország biztonsági előírásait, akkor egyre több néző figyelheti majd a helyszínről a nagydíjakat. Ez tökéletessé tenné ezt az izgalmas szezont” – jelentette ki.