Társoldalunk:
Hírlevél

Bottas nem érzi erősnek a Mercedes kritizálását; Wolff azért odaszúrt neki

2021.06.21. 08:32

Valtteri Bottas hevesen bírálta a Mercedest, amiért a Francia Nagydíjon nem hallgattak rá a stratégia meghatározásában, ugyanakkor főnöke szerint ő sem volt éppen hibátlan.

A Francia Nagydíjat a negyedik helyen záró, a futam közben csapatát a rádióban élesen kritizáló Valtteri Bottas szerint a győzelemért harcolhatott volna, ha a Mercedes hallgat rá, és egy helyett kétszer hívják őt ki a bokszba. A finn pilóta elmondta azt is, nem érzi úgy, hogy túllépett volna egy határt a csapatot kritizáló rádióüzenetével, miközben főnöke utalt rá, hogy ha nem hibázott volna, azzal megkönnyítette volna a saját dolgát.

Bottas az első etapban Verstappen mögött haladtForrás: Getty Images/2021 Getty Images/Clive Rose

„A két kiállás volt a nyerő stratégia. Könnyű utólag okosnak lenni, de így van. Szerintem csapatként túlságosan arra koncentráltunk, hogy teljesítsük az egy kiállást, gondolván, hogy az a legjobb, de nem az volt. Az utolsó 10-15 körre nem maradt első gumim, így csak próbáltam célba juttatni az autót. Nem volt szórakoztató futam" – nyilatkozta a Sky Sportsnak Bottas, akit a futam utolsó harmadában előbb Max Verstappen, majd Sergio Pérez is megelőzött

Bottas elmondta, teljesen védtelennek érezte magát a Red Bullokkal szemben, miközben „mindent megpróbáltam, amit tudtam, hogy a dobogón végezzek, de a gumik teljesen elfogytak, úgyhogy esélyem sem volt. Ez egy újabb tanulság volt. Azt hittük, hogy a hűvösebb hőmérsékletek miatt a gumik jobban fogják bírni, de nem így volt. A számításaink a gumik élettartamát illetően nem feleltek meg a valóságnak."

Úgy érzi, más taktikával esélye lett volna a győzelemreForrás: Getty Images/RUDY CAREZZEVOLI/Rudy Carezzevoli

A pontversenyben csupán az ötödik helyen álló, csapattársánál a szezon eddigi hét futamán kevesebb, mint fele annyi pontot gyűjtő pilóta egyértelműen kijelentette, hogy „ha két kiállással megyek, akkor biztosan a dobogón végzek és harcolhattam volna a győzelemért. Ez biztos."

Vélhetően menet közben is így érezte, miután ugyanis Verstappen megelőzte, a következő üzenet hangzott el tőle a csapatnak a rádióban: „Mi a fa...ért nem hallgat rám senki, amikor azt mondom, hogy két kiállásos verseny lesz?! A rohadt életbe."

A futam után természetesen rákérdeztek Bottasnál a csapatot élesen bíráló üzenetre és arra, hogy utólag nem érzi-e úgy, hogy túl messzire ment, mire ő egyértelművé tette, hogy nem.

„Egyszerűen csak nagyon világossá tettem, hogy mit gondolok. A verseny korábbi szakaszában két kiállást javasoltam, de a csapat egy kiállás mellett döntött, és tessék."

Wolff is odaszúrt Bottasnak

Első hallásra talán nem is tűnik fel, de jobban belegondolva Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke egy kicsit azért felelőssé tette a finn versenyzőt a saját szenvedéséért, miután a Sky Sportsnak nyilatkozva elmondta, azért kellett már a 17. körben kihívniuk a finnt, ezzel a kívántnál korábban beindítva a kerékcserehullámot (erre Verstappennek, majd arra Hamiltonnak is reagálni kellett), mert Bottas elfékezte a gumikat.

Bottas is tehetett a túl korai kiállásrólForrás: Getty Images/2021 Getty Images/Peter Fox

„Nem volt választásunk. Valtteri gumija elkezdett vibrációt okozni, az etapja vége felé pedig igazán aggódtunk, hogy ez kárt tehet a felfüggesztésben. Bármelyik pillanatban hiba léphetett volna fel, mert kockásra fékezte a gumikat. Tudtuk, hogy ezzel túl korán fogjuk beindítani a kiállásokat, de nem volt választásunk" – jelentette ki a csapatfőnök.

Noha nem tudni, hogy ha nincs Bottas vibráló autója, akkor mennyi ideig tarthatták volna még kint, és az így lerövidített második etap jelentett volna-e bármi különbséget a Mercedes javára, de az elfogyó gumikat nézve rosszul semmiképpen nem jött volna nekik.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK