Társoldalunk:
Hírlevél

Verstappen: Keményen megdolgoztunk érte, nagy elégtétel a győzelem

2021.06.20. 17:18

Nagy csatában Max Verstappen legyőzte Lewis Hamiltont, további szoros küzdelemre számít, miközben a brit pilóta szerint gyorsulniuk kell, hogy tartsák a lépést a Red Bull ellen.

Max Verstappen győzött a Francia Nagydíjon, ezzel a Red Bull zsinórban a harmadik futamot nyerte meg az idei szezon során. A futam végig izgalmas volt, a holland pilóta a rajtnál elvesztette a vezetést, az első kerékcserénél visszaszerezte azt, majd a Red Bull váratlan húzása miatt visszaesett a 4. helyre, onnan felzárkózott és az utolsó előtti körben az addig vezető Lewis Hamiltont is megelőzte.

Verstappen növelte az előnyét - GalériaForrás: Getty Images/2021 Getty Images/Mark Thompson

Verstappen elismerte, a vége felé már élvezte a versenyzést, az elején kevésbé, mert a szél miatt folyamatosan változott az autója balansza. „Az első kanyarban megcsúszott az autóm hátulja, korrigáltam, korrigáltam, de csak ment tovább” – idézte fel a verseny egyik korai, meghatározó pillanatát, amikor elvesztette a vezetést, de az első bokszkiállás után visszaszerezte azt.

„Nagyon nehéz volt stabilan tartani az autót, az első kerékcsere után is nagyon szorosan üldöztek [a Mercedesek], aztán eldöntöttük, hogy átállunk két bokszkiállásra, és szerencsére ez kifizetődött, de keményen meg kell dolgoznunk érte. Ez így nagy elégtétel” – jelentette ki a holland pilóta, aki megerősítette a vezetést a pontversenyben.

„Nehéz helyzetben voltam, mert sok lekörözöttet kellett megelőznöm, szerencsére mindannyian jól elengedtek, így küzdhettünk a verseny végén – mondta. – Az egész futamon kergettük egymást, ez szerintem a szezon további része során is így marad.”

Az időmérőn elszenvedett vereség után Hamilton az utolsó előtti körig esélyes volt a győzelemre, a rajt után vezetett, majd Verstappen második kerékcseréjét követően is úgy tűnt, megtarthatja a vezetést, mert a Red Bull pilótája csak az utolsó kilométereken tudott DRS-távolságba kerülni, igaz, akkor szinte rögtön meg is előzte őt.

Hamilton, Gianpiero Lambiase, Verstappen és Pérez a dobogón - GalériaForrás: AFP/Getty Images/Nicolas Tucat

„Az egész hétvégén ők voltak erősebbek, de nagyon örülök az eredménynek, tekintettel arra, hogy pénteken milyen nehéz napunk volt. Persze, nem mi nyertünk és nem mi vezetünk, de a végére már elkoptak a gumijaim, úgyhogy sajnos elvesztettem a pozíciót, de így is remek verseny volt” – nyilatkozta a hétszeres világbajnok.

„Az biztos, hogy egy kissé javítanunk kell a tempónkon, mert ahogy láthatták is, ma nagyrészt az egyenesekben kaptunk ki, úgyhogy mélyre kell ásnunk és ki kell találnunk, hogy a motorerővel vagy a légellenállással van-e gond – ismerte el. – Nagyon meglepett, hogy ilyen gyorsan elkoptak az első gumik, remek volt a stratégiájuk és be is vált nekik.”

Hamilton szerint az egyetlen esélye az volt a győzelemre, hogy kint marad Verstappen második kerékcseréje után, úgy vélte, ha ellenfele mögé jön vissza, nem tudott volna előzni. Remélte, hogy a gumik kibírják, de ez nem így történt. Valtteri Bottas esetében sem be a Mercedes számítása, őt Sergio Pérez előzte meg az utolsó körök során.

„Fontos volt, hogy az élen állók közelében maradtam, de 5-10 kör után az autó nagyjából vezethetetlen volt a szél miatt, aztán talán lecsendesedett a szél és az autó állapota is javult. Elkaptam a fonalat, az első etapot sikerült megnyújtani, és ez nagyon kifizetődött a végén. A gumikopás jóval erősebb volt a vártnál, remek volt a stratégiánk, örülök, hogy [Verstappen] győzött és sok pontot szereztünk a csapatnak.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK