Társoldalunk:
Hírlevél

Hamilton és Bottas is megkapta a magáét Rosbergtől a Francia GP után

2021.06.20. 18:04

A Mercedes expilótájának volt néhány keresetlen szava Lewis Hamiltonhoz és Valtteri Bottashoz, miután Max Verstappen mindkettejüket megelőzve győzött a Francia Nagydíjon.

A 4. helyről felzárkózva Max Verstappen nyerte meg a Francia Nagydíjat, a leggyorsabb kört is megfutva tovább növelte az előnyét a világbajnoki pontversenyben Lewis Hamilton ellen. A holland pilóta a verseny végén előnyösebb helyzetben volt, míg a Mercedesek kopott kemény keverékű gumikon haladtak, addig ő újabb, közepes keverékű abroncsokat használt.

Verstappen a taktikával és a pályán is legyőzte Hamiltont - GalériaForrás: AFP/Christophe Simon

A Mercedes korábbi pilótája, a 2016-os világbajnok Nico Rosberg azonban ettől függetlenül is elégedetlen volt azzal, ahogy Hamilton és Bottas versenyzett, a német szakértő a Sky Sports műsorában úgy vélte, egyikük sem küzdött eléggé a Red Bull ellen. Kijelentette,

Bottas „vacakul védekezett, Max nagyon könnyen lehagyta őt”, de a hétszeres világbajnok Hamiltont is bírálta.

„Ez nagyon szokatlan Lewistól. Zárja be azt az átkozott ajtót! Lewis általában a legjobb a test-test elleni küzdelemben, meglep, hogy most meg sem próbált védekezni. Legalább próbálkozzon! Fékezzen később és próbáljon meg ott maradni a külső íven! Ez valahogy most puha volt Lewis részéről.”

Rosberg arra nem tért ki, hogy Hamiltonnak volt vesztenivalója, mindössze 5,9 másodperccel ért be a 3. helyezett Sergio Pérez előtt, így egy esetleges koccanás vagy a gumik elfékezése akár újabb pozícióvesztést is okozhatott volna a számára, még akkor is, ha csak másfél kör volt hátra a versenyből. Igaz, Verstappen valóban könnyedén, az első alkalommal megelőzte őt.

A Mercedesnél nem csak Verstappen miatt fájhat a csapatfőnök Toto Wolff feje, Bottast végül Pérez is megelőzte, a finn pilóta pedig a rádión morgott, mert szerinte nem hallgattak rá, pedig ő mondta, hogy kétkiállásos taktikát kellett volna alkalmazni. Az osztrák üzletember a Canal+ műsorában azt mondta, örül annak, amikor Bottas így felbosszantja magát.

Verstappen előzése Hamilton ellen

„Az biztos, hogy nem úgy alakult a vasárnap, ahogy azt szerettük volna – nyilatkozta Bottas a Ziggo Sportnak. – A Red Bull több pontot szerzett nálunk és szerintem okosabbak voltak a stratégia terén. Úgy gondolom, kétszer kellett volna kereket cserélnünk, ezt meg kell vizsgálnunk. Az [autó] bizonyosan sokkal jobb volt, mint Bakuban, a versenytempó elég közel volt a Red Bullhoz, ez pozitívum, úgyhogy várom már a következő hétvégét” – mondta kedvetlenül a 4. helyezett.

Hamilton úgy vélte, egyszerűen nem voltak elég gyorsak a Red Bull ellen, különösen azt emelte ki, hogy az ellenfél 0,35 másodpercet nyer az egyenesekben, ez annak is köszönhető, hogy a Red Bull alacsonyabb szárnyállásokkal ment a hétvégén. „Ez ellen nem sokat tehetünk, úgyhogy nagyon örülök az eredménynek” – nyilatkozta a Ziggo Sportnak.

A csapatrádión James Vowles, a Mercedes stratégája magára vállalta a felelősséget a vereség miatt, Hamilton szerint visszamenőleg lehetne más döntéseket hozni, de elsősorban a gyengébb tempó számlájára írta a vereséget. „Persze, vezettem az elején, de ha [Verstappen] nem hibázott volna, akkor ugyanez lenne az eredmény.  Az első etap során jó munkát végeztünk, aztán elaludtunk az elévágásnál, a többi már történelem.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK