Bottasszal megteheti a Mercedes azt, amit Hamiltonnal már nem hajlandók

Forma-1, Francia Nagydíj, Valtteri Bottas, Tiffany Cromwell
LE CASTELLET, FRANCE - JUNE 18: Valtteri Bottas of Finland and Mercedes GP (left) walks with his girlfriend, road cyclist Tiffany Cromwell during practice ahead of the F1 Grand Prix of France at Circuit Paul Ricard on June 18, 2021 in Le Castellet, France. (Photo by Mark Thompson/Getty Images)
Vágólapra másolva!
A várakozásokkal ellentétben Toto Wolff elmondta, lehetséges, hogy Valtteri Bottas jövője csak a következő szezon közeledtével dől majd el. Lewis Hamilton szerződése kapcsán többször is elmondták, hogy nem akarják megint halogatni a megállapodást.

A Mercedes-pilóták székfoglalója az idei átigazolási piac kulcskérdése a Forma-1-ben. Lewis Hamiltonnal várhatóan a közeljövőben újra szerződést hosszabbítanak, Valtteri Bottas és a Williamsnél versenyző George Russell helyzete azonban közel sem ennyire egyértelmű.

Lehet, hogy csak sokára dől el Bottas sorsa Forrás: Getty Images/2021 Getty Images/Mark Thompson

Bár a nemzetközi szaksajtó több orgánuma is biztosra vette, hogy Bottas napjai meg vannak számlálva a Mercedesnél, az érintett csütörtökön azt mondta, vele még senki sem közölte a csapatnál, hogy nem akarják meghosszabbítani a szerződését és Toto Wolff csapatfőnök sem foglalt állást az ügyben, sőt,

lehet, hogy még sokat kell várni a döntésre.

„Valamikor a télen, szerintem, de nem tudom, hogy decemberben, januárban vagy februárban” – mondta Wolff, amikor arról kérdezték, hogy mikor dől el Wolff sorsa, és megerősítette, hogy tényleg készek ennyit várni a felállás eldöntésével. „Ennek nagy a valószínűsége, mert mindig is elkötelezettek és lojálisak voltunk a versenyzőinkkel, most is ezt tesszük.”

Wolff 2013-tól csatlakozott a csapathoz, a Mercedes azóta mindössze egyszer cserélt versenyzőt, amikor Nico Rosberg váratlanul visszavonult és Bottast igazolták le a helyére. Az osztrák üzletember szerint a finn pilótának most is csak annyit kell tennie, hogy „szombatonként és vasárnaponként gyorsan vezeti az autót, ha ezt megteszi, akkor a jövő évvel kapcsolatban nagyon jó helyzetbe kerül.”

A csapatfőnök szerint megfontolandó szempont, hogy a versenyzőcsere friss lendületet hozhat az istállóhoz,

de úgy vélte, nem ez a legfontosabb, hanem az, hogy a pilótái következetesen szerepeljenek azért, hogy ha az egyiknek rossz napja van, akkor a másik akkor is hozza az eredményt.

Bottas 2017 óta a Mercedes versenyzője Forrás: Formula 1 via Getty Images/2021 Formula One World Championship Limited/Bryn Lennon

Ez idén egyelőre nem feltétlenül működik, mert Bottas egyik alkalommal sem szerzett pontot, amikor Hamilton nem tudott győzni, igaz, hogy Imolában és Monte-Carlóban rajta kívül álló okok miatt esett ki, és a bakui küszködése miatt is vállalta a felelősséget a csapat.

Wolff álláspontja érdekes helyzetet teremt, mert a tavalyi Szahíri Nagydíj megmutatta, hogy Russell nem fér el rendesen a jelenlegi Mercedes pilótafülkéjében, a tervezőknek tehát tudniuk kell, hogy melyik versenyzőre méretezzék a túlélőcellát. Ráadásul, a brit tehetség jelenlegi csapata, a Williams is aligha akar várni arra, hogy eldőljön, Russell elérhető-e a számukra vagy a Mercedeshez szegődik.