Társoldalunk:
Hírlevél

Bottasszal megteheti a Mercedes azt, amit Hamiltonnal már nem hajlandók

2021.06.19. 06:06

A várakozásokkal ellentétben Toto Wolff elmondta, lehetséges, hogy Valtteri Bottas jövője csak a következő szezon közeledtével dől majd el. Lewis Hamilton szerződése kapcsán többször is elmondták, hogy nem akarják megint halogatni a megállapodást.

A Mercedes-pilóták székfoglalója az idei átigazolási piac kulcskérdése a Forma-1-ben. Lewis Hamiltonnal várhatóan a közeljövőben újra szerződést hosszabbítanak, Valtteri Bottas és a Williamsnél versenyző George Russell helyzete azonban közel sem ennyire egyértelmű.

Lehet, hogy csak sokára dől el Bottas sorsaForrás: Getty Images/2021 Getty Images/Mark Thompson

Bár a nemzetközi szaksajtó több orgánuma is biztosra vette, hogy Bottas napjai meg vannak számlálva a Mercedesnél, az érintett csütörtökön azt mondta, vele még senki sem közölte a csapatnál, hogy nem akarják meghosszabbítani a szerződését és Toto Wolff csapatfőnök sem foglalt állást az ügyben, sőt, lehet, hogy még sokat kell várni a döntésre.

„Valamikor a télen, szerintem, de nem tudom, hogy decemberben, januárban vagy februárban” – mondta Wolff, amikor arról kérdezték, hogy mikor dől el Wolff sorsa, és megerősítette, hogy tényleg készek ennyit várni a felállás eldöntésével. „Ennek nagy a valószínűsége, mert mindig is elkötelezettek és lojálisak voltunk a versenyzőinkkel, most is ezt tesszük.”

Wolff 2013-tól csatlakozott a csapathoz, a Mercedes azóta mindössze egyszer cserélt versenyzőt, amikor Nico Rosberg váratlanul visszavonult és Bottast igazolták le a helyére. Az osztrák üzletember szerint a finn pilótának most is csak annyit kell tennie, hogy „szombatonként és vasárnaponként gyorsan vezeti az autót, ha ezt megteszi, akkor a jövő évvel kapcsolatban nagyon jó helyzetbe kerül.”

A csapatfőnök szerint megfontolandó szempont, hogy a versenyzőcsere friss lendületet hozhat az istállóhoz, de úgy vélte, nem ez a legfontosabb, hanem az, hogy a pilótái következetesen szerepeljenek azért, hogy ha az egyiknek rossz napja van, akkor a másik akkor is hozza az eredményt.

Bottas 2017 óta a Mercedes versenyzőjeForrás: Formula 1 via Getty Images/2021 Formula One World Championship Limited/Bryn Lennon

Ez idén egyelőre nem feltétlenül működik, mert Bottas egyik alkalommal sem szerzett pontot, amikor Hamilton nem tudott győzni, igaz, hogy Imolában és Monte-Carlóban rajta kívül álló okok miatt esett ki, és a bakui küszködése miatt is vállalta a felelősséget a csapat.

Wolff álláspontja érdekes helyzetet teremt, mert a tavalyi Szahíri Nagydíj megmutatta, hogy Russell nem fér el rendesen a jelenlegi Mercedes pilótafülkéjében, a tervezőknek tehát tudniuk kell, hogy melyik versenyzőre méretezzék a túlélőcellát. Ráadásul, a brit tehetség jelenlegi csapata, a Williams is aligha akar várni arra, hogy eldőljön, Russell elérhető-e a számukra vagy a Mercedeshez szegődik.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK