Vágólapra másolva!
A finn versenyzőnek nem új, hogy a jövőjéről pletykálnak, de elmondása szerint főnökével még nem is beszéltek a 2022-es szerződés lehetőségétől. A Francia Nagydíjon Bottas azt az autót fogja vezetni, amit korábban Hamilton.

Amióta 2017-ben a Mercedeshez igazolt, Valtteri Bottas bajnoki álmai legkésőbb a szezon felére szertefoszlottak, és általában izgulhatott, hogy megtarthatja-e az ülését a következő bajnokságra. Idén sincs másképp, pláne úgy, hogy a teljesítménye nem javul (csak 6. az összetettben), ráadásul 54 ponttal kevesebbet gyűjtött Lewis Hamiltonnál – az évek során a hatodik futam után még egyszer sem volt ekkora a hátránya.

A finnt azonban látszólag hidegen hagyják a jövőjét érintő találgatások, azt mondja, megszokta már. „Nyilván nem mindig zárhatom ki a külső zajt, de minden évben ugyanaz a nóta. Ugyanazok a kérdések, a találgatások. Ez része a sportnak – nyilatkozta. – Még nem tárgyaltunk a Mercedesszel a következő szerződésről, majd később fogunk. Most a tripla hétvégére koncentrálunk, talán utána kerül ez szóba."

Bottas a Francia Nagydíj csütörtöki napján Forrás: Getty Images/RUDY CAREZZEVOLI/Rudy Carezzevoli

Az RTL értesülései szerint viszont már a Francia Nagydíj idején beszélni fog Toto Wolff a pilótával, és a triplázás harmadik versenye, a második ausztriai forduló után hamarosan döntés születhet. Több szakíró pedzegette, hogy a Brit Nagydíjra fontos bejelentés várható, ami a brit George Russell előléptetésére utal. Kérdés, helytállók-e a bokszutcai források állításai, vagy megint csak a nyári szünetet követően dől el, ki lesz Hamilton csapattársa 2022-ben.

„Megerősíthetem, hogy a csapatnál még senki sem közölte azt, hogy nem tartanak meg. Minden ellenkező állítás hamis, kizárólag spekuláció, nélkülözi a tényeket – mondta Bottas. – Az emberek történeteket gyártanak, pusztán a kattintásokért. Így működik ez."

Idén három 3. hely a legjobb eredménye Forrás: AFP/Miguel Medina

Hallani lehetett arról is, hogy a Mercedes már idény közben előlépteti fiatal támogattját és Russell helyére küldi Bottast, de a Williamst irányító új szakember, Jost Capito a cseréről azt mondta, „ezt Totótól kell megkérdezni."

„Mi arra számítunk, hogy George a szezon végéig nálunk vezet. Ő is így szeretné. Minden más csak spekuláció – közölte az RTL-lel. – Érvényes szerződése van nálunk, de tudjuk, hogy szükség esetén minden megváltoztatható." A felvetésre, hogy jövőre visszatérhet hozzájuk Bottas, úgy felelt, nem zárja ki ezt az utat.

Bottas 2013 és 2016 között versenyzett a Williamsnél, innen került a Mercedeshez Nico Roserg visszavonulása után Forrás: AFP/Pedro Ugarte

A korábban mindkét csapatnál vezető Nico Rosberg ugyanakkor nem látja magától értetődőnek, hogy Russell akár a közeli, akár a kicsit távolabbi jövőben a Mercedesnél fog vezetni Hamilton oldalán.

– mondta a Sky News-nak. – Szerintem nem Russellt kellene." Bővebben nem fejtette ki, de vélhetően amiatt gondolja így, hogy a feltörekvő Russell megbonthatja a harmóniát a csapatnál, ha megszorongatja a jelenleg hétszeres bajnokot. Azt elismerte, hogy szurkolói szemszögből jó lenne a váltás.

Bottas használja tovább Hamilton autóját

A Francia Nagydíjra magabiztosan készül Bottas azután, hogy az előző versenyen szenvedett az autóval és pontot sem szerzett. „A bakui problémákat több hátráltató tényező együttesen okozta. Jól felkészültem erre a hétvégére a szimulátorban, szerintem ütőképesek leszünk Franciaországban" – mondta.

Autót cserél a Mercedes a pilóták között Forrás: Pirelli

Ebben segítheti, hogy új kasztnit kap, pontosabban megkapja azt a 6-os számút, amit Hamilton a szezon elején használt. A Mercedes szóvivőjét idézve a Racefans azt írja, a váltás tervezett volt. Úgy tudósítottak, hogy Hamilton pedig Bottas eddigi 4-es vázát kapja meg, bár ez nem teljesen egyértelmű, mivel a Forix adatbázisa szerint a brit Bakuban már a 3-as számú példánnyal ment, nem a 6-ossal.

Az ilyesmi nem rendkívüli, 2019-ben például Bottas a szezon végén egyszer Hamiltont az általa korábban használt kasztnival győzte le. Időnként a rejtélyes vezetési problémákat is vázcserével próbálják megoldani a csapatok, bár a finn küszködése során nem merült fel, hogy sérült lenne a kasztni.