Társoldalunk:
Hírlevél

Prostot nem lepte meg, hogy Alonso nincs csúcsformában

2021.06.16. 09:55

A négyszeres világbajnok Alain Prost nem tartja meglepőnek, hogy Fernando Alonso egyelőre nem tart ott, ahol két évvel ezelőtt, mivel őt is sokként érte, amikor egy év kihagyás után visszatért az 1993-as szezonra.

Noha már hat versenyen túl van, az Alpine-t különleges tanácsadóként segítő Alain Prost szerint Fernando Alonso még mindig nincs csúcsformában. A spanyol pilóta visszatérését saját, 1993-as visszatérésével összehasonlító négyszeres világbajnok szerint bármennyire is fejlett eszközök állnak már a pilóták rendelkezésére, a legjobb edzés továbbra is az, ha Forma-1-es autót vezetnek, ezért nem lepte meg, hogy Alonsónak időre van szüksége.

Alonso még nem tart ott, ahol 2018-banForrás: Getty Images/2020 Getty Images/Peter Fox

Mindez egyébként a kétszeres világbajnokot sem érte váratlanul, aki korábban őszintén beszélt arról, hogy egyelőre valóban nem tud úgy teljesíteni, ahogyan szeretne. Ezzel együtt Alonsónak vannak villanásai, a bakui futam kétkörös sprinthajrájában bemutatott előretörésével pedig sikerült megelőznie csapattársát a pontversenyben. Az egykörös tempóján ugyanakkor van még mit csiszolni.

Nem vagyok meglepve amiatt, hogy időre van szüksége. Ez időbe telik – nyilatkozta Prost az F1 Nation podcastban. – A szimulátorozás jó dolog, de az embernek inkább az autóban kell jól éreznie magát. És ott van a fizikai állapota, vagy inkább az, amit mi fiziológiának nevezünk, a gyomor, az egész test, a látás, a fej. Nem szabad elfelejteni azt sem, hogy volt a biciklis balesete. Nem lehet tudni, hogy ennek milyen hatásai lehettek. Úgyhogy egy kicsit aggódtam."

Az Alpine tanácsadójaként Alonsóval munkakapcsolatban levő francia reméli, hogy az istálló hazai futamán annak sztárpilótája már képes lesz megmutatni valamit régi önmagából, amit Prost szerint egyelőre nem tett meg.Egyre jobb és jobb lesz, de véleményem szerint még mindig nincs a csúcson. Ezt ő is tudja, mi pedig arra számítunk, hogy Franciaországban jobban fog teljesíteni. Ez egy más pálya, egy széles aszfaltcsík, amelyet jól ismer. Meglátjuk, mindenesetre nem vagyok meglepve, hogy időbe telik neki ez."

Prost bízik benne, hogy Alonso már a következő futamon visszatér a csúcsformájáhozForrás: Getty Images/2021 Getty Images/Bryn Lennon

Prost felidézte saját visszatérését is, amely szintén nem volt könnyű. Miután az 1991-es szezon végén a Ferrari kirúgta, a négyszeres világbajnok kettő helyett mindössze egy szezont hagyott ki, 1992 szeptemberében pedig már tesztelt a Williamsnél, mégis nagyon nehéz volt neki újra felvenni a ritmust. „Amikor Portugáliában visszatértem, azt kérdeztem magamtól, hogy miért csináltam ezt. Fizikálisan és mentálisan is sokként ért. Igazán fitt voltam, elképesztően fitt, mindössze öt volt a testzsír-százalékom, de amikor ilyen, igazán fitt állapotban szeptemberben először teszteltem, teljesen elveszettnek éreztem magam. Minden, amit az ember az autón kívül csinál, fontos, de nem annyira mint az, amit az autóban tesz. A használt izmokat, a fiziológiát, a látást és minden mást nem lehet az autón kívül edzeni."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK