Társoldalunk:
Hírlevél

Mercedes: Tudjuk, milyen szint kell a vb-címhez és nem tartunk ott

2021.06.13. 10:09

Aggasztja az elmúlt két nagydíjhétvégén mutatott teljesítmény a Mercedes vezető versenymérnökét. Franciaországban fordítanának a szerencséjükön.

Nem jött ki a lépés a Mercedesnek az előző két versenyhétvégén, a Monacói Nagydíjon és az Azeri Nagydíjon. A két futamon mindössze Lewis Hamilton szerzett egy hetedik helyet, miközben a Red Bull mindkét alkalommal győzött Max Verstappen és Sergio Pérez révén. Az egyéniben Lewis Hamilton hátránya csak négy pont, annak köszönhetően, hogy Bakuban a holland pilóta is kiesett.

A Mercedes az előző két futamon vereséget szenvedett a Red BulltólForrás: Getty Images/2021 Getty Images/Francois Nel

Andrew Shovlin, a Mercedes vezető versenymérnöke rámutatott, bár „hihetetlenül elkeserítően” alakult a bakui verseny a számukra, az ő balszerencséjüket tulajdonképpen Verstappen kiesése idézte elő, hiszen Hamilton addig a 3. helyen haladt és ha nem lett volna újraindítás, akkor a 2. is lehetett volna.

Verstappen az elvesztegetett pontok miatt aggódott, Shovlint viszont jobban zavarta, hogy a Mercedes nem volt versenyképes az előző két forduló során, Bakuban is csupán Hamiltont tudták az élmezőnybe hozni, a győzelemre azonban a holland pilóta kiesésééig neki sem volt reális esélye. „Az a nagyobb gond, hogy az előző két versenyen nem voltunk elég jók. Nem elég gyorsak, hibákat követtünk el, küszködtünk a gumik felmelegítésével és a szabadedzéseken is le voltunk maradva” – összegzett.

„Tudjuk, milyen szintet kell hozni a világbajnokságok megnyeréséhez és jelenleg nem tartunk ott, úgyhogy össze kell szednünk magunkat és úgy kell teljesítenünk, ahogy képesek vagyunk erre, és ezt tudjuk is."Megvan a győzelemhez szükséges csapatunk és pilótáink, de őszintének kell lennünk magunkkal a következő néhány nap során.”

A Mercedest idén a padlólemezre vonatkozó szabályváltozások, a költségplafon és váratlan problémák, köztük Valtteri Bottas nulla pontos versenyei is visszavetik, de Hamilton esetében is majdnem három év telt el az utolsó kiesése, a 2018-as Osztrák Nagydíj óta.

Hamilton simán megnyerte a két versenyt Paul Ricardon, viszont Bottas csak egyszer tudott mögötte célba érniForrás: AFP/Gerard Julien

A jövő hétvégén a Francia Nagydíjjal folytatódik a szezon, Verstappen arra számít, hogy egy „normális” pályán ismét a Mercedes lesz az esélyes. Ezt a statisztika is alátámasztja, a 2018 óta a Paul Ricardon megrendezett franciaországi futamokat mindkét esetben Hamilton nyerte meg.

„Voltak már ilyen napjaink korábban is, és minden alkalommal erősen vágtunk vissza. Franciaországban is ezt próbáljuk tenni” – mondta Shovlin.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK