Társoldalunk:
Hírlevél

Majdnem Räikkönen sorsára jutott, de Mazepin marad a Forma-1-ben

2021.06.13. 07:02

A kötelező sorkatonai szolgálat fenyegette Nyikita Mazepint, még édesapja is panaszkodott az oroszországi szabályozás miatt. A Haas pilótája szerint ő megússza a sorozást.

Fia esetleges besorozásától tartott Dmitrij Mazepin, a Forma-1-ben versenyző Nyikita Mazepin édesapja. Az orosz üzletember a St. Petersburg International Forumnak azt mondta, a hadsereg értesítette fiát, hogy nem tesznek vele kivételt és kötelező jelleggel részt kell vennie a kiképzésen.

Nyikita és Dmitrij MazepinForrás: Andy Hone / LAT Images

Az édesapa nem csak fia, hanem más sportolók pályafutása miatt is felszólalt, de fia szerint valójában nincs probléma, mert a tanulmányai mellett teljesíteni tudja a számára kötelezően előírt szolgálatot úgy, hogy az ne okozzon zavart a Forma-1-es szezonja menetében.

Az én szempontomból a helyzet teljesen világos. Egyetemen tanulok és Oroszországban van kötelező sorkatonai szolgálat, de azt kétféleképpen lehet teljesíteni, ha az ember fizikailag alkalmas rá. Az első az, ha az egyetem elvégzése után az ember elmegy egy évre. A második az, hogy ha testnevelési és a tanulmányi eredményei is elég jók, akkor mehet az elit hadseregbe, ami teljesen mást jelent.”

Mazepin a versenyzés mellett közgazdaságtant tanul a moszkvai állami egyetemen, így a második opciót választhatta, ennek köszönhetően a katonai szolgálat várhatóan nem zavarja majd meg az idei szezonját.

Amikor valaki tartalékos tisztnek tanul, akkor az heti egy napot vesz el és három évig tart, lényegében tanteremben zajlik. Én már két éve végzem ezt, így még nyilvánvalóan van egy évem, utána remélhetőleg tartalékos tisztként végzek – mondta a versenyző. – Teljesítettem az utolsó vizsgámat is az egyetem alapképzésén, megyek a kétéves mesterképzésre is.”

Mazepin marad az F1-benForrás: Formula 1 via Getty Images/2021 Formula One World Championship Limited/Clive Rose

Mazepinnel ellentétben Kimi Räikkönen nem úszta meg a sorkatonai szolgálatot, nem sokkal az F1-es bemutatkozása előtt vonult be, és fiatalkori életstílusának megfelelően ebből lett is baj: egy engedély nélküli eltávozása után elzárást is kapott, de végül teljesítette a kötelező szolgálatot és utolsó F1-es győzelme után, a 2018-as USA Nagydíjon a sapkáját levéve tisztelgett az amerikai hadsereg tábornoka, John M. Murray előtt.  

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK